CRISTIAN PÂRVAN:"Propunerea impozitului pe cifra de afaceri demonstrează incapacitatea ANAF să calculeze preţurile de transfer"

A.A.
Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2017

"Propunerea impozitului pe cifra de afaceri demonstrează incapacitatea ANAF să calculeze preţurile de transfer"

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), consideră că programul de guvernare a suferit modificări substanţiale, dar că trebuie să aşteptăm să le vedem ajunse la faza de lege.

Domnia sa ne-a spus: "Este clar că au apărut modificări substanţiale la programul de guvernare, dar, mai întâi, trebuie să le vedem scrise.

Apoi, de la faza de propuneri trebuie să capete formă legală.

De exemplu, desfiinţarea Pilonului II de pensii nu se poate face doar printr-o simplă declaraţie. Trebuie sa apară un act legal.

Deocamdată avem doar nişte idei aruncate pe piaţă, ca să testeze societatea".

Întrebat cum va fi afectat mediul de afaceri de propunerea introducerii unui impozit pe cifra de afaceri, în loc de impozitul pe profit, domnul Pârvan a spus:

"Au mai fost ţări care au practicat acest impozit forfetar. Franţa a renunţat treptat la acest impozit.

Din punctul de vedere al mediului de afaceri, aplicarea intempestivă a unui astfel de impozit nu este normală. Dacă se doreşte, ar trebui introdus de la 1 ianuarie 2019 sau din iulie 2018, dar nu peste noapte. El modifică mult planurile de afaceri, mai ales la firmele mari, iar acest lucru nu este în regulă.

Această propunere demonstrează clar incapacitatea funcţionarilor din ANAF de a controla preţurile de transfer.

De fapt, este (n.r. propunerea) un răspuns facil, la problema calculării preţurilor de transfer. Nu ştiu să calculeze preţuri de transfer şi să afle cum exportă profiturile companiile, atunci le taxează la afaceri şi subiectul dispare".

Cristian Pârvan consideră că anunţul majorării salariului minim, de la 1 ianuarie 2018, prezintă avantajul predictibilităţii pentru mediul de afaceri. Oficialul PIAROM ne-a explicat: "Mediul de afaceri a mai trecut prin astfel de perioade de măsuri destul de agresive, care au afectat planurile de afaceri. Dar, dacă au fost anunţate din timp, mediul de afaceri a putut să ia măsurile de rigoare. Menţionez situaţia din 2000, când, de la impozit zero pe profitul făcut din exporturi, la aprecierea Uniunii Europene, a trebuit să renunţăm la această facilitate.

Atunci, guvernul Isărescu a atras atenţia că anul următor impozitul creşte la 5%, anul următor, la 10%, iar următorul, la 15%.

Mediul de afaceri a fost necăjit, dar a ştiut ce urmează.

Important este că, dacă avem o predictibilitate a salariului minim, mediul de afaceri va şti să îşi facă calcule. Asta nu exclude ca anumite activităţi cu marjă de profit foarte redusă să nu mai poată să continue şi să închidă afacerea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro