Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ / DOINA VORNICU, CEZ ROMÂNIA:"Am atras deja 40 milioane euro de la UE pentru proiecte de digitalizare"

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Doina Vornicu

Doina Vornicu

Uniunea Europeană promovează decarbonizarea, digitalizarea, electrificarea şi acolo trebuie să ajungem şi noi, a declarat Doina Vornicu, Chief Operating Ofiicer al CEZ România.

Domnia sa consideră că digitalizarea este poarta prin care putem să ajungem la nişte procese eficiente, la un model operaţional care să răspundă nevoilor clienţilor din ziua de astăzi şi poate să ducă şi la scăderea facturii de energie electrică.

Doina Vornicu a adăugat că pentru a ajunge la acest rezultat este nevoie să pregătim reţeaua pentru a putea să absorbim generare distribuită, pentru a putea să primim prosumerii în procesul de distribuţie a energiei electrice, să aducem reţeaua în măsura posibilităţilor la nivelul de eficienţă, să reducem pierderile.

Începând cu acest an CEZ a montat primele 10.000 de contuare inteligente finanţate prin fonduri europene, a mai completat reprezentanta CEZ.

"Pentru noi, utilizarea surselor proprii ca fond de investiţii este insuficientă. Nu putem să ne permitem să investim doar la nivelul amortizării. Nevoia noastră de investiţii este mai mare şi atunci echipa de la Distribuţie Oltenia lucrează şi pregăteşte proiecte, de câţiva ani, pentru a absorbi fonduri europene. 40 de milioane de euro sunt proiecte aprobate deja pentru Distribuţie Oltenia. Aceste proiecte sunt cu precădere pentru digitalizare", a explicat Doina Vornicu.

Domnia sa a adăugat că managementul forţei de muncă, al datelor măsurate, managementul activelor, dispecerizare într-un sistem ADMS (n.r. advanced distribution management system), toate acestea sunt proiecte pe care CEZ le finanţează cu fonduri europene urmând ca tot ce rezultă să fie investit în pregătirea reţelei.

Doina Vornicu a mai adăugat că, în viitor, operatorul de distribuţie va deveni un facilitator, devenind o platformă care va pune la dispoziţie tuturor actorilor din piaţă servicii de care aceştia vor avea nevoie.

"Toate acestea vor trebui să fie în timp real, deci digitalizarea va face parte din viaţa noastră de zi cu zi. În plus, este nevoie nu numai să investim în aceste sisteme, dar şi în alte tipuri de capacităţi", a adăugat domnia sa.

Recent, CEZ Vânzare a investit într-o instalaţie fotovoltaică, amplasată pe şcoala de la Muşăteşti cu o capacitate de 15kw. Această investiţie a durat o lună, iar astăzi este racordată la reţea şi funcţională. Astfel, 60% din factura de electricitate a şcolii este anulată, potrivit reprezentantei CEZ.

Doina Vornicu a subliniat: "Astfel de iniţiative sunt în preocuparea noas­tră permanentă şi ne gândim la viitor, care înseamnă reţele bune, disponibile, servicii corespunzătoare, pierderi mici, oameni calificaţi în care, de altfel, inves­tim pentru că într-o reţea digitală nu pot lucra decât oameni cu nivel de pregătire coresunzător şi vor fi jumătate electricieni şi jumătate IT-şti".

De asemenea, reprezentanta CEZ a mai spus că deşi specialiştii se uită la politicieni, iar aceştia la specialişti, iar lucrurile încă nu au prins un contur, mai multă lume este hotărâtă să facă paşi înainte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie