CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ/ ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI"Contrapartea Centrală va lega piaţa de capital cu cea de energie"

V.D.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 13 septembrie 2019

Adrian Tănase

Adrian Tănase

Contrapartea Centrală (CCP) va lega piaţa de capital cu cea de energie, iar în acest sens Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are drept partener OPCOM, a declarat Adrian Tănase, director general al BVB.

Domnia sa a adăugat: "Pe lângă proiectele de dezvoltare a pieţei, Bursa de Valori Bucureşti, a lansat şi proiecte de dezvoltare a mecanismelor de piaţă, iar aici regăsim proiectul principal care prevede setarea unui CCP, care va lega, în mod direct piaţa de capital cu piaţa de energie. În acest proiect avem ca partener principal OPCOM. CCP-ul va avea un capital social de 16 milioane de euro, dintre care 10 milioane de euro vor fi asiguraţi de BVB, iar 3,2 milioane de euro de OPCOM".

CEO-ul bursei noastre a menţionat că BVB va introduce servicii de compensare pentru contractele forward tranzacţionate în segmentul energetic şi în paralel va lansa pe piaţa reglementată intrumente financiare pe preţul energiei, adică contracte futures.

Adrian Tănase a amintit că principalul obiectiv al proiectului CCP este de a creşte lichiditatea, atât a piaţei OPCOM, cât şi a BVB.

"Nu vom lansa doar intrumente financiare derivate pe preţul energiei, vom lansa derivate financiare şi pe acţiuni. În ceea ce priveşte derularea proiectului, suntem pe ultima sută de metri şi ne propunem ca până la sfârşitul acestei luni să avem compania înfiinţată şi să iniţiem procesul de autorizare" a declarat CEO-ul BVB.

Adrian Tănase consideră că există o legătură puternică între piaţa de energie şi cea de capital, iar sectorul energetic este cel cu cea mai bună reprezentativitate la bursa noastră, companiile din acest sector reprezintând peste 40% din piaţa de capital.

"Proiectele noastre fac trimitere către creşterea pieţei de capital, dar şi diversificarea sectorială a acesteia. Investitorii iubesc riscul, dar vor să aibă un cadru prin care să îşi gestioneze acest risc într-un mod controlabil şi conform competenţelor pe care le au. Pe de altă parte, investitorii urăsc instabilitatea, care se poate referi în primul rând la reglementare. Riscul de reglementare este foarte greu de cuantificat de către orice analist financiar, deci sperăm să ajungem într-un punct în care să avem o stabilitate de reglementare, acest lucru fiind crucial pentru dezvoltarea pieţei de capital" a explicat CEO-ul BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro