CORESPONDENŢĂ DIN TURCIAAutorităţile din Marmaris declară că au pandemia sub control

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 27 august 2020

Autorităţile din Marmaris declară că au pandemia sub control

Turcia ocupă de ani buni un loc fruntaş în topul destinaţiilor preferate de turiştii români. În timp ce multe ţări europene continuă să îşi închidă graniţele sau să ia măsuri drastice pentru primirea turiştilor, Turcia, deşi intrată târziu pe lista ţărilor pentru care nu se impune izolare la întoarcerea în ţară, încearcă să ia avânt şi chiar să prelungească sezonul pentru a primi cât mai mulţi turişti.

În Marmaris, o staţiune mai puţin populară printre români faţă de Antalya, răspândirea noului coronavirus pare să fie sub control. Deşi ca orice oraş nu a reuşit să scape din faţa pandemiei, nu au fost înregistrate cazuri de infecţie cu Sars-CoV-2 printre turişti, iar numărul cazurilor înregistrate printre localnici este de aproximativ 20, toate fiind sub control, niciunul în stare gravă, potrivit primarului din Marmaris, Mehmet Oktay.

Marmaris este supranumită perla lumii sau chiar raiul pe pământ, fiind locul de întâlnire dintre Marea Egee şi Marea Mediterană, înconjurat de o minunată pădure de pini. Plajele din golf cu vedere către munţi verzi creează un spectacol care îţi taie respiraţia.

Primarul Marmarisului, alături de agenţiile de turism din staţiune au început încă din aprilie anul trecut să lucreze cu 15 ţări pentru dezvoltarea turismului, printer care China, Marea Britanie şi chiar România.

Domnia sa ne-a declarat în cadrul unei discuţii care a avut loc la primăria din Marmaris că pentru acest an exista un proiect de zboruri directe între Bucureşti şi Dalaman pentru a atrage mai mulţi turişti din ţara noastră în regiune. Din păcate, din cauza pandemiei operarea zborurilor a fost amânată, însă Mehmet Oktay speră ca aceste planuri să fie posibile odată ce actualul context se va îmbunătăţi.

Totodată, domnia sa a precizat că, faţă de alte destinaţii, Marmaris a reuşit să ţină sub control răspândirea virusului prin aplicarea şi respectatrea măsurilor care se impun.

"Am luat din timp măsuri pentru a stopa răspundirea virusului. Se fac în permanenţă dezinfectări în toate zonele, în pieţe, de expmplu, fructele şi legumele sunt ambalate, pentru a reduce contactul. De asemenea, în spaţiile închise şi chiar la intrarea în zonele aglomerate se verifică temeratura şi ne asigurăm în permanenţă că oamenii poartă măşti. Chiar şi eu merg personal în restaurante şi magazine şi le explic oamenilor măsurile necesare şi importanţa respectării acestora. Pot spune că situaţia este sub control. Suntem mult mai bine faţă de alte destinaţii turistice în privinţa controlului virusului", a precizat Mehmet Oktay.

Domnia sa ne-a mai spus că odată cu pandemia de coronavirus estimările şi aşteptările cu privire la turism nu au mai putut fi făcute, mai ales că fiecare ţară a reacţionat diferit în faţa virusului.

Primarul Marmarisului a subliniat: "Nu am ştiut la ce să ne aşteptăm. Pentru noi principala piaţă care generează turişti este Marea Britanie.

După izbucnirea pandemiei în martie, turoperatorii englezi ne-au anunţat că vor relua operarea zborurilor la începutul lunii mai, apoi a fost amânată pentru jumătatea lunii mai, apoi pentru sfârşitul lunii mai, şi tot aşa, până la mijlocul lunii iulie când zborurile au fost reluate. Nu am putut face niciun calcul pentru că lucrurile nu ţineau de noi. Chiar şi acum nu putem şti ce ne aşteaptă şi ce va urma. În general, din discuţiile cu operatorii de turism, aşteptările sunt ca turismul să fie undeva la 30-40% din nivelul anului trecut. În plus, există discuţii de prelungire a sezonului, însă nu avem nicio confirmare până în prezent".

Domnia sa a mai adăugat că, momentan, nu există discuţii la nivelul autorităţilor de introducere a obligativităţii testelor Covid-19 la intrarea în Turcia.

"Această decizie ţine de fiecare ţară, de exemplu Rusia obligă turiştii care ies din ţară să aibă făcut un astfel de test. Pentru turiştii români nu există această cerinţă", a subliniat Mehmet Oktay.

Turiştii sunt însă sfătuiţi să îşi facă asigurări de sănătate, a mai precizat primarul Marmarisului care a adăugat că preţul pentru testul Covid-19 pe teritoriul Turciei este de 30 de euro.

Economia Marmarisului se bazează în proporţie de 90% pe turism, cu aproximativ 30.000 de angajaţi în acest sector.

În prezent, 60% dintre hotelurile din staţiune sunt deschise, având o capacitate totală de 85.000 de paturi.

Pentru a putea menţine motoarele turate ale turismului, în Marmaris se fac în permanenţă inspecţii, conform primarului staţiunii, pentru a verifica dacă măsurile impuse pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus sunt respectate. Astfel, pe lângă controalele clasice se fac verificări de către inspectori şi sub formă de clienţi în bazaruri, pe plaje, în restaurante şi hoteluri.

Totodată, Guvernul a venit în sprijinul sectorului turismului, astfel că nu există hoteluri care au intrat în faliment, chiar dacă unele nu s-au deschis în acest sezon.

Preşedintele Camerei de Comerţ din Marmaris, Mutlu Ayhan, a precizat, de asemenea, că din punct de vedere economic Marmaris se află mult mai jos, faţă de nivelul anului trecut, însă este suficient pentru ca afacerile să supravieţuiască actualului context.

Domnia sa a declarat că autorităţile din Marmaris au în plan participarea la târguri şi expoziţii în ţara noastră pentru a atrage mai mulţi turişti români în această staţiune. În ciuda anulării zborurilor Bucureşti-Dalaman, cursele cu autocarul continuă să aducă turişti autohtoni în Marmaris.

De asemenea, Mutlu Ayhan a adăugat că pe lângă turismul de leasure, în Marmaris va avea loc, în octombrie, şi competiţia de raliu unde speră că vor veni şi turişti din ţara noastră pentru acest eveniment.

Totodată, domnia sa ne-a spus că înainte de pandemia de coronavirus a avut discuţii cu autorităţile din ţara noastră în vederea colaborării pe zona de apiterapie, Marmaris fiind totodată un mare producător de miere de pin.

Ali Kirli, managerul regiunii Dalaman, a precizat că la fel ca întreaga industrie globală a turismului, şi Turcia se confruntă cu multe probleme din cauza pandemiei de coronavirus.

Domnia sa ne-a declarat că, anual, în Marmaris ajung aproximativ 1 milion de turişti, dar anul acesta cel mai probabil numărul acestora va ajunge doar la 300.000.

Totodată, Ali Kirli a precizat că numărul turiştilor români care ajung în Marmaris este în creştere cu 20-25%, iar până la finalul anului sunt aşteptaţi în jur de 3000 de turişti autohtoni.

Hotelierii din Marmaris se adaptează noului context

60% din hotelierii din Marmaris îşi aşteaptă turiştii şi susţin că au luat toate măsurile pentru ca aceştia să fie în siguranţă.

Accesul în hotelurile din Marmaris se face doar cu mască, iar la intrare ţi se verifică temperatura şi găseşti substanţe dezinfectante pe care eşti încurajat să îl foloseşti. Totodată, există afişe care te îndeamnă să fii responsabili şi să urmezi câteva reguli simple pentru binele tuturor, dar şi locuri marcate pentru a păstra distanţa de persoanele aflate în jurul tău. Personalul de la recepţie îţi întinde un chestionar pe care să îl completezi pe proprie răspundere că nu ai semne de infectare cu noul coronavirus, că nu ai intrat în contact cu o persoană suspect sau confirmată cu Covid-19. De asemenea, bagajele sunt lăsate la intrarea în hotel pentru dezinfecţie, iar orele dintre check in şi check out au fost decalate, păstrând între ele o marjă de minim 4 ore pentru ca în camere să se poată face o curăţenie şi mai minuţioasă decât până acum şi cu substanţe specifice după fiecare turist. De asemenea, în fiecare lift ai la dispoziţie dezinfectant.

Şi mesele oferite turiştilor au suferit transformări. Micul dejun, prânzul şi cina, într-un hotel cu all inclusive, presupun, de asemenea verificarea temperaturii la intrarea în restaurant, folosirea măştii şi a dezinfectantului, iar un angajat vine cu tine şi te serveşte cu mâncarea pe care ţi-o alegi, pentru a se evita astfel atingerea ustensilelor. În plus, multe alimente precum pâinea, fructele şi salatele sunt ambalate individual, însă potrivit hotelierilor aceaste măsuri au dus la diminuarea cu 50% a risipei alimentare.

Levent Hanci, general manager în cadrul hotelului Orka Lotus Beach, ne-a declarat că în această perioadă este foarte dificil de gestionat un hotel şi este nevoie de atenţie permanentă.

Hotelierii sunt obligaţi să păstreze în jur de 10-12 camere dedicate izolării în cazul în care un turist este suspect de coronaviru, iar gradul de ocupare al hotelurilor nu trebuie să depăşască 75%.

Totodată, săptămânal sunt făcute verificări din partea autorităţilor, iar în fiecare lună, hotelierii sunt obligaţi să îşi reînnoiască certificatele care atestă respectarea măsurilor anti-covid.

În plus, anul acesta hotelierii au peţuri mai mici cu 30-40%, faţă de anul trecut, pentru a încuraja turiştii.

Majoritatea hotelurilor se aşteaptă să atingă un grad de ocupare de 75%, iar multe dintre ele sunt deja la acet nivel, pe care de altfel sunt obligate să nu-l depăşască.

Veronica Iordache, Hello Holidays: "Numărul curselor către Turcia s-a redus la jumătate, faţă de anul trecut"

Numărul curselor către Turcia din acest an s-a redus la jumătate, ţinând cont că Turcia a ieşit de pe lista ţărilor pentru care se impunea izolarea la întoarcerea în ţară abia pe 28 iulie, ne-a declarat Veronica Iordache, manager destinaţie Turcia în cadrul agenţiei de turism Hello Holidays, specializată pe circuitele cu autocarul.

Potrivit reprezentantei agenţiei, anul trecut 18.000 de turişti români au plecat în Turcia prin intermediul Hello Holidays.

Deşi la început turiştii au fost reticenţi, după scoaterea carantinei numărul acestora au început să crească, astfel că gradul de ocupare pe cursele către Turcia este de 95%, conform datelor agenţiei.

Tarifele pentru un sejur în Marmaris cu autocarul, de 7 nopţi la destinaţie la un hotel de 3 stele şi 2 nopţi intermediare, pornesc de la 170 de euro de persoană.

Pentru o vacanţă de şapte nopţi la un hotel de 4 stele cu all-inclusive, cu autocarul şi două nopţi intermediare, turiştii plătesc de la 270 de euro de persoană, iar tarifele la un hotel de 5 stele cu aceleaşi servicii incluse încep de la 330 de euro de persoană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1486
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5849
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7813
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9139

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro