CONFERINTA "VIITORUL PIETEI DE CAPITAL ROMÂNESTI" - A VI-A EDITIE/RADU HANGA, "AAF":"Între piaţa de capital şi cea bancară există colaborare, nu competiţie"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2017

"Între piaţa de capital şi cea bancară există colaborare, nu competiţie"

"Fondurile de pensii au constituit un motiv pentru care piaţa locală de capital a evoluat atât de bine în ultimii ani"

Nu există nicio competiţie între piaţa bancară şi piaţa de capital a apreciat, ieri, Radu Hanga, Preşedinte Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), în cadrul conferinţei "Viitorul pieţei de capital româneşti", organizată de "Ziarul BURSA".

Domnul Hanga a declarat: "Atât din experienţa mea, cât şi a colegilor din industria de administrare a fondurilor, între piaţa de capital şi piaţa bancară există o colaborare, nefiind vorba de niciun fel de competiţie".

Preşedintele AAF a arătat că industria fondurilor de investiţii se află în creştere. Astfel, dacă în anul 2010 activele nete totale ale acestor fonduri erau de aproape 12 miliarde de lei, în prezent, nivelul este de 44 miliarde de lei, aproximativ 10 miliarde de euro.

Potrivit domnului Hanga, circa 25 de miliarde de lei reprezintă banii care s-au direcţionat dinspre zona de depozite bancare, în principal către zona de investiţii. Astfel, potrivit domnului Hanga, o parte destul de importantă din resursele de economisire au fost dirijate dinspre depozitele bancare clasice către industria de administrare a fondurillor, de acolo o parte din bani ajungând în piaţa de capital.

Totodată, Radu Hanga a punctat că fondurile de pensii reprezintă un motiv pentru care piaţa de capital s-a dezvoltat în ultimii ani.

Reprezentantul AAF a punctat: "Fondurile de pensii au constituit un motiv pentru care piaţa locală de capital a evoluat atât de bine în ultimii ani, pentru că au investit constant şi sperăm ca lucrul acesta să se întâmple în continuare".

Conform domnului Hanga, în iulie 2017, valoarea activelor nete a fondurilor deschise de investiţii în acţiuni din piaţa locală era de 1,1 miliarde de lei. Spre comparaţie, investiţiile realizate de către fondurile de pensii (Pilonul II) în acţiuni ale pieţei locale de capital sunt de 7,4 miliarde de lei, de aproape şase ori mai mare.

De asemenea, oficialul AAF a precizat că, nici domnia sa şi nici colegii săi din industria administrării activelor nu au fost consultaţi de autorităţi în ceea ce priveşte Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, aceştia oferindu-şi disponibilitatea de a participa la discuţii privind acest demers. În opinia sa, cele mai importante aspecte în acest caz sunt legate de transparenţă şi guvernanţă corporativă.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. asta ori este ticalos, ori este prost, ori este un semidoct care scuipa samburi! pentru atragerea economiilor populatiei (persoane fizice si morale) si titlurile de datorie publica nu exista concurenta si, implicit, competitie intre banci si fondurile de investitii?

  1. Domnule Idiot, in randul populatiei sunt si persoane fizice si imorale, asa ca tine.

   Primele trei. Nu stie sa scuipe samburi.

   In scumpa noastra tara sa nu stii sa scuipi samburi devine un mare minus, nici o sansa sa evoluezi.

   Te mananca mancatorii de samanta. Foarte inteligenti si eruditi dealtfel :-) 

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Oct. 2023
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7191
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1701
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7415
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.1602

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb