CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / MIHAI BĂLAN, DIRECTORUL EXECUTIV AL RPIA:"Nu trebuie să înlocuim o dependenţă cu alta"

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 octombrie

Mihai Bălan

Mihai Bălan

Energia regenerabilă reprezintă o miză majoră, în actualul context. Subiectul a fost abordat de Mihai Bălan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA), în cadrul Conferinţe BURSA "Energia în priză". Acesta a declarat: "În 2018 ceream contracte pe termen lung şi mai ceream o ţintă ambiţioasă de regenerabile de 32% până în 2030. Acum am ajuns să avem nevoie de 15 megawaţi de energie eoleniana şi fotovoltaică pentru că e nevoie de energie.

În rest nu s-a întâmplat mare lucru pentru că statul român a decis să aibă o strategie bazată pe acest gaz ca energie de tranziţie, o vulnerabilitate acum speculată la nivel european în actualul context. Anul viitor vom vedea şi mai multe capacităţi şi în energia fotovoltaică şi eoliană, pentru că lumea are mare nevoie de energie. Este mult spaţiu de business, trebuie doar să înlăturăm barierele. Mai avem probleme superficial puse, problema cu terenurile şi una legată de tranzacţiile financiare impuse de noua ordonanţă. Predictibilitatea legislativă e o problemă de care ne tot lovim. Pe de altă parte avem şi avantaje în România. Dispunem de fonduri fără precedent în sectorul asta şi avem o nevoie masivă de energie. Sunt probleme structurale, una este legată de reţele, trebuie să vedem în ce direcţie mergem, fără reţele nu putem vorbi de electrificare".

Problema forţei de muncă a fost, de asemenea abordată: "Forţa de muncă este o problemă. În industria regenerabilă avem în 2026, doar în sectorul solar, nevoie de aproximativ 45.000- 60.000 de angajaţi. Acum construim cu tehnicieni din Turcia. Dacă înlocuim dependenţa de gaz din Rusia cu dependenţa de panouri fotovoltaice din China, nu am rezolvat nimic. Dacă reduce gradul de concentrare al producţiei din China, care e de 95%, putem să fim mai siguri că nu înlocuim în Europa o dependenţă cu alta". Potrivit lui Mihai Bălan, energia regenerabilă reprezintă o şansă pentru Europa în următorul deceniu, când pe piaţa energiei vor exista multiple reaşezări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deja am schimbat dependenta de russii cei rai,

    pe dependenta de USA cei buni cere ne da

    energie ieftina ca ptr.aliati ascultatori 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro