Consiliul Rectorilor s-a supărat pe Austria

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 13 decembrie 2022

Consiliul Rectorilor s-a supărat pe Austria

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a adoptat o rezoluţie în care se regăsesc atât probleme interne, legate de educaţie, cât şi externe, decizia guvernului Austriei de a vota negativ cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Potrivit rezoluţiei: "Folosirea, de către guvernul austriac, a unor date dovedite a fi incorecte chiar de către autorităţile europene, este dezonorantă pentru statul austriac şi jignitoare pentru poporul roman şi toate naţiunile europene. Atitudinea Austriei, în contradicţie flagrantă cu poziţia favorabilă exprimată de celelalte state membre şi cu regulile care guvernează funcţionarea UE, este regretabilă şi riscă să afecteze coeziunea europeană, coeziune atât de necesară mai ales în actualul context geopolitic".

Pe de altă parte, CNR îşi exprimă satisfacţia cu privire la existenţa, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a posibilităţii finanţării unor proiecte de campusuri pentru învăţământul dual, solicitând extinderea cu o perioadă de 45 de zile a termenului de elaborare şi depunere a propunerilor de proiecte. Un alt punct din rezoluţie se referă la solicitarea adresată Ministerului Educaţiei de a menţine, în Hotărârea de Guvern privind aprobarea cifrei de şcolarizare în universităţile de stat, a prevederii care permite distribuirea locurilor între ciclurile de studii prin decizia universităţilor. CNR apreciază, totodată, demersul Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS) cu privire la modificarea formulelor de calcul şi a ponderii indicatorilor pentru finanţarea universităţilor de stat, astfel încât să se asigure respectarea principiilor echităţii, calităţii şi performanţei, solicitând implicarea tuturor părţilor interesate în acest proces, precum şi realizarea unui exerciţiu de pilotare înainte de adoptarea formei finale. Potrivit documentului: "Consiliul Naţional al Rectorilor constată existenţa unor neclarităţi şi chiar contradicţii în legislaţia naţională cu privire la cariera personalului de cercetare din institutele de cercetare şi din universităţi. În acest context, CNR solicită Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării şi Ministerului Educaţiei să demareze o consultare cu CNR şi institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, în vederea armonizării legislaţiei, care să conducă la stabilirea unui cadru legislativ coerent, menit să stimuleze şi să sprijine atât performanţa, cât şi atragerea tinerilor cercetători în domeniu". Un alt punct din document se referă la încheierea procesului de consultare publică asupra proiectului Legii Învăţământului Superior elaborat de către Ministerul Educaţiei, la care CNR, prin membrii săi, a adus numeroase amendamente.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Apreciez luarea de pozitie a consiliului rectorilor . Aceasta atitudine o putem vedea la nivel de mase . Concret ? Am o prietena care lucreaza imr-un peco OMV . Ieri pe tura sa nu a alimentat nimeni la peco unde lucreaza . Mi- a spus ca va aplica pt alt lob . Oricum in romania sunt foarte multe locuri de munca . Acest lucru il stim cu totii pt ca patroni romani apeleaza la muncitori asiatici pt asi continua activitatea .

  1. actiunile SNP deja sunt in cap ... de fapt cred ca bursa intreaga e pe rosu din cauza boicotului. o sa ne alimentam tedei-urile cu zeama de varza.

  Blazare, corupție, nepotism, plagiate cât încape !

  Ca să fiți credibili dragutilor ar trebui în primul rând să nu mai auzim de plagiate și de indrumatori care citesc totuși tezele de doctorat, care își asumă răspunderea când dau ok-eul ,care acceptă să fie pedepsiți pentru plagiat ca și candidatul ! 

  Ar trebui să mai dați și după 50 de ani prin biblioteci! 

  Să acceptați adevărul că nu numai cei din familiile voastre pot preda la universitatea voastră ! 

  Să fiți modești, să fiți mai puțin interesați de lucrurile materiale !

  Vă salut cu respect!  

  Toată tărășenia asta seamănă cu cele din anii '50 ai bolsevismului din România când vinovații erau infierati cu mânie proletara.

  Nu zic că luările de poziții împotriva veto-ului Austriei nu sunt corecte, dar cădem în penibil. 

  Mai e puțin și o să se demaște că dușman de clasă și șnițelul vienez :) 

  Ce treabă or avea rectorii cu chestia asta, nu se știe. Au simțit și ei nevoia să se bage în seamă. 

  În loc să se ceară socoteală sau măcar explicații serioase celor din politichia românească, îi dăm mai departe cu acest festival Cântarea României împotriva Austriei. 

  Nimeni nu e vinovat, nimeni nu își dă demisia de onoare. 

  1. lasa vrajeala, austria trebuie facuta pulbere pentru ce a facut

  Intreb si eu... Mihnea Costoiu mai face parte din Consiliul Rectorilor? Stiti, puscariasul ala spagar al PSD, rector al Politehnicii, condamnat. Si cu un spagar printre ei, ce morala putem trage din asta, mai Consiliule.... Da-l afara pe Costoiu si apoi vorbim.

  Îmi cer scuze dar nici nu am auzit până azi de Consiliul rectorilor!

  Ce-or fi făcut până azi de nu s-a auzit de ei până la scandalul cu poziția Austriei?

  Se vor reteza austriecii de această luare de poziție?? 

  1. N-ai pierdut nimic dacă n-ai auzit dr Consiliul Rectorilor! Nici de Academia Română la timpul prezent ! Vorbele lor nu trag mult la cântar dar deși inutile cîntăresc mult financiar !

   Mi-ar place mult să vorbesc altfel ! 

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro