Corporaţia "CRIMA" Cum a fost arestat consultantul Kiss (pentru sifonarea "Petrom Service")

Ziarul BURSA #Companii / 15 noiembrie 2010

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, contestaţia lui Kiss Laszlo (foto dreapta) şi a lui Ionuţ Adrian Eftimie (foto stânga) la prelungirea arestării preventive cu încă 30 de zile, cerută de DIICOT. Ceea ce înseamnă că amândoi vor rămâne în arest cel puţin până la începutul lunii decembrie, pentru implicarea lor în dosarul "Petrom Service". Judecătoarul care a respins contestaţia celor doi este Ana Maria Trancă, acelaşi magistrat care a dispus şi reţinerea lui Sorin Ovidiu Vîntu, în dosarul privind favorizarea infractorului Nicolae Popa.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, contestaţia lui Kiss Laszlo (foto dreapta) şi a lui Ionuţ Adrian Eftimie (foto stânga) la prelungirea arestării preventive cu încă 30 de zile, cerută de DIICOT. Ceea ce înseamnă că amândoi vor rămâne în arest cel puţin până la începutul lunii decembrie, pentru implicarea lor în dosarul "Petrom Service". Judecătoarul care a respins contestaţia celor doi este Ana Maria Trancă, acelaşi magistrat care a dispus şi reţinerea lui Sorin Ovidiu Vîntu, în dosarul privind favorizarea infractorului Nicolae Popa.

 • document ataşat FACSIMILE
  apasă aici pentru a descărca.

  Consultantul offshore Kiss Laszlo Gyorgy a fost ares-tat la Bucureşti, pe 8 octombrie, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), la doar o lună după ce reporterii incognito ai OCCRP, deghizaţi în oameni de afaceri, l-au înregistrat planificând strategii de criminalitate financiară.

  Acuzaţii oficiale

  Kiss este acuzat de spălare de bani şi complicitate la delapidare, într-un dosar penal în care mai sunt arestaţi şase dintre managerii "Petrom Service" SA - o controversată corporaţie românească.

  Potrivit procurorilor de la Crima Organizată, Kiss este creierul financiar care a pus la punct un circuit complex de spălare a banilor, prin care aproximativ 8 milioane de euro au ieşit ilegal din contabilitatea "Petrom Service" pentru a fi însuşiţi personal, în numerar sau prin virament bancar, de un apropiat al mogulului român Sorin Ovidiu Vîntu - omul din spatele corporaţiei.

  Pentru a şterge urma banilor, cei anchetaţi au încheiat contracte fictive cu companii offshore din Delaware, au utilizat conturi în Cipru şi Bulgaria, dar şi firme româneşti pe care le controlau tot prin intermediul unor IBC-uri americane.

  În acest caz, investigaţia trans-frontalieră a OCCRP demonstrează că suveica internaţională prin care Kiss a spălat milioane de euro are ca nucleu o reţea de firme offshore din Statele Unite. Toate sunt înregistrate la aceeaşi adresă din Delaware, Newark, chiar de agentul registratar local "Delaware Intercorp", Inc, care lucrează cu avocatul român şi partenerul său neo-zeelandez, Ian Taylor.

  Brigada lui Vîntu, în arest

  DIICOT a stabilit că banii "Petrom Service", delapidaţi pe mâna managerilor companiei consiliaţi de Kiss Laszlo Gyorgy, au ajuns, pe căi ocolite, la Ionuţ Adrian Eftimie - arestat în aceeaşi zi cu avocatul offshore. Acesta este fiul fostei secretare a preşedintelui României, Traian Basescu, dar şi al unuia dintre angajaţii de bază ai mogulului Sorin Ovidiu Vîntu: liderul sindical Ion Eftimie care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, este, la rândul lui, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei.

  În acest context, surse din interiorul DIICOT au confirmat că magis-traţii încearcă să afle dacă Sorin Ovidiu Vîntu este beneficiarul final al celor 8 milioane de euro spălate de Kiss prin Eftimie şi delapidate din propria lui companie.

  Ionuţ Adrian Eftimie nu era oficial angajat "Petrom Service", dar a fost reţinut, pe 8 octombrie, alături de şase manageri de top ai companiei (printre care şi preşedintele Mihai Sorin). Ei sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional, delapidare, evaziune fis-cală, spălare de bani şi fals în inscrisuri sub semnatura privată.

  Descinderile DIICOT au avut loc la trei zile după ce sediul central al "Petrom Service" din Ploieşti a fost spart. Poliţia a constatat la faţa locului dispariţia computerului care servea drept server central.

  Împreună cu Eftimie şi şefii "Petrom Service", în aceeaşi zi şi în aceeaşi cauză, a fost arestat şi Kiss Laszlo Gyorgy - eveniment trecut neobservat de presa română.

  OCCRP a obţinut hotărârea Tribunalului Bucureşti - Secţia I Penală, care a dispus mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele consultantului offshore. Motivarea instanţei, datată pe 9 octombrie, se bazează pe comunicările Serviciului Român de Informaţii (structura internă de intelligence cu atribuţii în siguranţa naţională - n.n.) privind gruparea coordonată de Kiss, procesele verbale de percheziţie domiciliară şi pe declaraţiile inculpatului şi învinuiţilor.

  Concluzia judecătorilor: "(...) inculpatul a săvârşit infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi există probe că lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, în raport cu modul de concepere a activităţilor infracţionale, caracterul organizat şi modalitatea concretă de comitere a infracţiunilor, care este una laborioasă".

  Avocaţii lui Kiss au atacat prin recurs mandatul de arestare al clientului lor, dar au pierdut la Curtea de Apel. Sentinţa a rămas definitivă pe 14 octombrie, iar consultantul offshore a rămas în spatele gratiilor, unde se află şi în prezent. În tot acest timp, investigaţia jurnalistică a OCCRP, având ca subiect conexiunile internaţionale ale lui Kiss Laslo Gyorgy, şi-a urmat cursul firesc.

  Constantin Neacşu, avocatul consultantului, este rezervat în comentarii: "Arestarea domnului Kiss a fost o surpriză şi pentru noi. Nu există indicii concrete care să-l incrimineze, dar să lăsăm justiţia să lucreze. Mă abţin de la comentarii pe fond. Mandatul de arestare al domnului Kiss expiră pe 6 noiembrie. DIICOT a cerut prelungirea, iar noi am atacat propunerea procurorilor. Acum, aşteptăm hotărârea instanţei", a declarat Neacşu pentru OCCRP. Oficial, pe marginea acestui caz, nici procurorii de la Crima Organizată nu sunt prea vorbăreţi.

  Motivul instituţional: "Nu putem comenta un dosar în lucru."

  Cum a spălat reţeaua Kiss-Taylor banii grupării Vîntu

  Circuitul transfrontalier construit de Kiss ajută "Petrom Sevice" să-şi dea o gaură de 8 milioane de euro în propria contabilitate.

  Prima mişcare are loc pe 29 februarie 2008, când "Petrom Service", prin managerii săi (Gheorghe Şupeală - director general şi Zizi Agnastopol - director financiar), încheie formal un contract de consultanţă pentru "rebranding" cu "Boaz Active" SRL din Bucureşti. Societatea este înregistrată chiar în biroul lui Kiss, amplasat lângă Guvernul României, iar unicul său acţionar şi administrator este un IBC din Delaware: "Narfalk Invest-ments" Ltd, monitorizat în Carpaţi pentru evaziune fiscală.

  În acest punct, OCCRP a descoperit o conexiune surprinzătoare: firma offshore din Delaware este reprezentată în România de Lu Zhang - implicată în scandalul "Arme nord-coreene pentru Iran", judecată în Noua Zeelandă pentru fals în acte publice şi folosită ca "proxie" de reţeaua Kiss-Taylor. (vezi detalii pe www.bursa.ro). Astfel, chinezoiaca emigrantă, fostă vânzătoare de hamburgeri în Auckland, figurează în acte ca administrator al "Boaz Active" SRL din Bucureşti. Dar şi în acest caz, ea este doar un paravan.

  În realitate, Kiss Laszlo Gyorgy este cel care manevrează SRL-ul, concluzie la care au ajuns şi procurorii români. Consultantul a aranjat contractul de servicii "creare şi întreţinere brand" în baza căruia "Petrom Service" a virat în contul "Boaz Active" SRL peste 2,8 milioane de euro, pe 10 aprilie 2008. Aceasta e doar prima tranşă.

  În paralel, în perioada 4-14 aprilie, "Petrom Service" bagă peste 5,1 milioane de euro în contul "Laveco" SRL - o altă firmă românescă folosită de Kiss Laszlo ca vehicul financiar intermediar. Pretextul contabil sună asemănător: "plată pentru mai multe contracte de prestări servicii de informare privind tendinţele de dezvoltare a pieţei imobiliare şi de construcţii". Acest nou set de contracte suspecte a fost încheiat cu PSV în martie 2008. Din partea "Laveco" SRL a semnat secretara lui Kiss, Mariana Iordăchescu. Femeia de 32 de ani, născută în Republica Moldova, "a acţionat la cererea inculpatului Kiss Laszlo Gyorgy" - arată referatul procurorilor.

  Cu sediul virtual într-o clădire deţinută de Kiss în suburbiile Bucureştiului, la rândul ei, "Laveco" SRL este anonimizată tot în Delaware. SRL-ul are ca unic acţionar şi administrator un IBC din Newark. Se numeşte "Laveco Goup" Ltd, a fost încorporat la sfârşitul lui 2002 şi e reprezentat de însuşi Ian Taylor - neo-zelandezul care patronează controversata filieră internaţională GT Group.

  Ca urmare, în baza de date a Re-gistrului Comerţului din România, Taylor apare direct ca administrator cu puteri depline al "Laveco" SRL.

  Anchetatorii au stabilit că mecanis-mul offshore gândit de Kiss este o acoperire pentru spălarea celor 8 milioane de euro delapidate din "Petrom Service" (actuala "PSV Company"). Referatul procurorilor citat de instanţa care a dispus arestarea consultantului pentru 29 de zile precizează: "Din probele administrate în cauză a rezultat că aceste contracte au avut un caracter fictiv, plăţile efectuate de < Petrom Service > neavând corespondent într-o contraprestaţie reală, corespunzătoare, iar firmele care urmau să presteze serviciile (< Boaz Active > SRL şi < Laveco > SRL - n.n.) nu aveau posibilitatea reală de a-şi îndeplini această obligaţie, în condiţiile în care nu aveau personal calificat pentru realizarea unor asemenea studii".

  Modul atipic în care au fost încheiate contractele de consultanţă dintre "Petrom Service" şi SRL-urile lui Kiss a relevat judecătorului că managerii firmei petroliere au apelat la avocatul offshore, premeditând "transferul activelor corporaţiei în favoarea unor terţi". Indiciile semnalate de procurorii DIICOT în dosar sunt enumerate simplu: "prestatori fără experienţă în domeniu, valori de contract absolut nefundamentate, menţionarea expresă a posibilităţii de a subcontracta lucrările şi termenul extrem de scurt fixat pentru predarea unor studii de o asemenea amploare (aproximativ o lună) şi pentru efectuarea plăţii".

  În susţinerea cazului, magistraţii aduc încă un argument: consultanţa lui Kiss, doar pe hârtie, "nu a adus beneficii care să justifice sumele plătite, neexistând o necesitate reală de achiziţionare".

  Cum se apără Kiss

  Atunci când instanţa i-a acordat cuvântul în şedinţa de pe 9 octombrie, inculpatul Kiss Laszlo a încercat să paseze răspunderea în două paradisuri fiscale, mizând pe secretele garantate. Tacticianul offshore a solicitat să fie judecat în libertate, pledând că prestarea de servicii către "Petrom Service" nu cădea în sarcina sa, ci a subcontractantului. Cererea i-a fost respinsă, în ciuda faptului că inculpatul Kiss a încercat să transfere acuzaţiile către cele trei companii offshore către care SRL-urile "bidon" au subcontractat serviciile de consultanţă pentru "Petrom Service".

  Referatul DIICOT pentru arestarea lui Kiss formulează fără echivoc: "Efectuarea studiilor menţionate a fost subcontractată de către < Boaz Active > SRL şi < Laveco > SRL în favoarea < KLG Debit Sevice and Factoring > Ltd, < Narfalk Debit Service and Factoring > Ltd şi < Promire Consultants > Ltd, societăţi înmatriculate în Cipru şi controlate de Kiss Laslo Gyorgy prin intermediul unor fiduciari (proxies - n.n.). Aşa cum rezultă din declaraţia inculpatului, aceste societăţi care erau folosite în special pentru intermedierea unor tranzacţii financiare prin care se urmărea diminuarea taxelor datorate prin exploatarea diferenţelor dintre diferitele regimuri fiscale, nu aveau posibilitatea de a realiza şi nu au predat, la rândul lor, studiile de piaţă către < Petrom Service > SA."

  Investigaţia paralelă a OCCRP arată însă că niciunul dintre cele trei offshore introduse de Kiss ca subcontractori în schema de spălare de bani nu este înmatriculat în Cipru. Efectiv, sunt inexistente în bazele de date oficiale cipriote, dar au puncte de lucru şi conturi bancare în insula mediteraneană - ceea ce este o practică uzuală marca Kiss-Taylor.

  În schimb, IBC-uri cu aceleaşi nume ca cele menţionate de procurorii români figurează în alte jurisdicţii offshore. De exemplu, "KLG Debit Sevice and Factoring" Ltd şi "Narfalk Debit Service and Factoring", au sediul în Newark, Delaware, exact la adresa agentului registratar care lucrează cu Kiss şi Taylor în paradisul fiscal american.

  Al treilea, "Promire Consultants" Ltd, apare înregistrat în centrul oraşului Auckland, Noua Zeelandă, pe Queen Street 363, exact la una dintre adresele virtuale folosite, de reţeaua de consultanţă offshore "GT Group". Deloc surprinzător, directorul companiei este Ian Taylor, iar acţionarul unic este VicAm - "serviciul proxie" al familiei Taylor, implicat în Bangkok Gate (detalii pe www.bursa.ro).

  Dincolo de artificiile offshore relativ necunoscute autorităţilor judiciare est-europene, şmecheria contractelor de prestări servicii este o metodă clasică utilizată de Kiss Laszlo în inginerii financiare. Chiar în cartea sa, "United States, Tax Heaven - Uncle Sam Will Fight Your Taxes", consultantul arată cum un contract de consultanţă fictiv poate servi ca acoperire pentru evaziunea fiscală: "Serviciile nu au şi nu vor avea niciodată o piaţă organizată şi nu există o bursă a serviciilor unde să se fixeze preţuri de referinţă ale acestora. Din acest motiv, nu putem vorbi de servicii < prea scumpe > faţă de preţul de referinţă. Această caracteristică a pieţei de servicii ne dă posibilitatea să utilizăm serviciile în mecanismele de planificare fiscală". Urmându-şi raţionamentul, Kiss dă un exemplu concret: dacă 90% din profitul unei companii europene patronată de X s-ar transforma subit în plata unui serviciu fantomatic de consultanţă, prestat simbolic de offshore-ul din Delaware al aceluiaşi X - firma europeană ar plăti impozit doar pentru 10% din profitul real. Practic, grosul banilor (90%) ar rămane capitalizaţi în contul offshore, fără să fie ameninţaţi de Fisc. Deci, la profit mic, taxe mai mici.

  Kiss- "domnul conductă"

  În cazul "Petrom Service", Kiss Laszlo Gyorgy a aplicat aceeaşi găselniţă a consultanţei fictive, dar care costă milioane de euro. Numai că, de data aceasta, banii trebuiau să se întoarcă, pe altă cale, înapoi la cei de la care au plecat. Investigaţia DIICOT dezvăluie că avocatul offshore a făcut pe "conducta": "inculpatul Kiss a fost cel care a asigurat ulterior transferul banilor către beneficiarul Eftimie Ionuţ Adrian. Sumele obţinute ca urmare a încheierii contractelor menţionate au fost transferate succesiv, din dispoziţia inculpatului, prin conturile bancare ale mai multor societăţi controlate de inculpatul Kiss Laszlo Gyorgy, o mare parte - circa 8 milioane de euro - ajungând, în final, în numerar sau prin virament bancar, la învinuitul Eftimie Ionuţ Adrian, fie în contul personal, fie în cel al "IT & Media Production" Ltd (companie offshore cu sediul în Delaware, SUA, înfiinţată anterior, cu ajutorul inculpatului Kiss, de către Eftimie Ionuţ Adrian, care este împuternicit pe contul societăţii)."

  Banii cash se întorc la omul lui Vîntu

  Sesizat de procurorii DIICOT, Oficiul Naţional Pentru Prevenirea şi Combaterea Spălarii Banilor intră pe fir şi constată că, în 2008, singurele operaţiuni semnificative din conturile "consultanţilor" "Boaz Active" SRL şi "Laveco" SRL au reprezentat încasările de la "Petrom Service".

  Dar banii doar traversează societăţile româneşti administrate de Kiss, cu titlu de plată a contractelor fictive încheiate de acestea cu "Petrom Service" (actuala PSV Company). În fapt, consultantul se alege de pe urma operaţiunilor financiare doar cu un comison de 2% (circa 160.000 euro). Acesta e preţul pentru care Kiss îşi pierde libertatea, după ani de zile în care a derulat, la indigo, inginerii de amploare.

  Când cele 8 milioane de euro de la "Petrom Service" îi intră în conturi, "maestrul offshore" redirecţionează suma către Ionuţ Adrian Eftimie. Banii sunt drenaţi printr-un circuit similar cu cel propus de Kiss reporterilor incognito ai OCCRP.

  Eftimie a primit banii de la Kiss pe două piste

  Prima este "Boaz Active" SRL mânuită de Kiss - unul dintre contractorii formali ai "Petrom Service". În perioada aprilie-mai 2008, cei aproape 2,8 milioane de euro primiţi pentru nimic au fost trimişi de SRL-ul românesc în contul deschis în Bulgaria al "IT & Media Productions" Ltd (Delaware). De aici, Eftimie a retras banii cash. Alţi circa 125.000 mii de euro au fost viraţi de Kiss în compania offshore "KLG Debit Sevice and Factoring" Ltd (unul dntre aşa-zişii sub-contractanţi ai "Boaz Active" SRL). IBC-ul din Delaware varsă banii mai departe în contul personal al lui Ionuţ Adrian Eftimie.

  Nici comisionul lui Kiss de 160.000 de euro nu a fost uitat. Consultantul şi-a încasat banii pe filiera "Boaz Active" SRL, prin alte trei companii din România (administrate de el şi de secretara sa) controlate prin entităţi offshore din Delaware. Două dintre SRL-urile prin care Kiss şi-a luat partea de 2% au fost radiate un an mai târziu, în 2009.

  A doua pistă de spălare de bani s-a centrat pe firma "Laveco" SRL, pe care Kiss a interpus-o, la vedere, în contractele cu "PSV Company". Prin intermediul "Laveco", tot în perioada aprilie-mai 2008, au circulat peste 4 milioane de euro, de la PSV direct în acelaşi cont din Bulgaria, de unde Eftimie i-a retras, din nou, cash. Încă 150.000 de euro s-au scurs prin "KLG Debit Service" ("subcontractorul" din Delaware) în contul personal al lui Eftimie Ionuţ Adrian. O altă sumă de 400.000 de euro a tranzitat conturile altor două societăţi offshore înregistrate în Delaware, dar cu sediul în Cipru.

  Una dintre ele este chiar "Kypros Accounting" Ltd prin care Kiss intenţiona să obţină comisionul aferent "afacerii cu ulei industrial", pusă la cale cu reporterii OCCRP.

  Kypros este reprezentată de Kiss şi controlează firma "Burgavis DDO" din Ruse, Bulgaria.

  În circuitul transfrontalier prin care Kiss Laszlo a spălat banii grupării Vîntu, consultantul a folosit şi un offshore din Noua Zeelandă, prin care a transferat peste 450.000 de euro în contul personal al lui Eftimie. Este vorba de firma "Laveco Group" Ltd (actuala "Lamark Group" Ltd) - beneficiarul final al facturilor înmânate de Kiss reporterilor incognito ai OCCRP.

  În prezent, ambele SRL-uri folosite de Kiss pe post de "consultanţi" sunt suspendate.

  Crime Inc.

  Reporter sub acoperire (în biroul unui "mare maestru" offshore)

  Sub cupola offshore (PKK şi politicieni români)

  Reţeaua transfrontalieră Kiss-Taylor

  Ucraina descoperă industria "offshore"

  Welcome to the Criminal Services Industry

  Making an Owner DisappearLaszlo Kiss explains in a book how to hide ownership in a Delaware company

  Kiss Behind Bars

  "În spatele fraudei sau criminalităţii nu stau firmele offshore. Intenţia omenească este cea care pune în mişcare toate acestea. Firma offshore e numai un instrument. Dacă e folosit cu bună credinţă sau nu, ei bine, aceasta depinde de cei care sunt proprietarii firmei." (extras din cartea lui Kiss Laszlo)

  Cine este Sorin Ovidiu Vîntu

  Posesor al unei averi estimate la 800 milioane de dolari, Sorin Ovidiu Vîntu a devenit cunoscut în primăvara anului 2000, odată cu izbucnirea celui mai mare scandal financiar din România, prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), care a păgubit aproape 300 000 de investitori. Structura de tip piramidal (FNI) asigura profitul depunătorilor în ordine cronologică, nu din plasamente, ci din banii depuşi de următorii depozitari. Iminenta prăbuşire a unei astfel de structuri neviabile a fost grăbită de Vîntu, prin retragerea unor sume imense din fond, la începutul anului 2000. Şefii sucursalelor FNI din ţară au provenit din Securitate - aparatul represiv de poliţie politică al defunctului dictator Nicolae Ceauşescu. De altfel, în timpul regimului comunist, actualul afacerist a colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ "Nuş". Vîntu a fost recrutat în închisoare unde executa, în anii 80, o condamnare pentru delapidare.

  În 2003, procurorul Luminiţa Şega extinde cercetările împotriva lui Vîntu pentru şase capete de acuzare pedepsite de Codul Penal: instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, uz de fals, fals în declaraţii, instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi, cea mai gravă, spălare de bani. Procurorul Luminiţa Şega a murit în condiţii suspecte, pe 31 iulie 2006, analizele toxicologice indicând o otrăvire lentă cu aluminiu.

  În final, Vîntu a scăpat de condamnare pentru devalizarea FNI şi FNA (Fondul Naţional de Acumulare), neexistând nicio probă materială împotriva sa. Singurii condamnaţi în dosarul FNI au fost Ioana Maria Vlas şi Nicolae Popa. Ultimul, condamnat la 15 ani de detenţie, a reuşit să se sutragă executării pedepsei fugind în Indonezia, unde a trăit, până la arestarea sa în decembrie 2009, din sumele generoase trimise de Vîntu. Sprijinul financiar acordat lui Popa în scopul sustragerii de la executarea unei condamnări, i-au adus lui Vîntu un nou dosar penal, el fiind recent acuzat şi trimis în judecată pentru favorizarea infractorului. Repatrierea lui Nicolae Popa ar putea însemna redeschiderea dosarului fraudării FNI. În altă speţă, Vîntu a fost condamnat la doi ani de detenţie în procesul legat de prăbuşirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID), banca înfiinţată de el, pentru a cărui autorizaţie de funcţionare s-a folosit de un document fals. După mai mulţi ani de tărăgănare a procesului, pedeapsa s-a prescris.

  După episodul FNI, afacerile lui Vîntu, administrate de interpuşi, au început să se deruleze în clarobscurul paradisurilor fiscale, într-o încrengătură de offshore-uri (vreo 700 la număr, după spusele sale).

  Majoritatea firmelor IBC identificate în zonele de interes ale lui Sorin Ovidiu Vîntu sunt înregistrate în paradisul fiscal din Cipru dar şi în Insulele Virgine Britanice. De notorietate sunt "Elbahold" Limited ("Petrom Service" SA), "Comac" Limited ("GM Invest" SA, "Accent Travel & Events" SRL etc.) şi "Radoway" Limited (Radio Total), toate fiind reprezentate în România de aghiotanţii lui Vîntu.

  Presa română a dezvăluit că până acum cinci ani, Vîntu avea o puternică influenţă în interiorul Serviciului Român de Informaţii, în perioada în care instituţia era condusă de prietenul său din tinereţe, Radu Timofte - în prezent decedat.

  Ce este Realitatea TV

  "PSV Company" ("Petrom Service") deţine 18,74% din trustul românesc de presă Realitatea Media, în care Sorin Ovidiu Vîntu controlează oficial pachetul majoritar de 54% prin firma cipriotă "Bluelink Comunicazione", unde este reprezentat de basarabeanul Vitalie Dobândă, fost viceguvernator al Băncii Centrale a Moldovei. Realitatea Media este societatea difuzoare a Realităţii TV, Realităţii FM, Romantica TV, Radio Guerilla, Gold FM, The Money Channel.

  Controlul unui asemenea trust de presă i-a permis lui Sorin Ovidiu Vîntu să declanşeze campanii de presă împotriva instituţiilor statului şi a unor politicieni influenţi potrivnici intereselor sale. Din spatele trustului de presă, Vîntu este conectat la parlamentari, şefi de partide politice şi lideri ai mişcării sindicale. Este cunoscut faptul că şase capi ai unor importante confederaţii sindicale au făcut parte din Consiliul de Administraţie al Realităţii TV, beneficiind de expunere publică şi de indemnizaţii consistente. Astfel, acţiunile sindicale cu tentă politică au fost puternic susţinute de grupul său de presă.

  De notorietate este şi vizita, în toiul nopţii, făcută de Mircea Geoană, candidat la Preşedinţia României şi preşedinte al Senatului, chemat de Vîntu, în ziua când a aflat de arestarea în Indonezia a complicelui său, Nicolae Popa.

  Recent, Sorin Ovidiu Vîntu şi-a extins imperiul media peste graniţele României. El a a înfiinţat în Republica Moldova postul Publika TV şi a cumpărat portalul web Unimedia.

  Şi Serbia a intrat în vizorul magnatului român care s-a arătat interesat să achiziţioneze trustul de presă B 92.

  Ce este "Petrom Service"

  Unul dintre cei mai importanţi parteneri de afaceri ai lui Vîntu este atotputernicul lider sindical din domeniul petrolier, Liviu Luca. Cei doi sunt asociaţi în "Petrom Service", Vîntu aflându-se în spatele a 49,35% din acţiuni prin Elbahold Ltd., un offshore cipriot.

  "Petrom Service" (actuala "PSV Company") a fost înfiinţată în 2002, prin preluarea de către sindicatul lui Liviu Luca a activelor şi salariaţilor de la "Petroserv", societate ce îngloba divizia Mecano-Energetică a Societăţii Naţionale a Petrolului "Petrom" SA (pe atunci companie de stat). Această preluare, sub atenta coordonare a lui Vîntu, consilier financiar al Asociaţiei Salariaţilor din "Petrom", adică al lui Luca, a costat ridicola sumă de 85.000 de euro. Planul avea o miză uriaşă: lucrările de mentenanţă pentru "Petrom".

  Iniţial, "Petromservice" era deţinută în proporţie de 50% de sindicatul lui Luca şi 50% de salariaţi înscrişi individual pe liste de acţionari. În 2003, se decide o dublare a capitalului, majorare pe care salariaţii nu au putut s-o susţină, fiind nevoiţi să-şi vândă acţiunile investitorului "Elbahold" Ltd., un offshore cipriot, care devine astfel acţionar majoritar cu 49,35% din acţiuni. Majorarea capitalului a costat "Elbahold" 13 milioane de dolari. Astfel, în 2005, salariaţii din Petrom mai deţineau doar 25% din acţiuni, ceilalţi, persoane fizice şi juridice, stăpâneau 25,65%, iar Sorin Ovidiu Vîntu, prin "Elbahold" Ltd. 49,35%.

  Din poziţia de acţionar majoritar şi cu concursul lui Liviu Luca, Vîntu a devalizat firma, încheind cu diverse offshore-uri nenumărate contracte prin care sume uriaşe erau externalizate. Astfel, pe banii salariaţilor "Petrom", Vîntu şi-a creat şi întreţinut imperiul media.

  În septembrie 2007, "Petrom OMV" a răscumpărat activităţile de servicii petroliere din "Petromservice", în schimbul sumei de 328,5 milioane de euro, firmei lui Vîntu, offshore-ul "Elbahold", revenindu-i jumătate. Ulterior, banii au fost capitalizaţi în mai multe coturi offshore din Cipru.

  În 2008, "Petrom Service" şi-a schimbat numele în "PSV Company".

  Acelaşi tip de fraudă la Realitatea TV

  Metoda cheltuielilor fictive pe mâna consultanţilor offshore Kiss Laszlo şi Ian Taylor a fost aplicată şi la Realitatea TV - televiziunea română de ştiri asumată oficial de mogulul Sorin Ovidiu Vîntu şi controlată de acesta printr-o companie offshore din Cipru, dar şi prin "Petrom Service" SA.

  Cazul a fost investigat de ANAF care a înştiinţat, mai departe, Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA). În sesizarea penală se precizează: "Au fost facturate de către unele societăţi comerciale, în baza unor contracte, prestări servicii, servicii de consultanţă şi management fără ca prin documentele prezentate drept justificare pentru serviciile prestate să se facă dovada prestării acestor servicii şi necesităţii efectuării acestor cheltuieli". În total, Fiscul a aflat că prin această metodă s-au eludat taxe de peste 1,2 milioane de lei (560.000 impozit pe profit şi 657.000 TVA).

  Printre cazurile preluate de DNA este şi cel descris succint în raportul Fiscului: "< Verisimo > Ltd. Cipru, reprezentată de < Promire Consultants > Ltd. prin Ian Tylor, a facturat servicii de consultanţă în perioada 30 iulie 2008-31 decembrie 2008 în sumă totală de 3.643.727 de lei".

  Deci, în cinci luni, "consultanţă" de 900.000 de euro. Banii au fost trimişi direct în Cipru, prin intermediul IBC-ului neo- zelandez, "Promire Consultants", reprezentat de Ian Taylor - pe care i-am întâlnit şi în cazul "Petrom Service".

  Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cred ca aceste treburi sunt cunoscute de serviciile romane,da oare cine face astfel de operatiuni,,,,,,,,,,,,,,,,.In articol apar mai sintetizate ,nu se va intimpla absolut nimic ,,,,,,,,,,,,,,

   acest om de afaceri kiss laszlo este un om puternic la nivel international,aceste articole se vad de la distanta ca este o lucratura la adresa lui vantul si alui kiss,dar nu are ce sai faca lui kis este preamare pentru rau facatorii ,de si e micut de statura dar tot nu ajunga sa-l pupe nici in fund . totul este o mascarada kiss nu este vinovat! veti trai si veti vedea.

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Comanda carte
  digi.ro
  danescu.ro
  arsc.ro
  Stiri Locale

  Curs valutar BNR

  12 Iul. 2024
  Euro (EUR)Euro4.9737
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
  Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  Cotaţii Emitenţi BVB
  Cotaţii fonduri mutuale
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  letapebytourdefrance.com
  roenergy.eu
  rommedica.ro
  Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
  The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
  BURSA
  BURSA
  Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
  The Kingdom of God on Earth
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.ro
  www.dreptonline.ro
  www.hipo.ro

  adb