DIKE

CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ / CLAUDIU CREŢU, ADMINISTRATOR SPECIAL AL ELCEN:"ELCEN - pregătită să livreze căldură pentru iarnă, la presiunea pe care RADET o suportă"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Claudiu Creţu

Claudiu Creţu

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) va funcţiona, şi în această iarnă, la fel ca în ultimele două ierni, fără sincope, a subliniat Claudiu Creţu, administrator special al ELCEN.

Domnia sa susţine că reparaţiile se fac la timp şi că ELCEN va fi pregătită să livreze, şi în acest sezon, energie termică la presiunea pe care reţeua de termoficare a Capitalei o susţine.

Domnul Creţu a explicat: "În 2016, livram la 5 bari, acum livrăm la 3 bari, iar dacă reţeaua RADET rezistă la 8 bari, vom furniza la 8 bari. ELCEN va funcţiona fără nicio sincopă".

În ceea ce priveşte situaţia dintre RADET şi ELCEN, administratorul special al Electrocentrale Bucureşti a precizat că societatea nu emite ameninţări, ci informează asupra riscului de sistare a furnizării agentului termic ca urmare a incapacităţii de plată, cauzată şi de creanţele neîncasate de la RADET.

Claudiu Creţu a declarat: "În 2016, atât ELCEN, cât şi RADET au intrat în insolvenţă. Acum suntem în 2019, iar cele două companii rezistă tot mai greu. (...) Noi nu ameninţăm cu nicio oprire, acela a fost un strigăt de alarmă: dacă nu încasăm ceea ce livrăm (aspect valabil pentru orice companie), nu putem susţine mai departe plăţile către furnizori. Nu putem, aşadar, să facem plăţile către Romgaz, care ne-a trimis mai multe înştiinţări conform cărora în situaţia în care nu facem plata la scadenţă, ne întrerupe gazul. Dacă Romgaz va furniza gaze gratis, atunci o să livrăm şi noi agent termic gratis, în continuare, dar din acest punct de vedere, ultimele semnale au arătat că autorităţile statului vor găsi soluţii şi facturile se vor plăti la timp".

Referitor la modul de calcul al tarifului, reprezentantul ELCEN a subliniat faptul că societatea nu îşi fixează singură preţul, ci are un preţ reglementat de ANRE, adăugând că, dacă împărţirea costurilor între energia electrică şi cea termică nu este una potrivită, atunci reprezenatnţii companiei sunt deschişi la orice analiză care ar putea regla aceste costuri.

Domnia sa a adăugat: "Evident că, pentru viitorul sistemului de termoficare, o gigacalorie mai ieftină este potrivită, întrucât este în discuţie suportabilitatea acestui serviciu, iar aici revenim la discuţia despre consumatorul vulnerabil. Legat de investiţii, sunt cu totul de acord cu faptul că este nevoie de ele. Avem patru centrale, din care doar una este modernizată, două sunt din anul 1964 şi una este din 1988. De ce nu s-au făcut investiţii? Nu sunt eu în măsură să răspund. Ce putem face acum? Acum este nevoie de soluţii pentru a ieşi rapid din insolvenţă, pentru a accesa finanţări şi a realiza investiţiile. De ce nu le facem acum? Cum să facem investiţii în insolvenţă, în contextul în care nu ştii dacă luna viitoare încasezi sumele, dacă poţi să plăteşti facturile la Romgaz şi dacă poţi să îţi plăteşti salariaţii? Cine te finanţează în insolvenţă?. Soluţia pentru RADET şi ELCEN este reprezentată, aşadar, de ieşirea rapidă din insolvenţă, de accesarea schemelor de finanţare nerambursabile şi rambursabile, acolo unde este cazul. Există premise pentru investiţii".

Reprezentantul ELCEN a subliniat şi faptul că Bucureştiul are nevoie de capacităţi noi, moderne, eficiente atât din perspectiva agentului termic necesar pentru servciul public de termoficare, dar şi din perspectiva energiei electrice: "Vedem penuria de energie electrică, vedem că am devenit importatori de electricitate, vorbim despre faptul că, în jurul nos­tru, sunt resurse gaze naturale, vorbim de nevoia de regenerabile, în acord cu directivele europene, care alături de toate studiile arată cogenerarea de înaltă eficienţă drept soluţia optimă pentru consumul energiei primare - gazul".

Avem reţeta perfectă pentru a dezvolta la Bucureşti capacităţi în cogenerare a energiei electrică şi termice, a conchis domnul Creţu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DIKE

Supliment dedicat activităţii de drept
DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

04 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0024
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3819
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.6932

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Boromir
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie