Cushman & Wakefield Echinox: Companiile din România cheltuie până la 15.000 euro pentru amenajarea spaţiului de lucru alocat unui angajat

F.D.
Companii / 11 aprilie

Andrei Ianculescu, head of project management Cushman & Wakefield Echinox

Andrei Ianculescu, head of project management Cushman & Wakefield Echinox

Bucureştiul înregistrează printre cele mai reduse costuri din Europa Centrală şi de Est atunci când vine vorba de amenajarea spaţiilor de birouri, deşi acestea au continuat să crească, înregistrând un avans de 15-20% în ultimul an, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Cu un nivel mediu de 943 euro/mp (hard costs + soft costs), costul înregistrat în Bucureşti este cu 32% sub nivelul din Varşovia sau Praga, şi cu 25% peste cel din Sofia, cea mai ieftină capitală din regiune.

Andrei Ianculescu, head of project management Cushman & Wakefield Echinox: "Chiar dacă în ultimul an preţul materiilor prime brute nu au mai avut creşteri semnificative, produsele finite care implică cheltuielile cu forţa de muncă, cu utilităţile, cu transportul au continuat să se scumpească. Cel mai mare impact asupra costurilor de amenajare a spaţiilor de birouri l-au avut costul cu forţa de muncă - în condiţiile în care în România vorbim anul trecut de o creştere a salariului mediu net cu peste 15% - şi costurile cu materialele şi echipamentele necesare. Un element important îl reprezintă şi cheltuielile necesare pentru implementarea standardelor ESG, o preocupare din ce în ce mai des întâlnită din partea chiriaşilor ".

În funcţie de complexitatea proiectului, a materialelor şi a soluţiilor utilizate, dar şi a sistemelor tehnice şi de securitate implementate, bugetele totale pot varia de la circa 700 de euro/metru pătrat până la peste 1.400 de euro/metru pătrat. Costurile cu lucrările de fit-out arhitectura şi instalaţiile (51%) şi cu mobilierul (circa 30%) reprezintă cea mai mare pondere în costul total şi au fost impactate cel mai mult de creşterea preţurilor. Sistemele audio-video si tehnologia de IT, precum şi serviciile de project management şi proiectare reprezintă celelalte componente ale costurilor totale pentru amenajarea spaţiilor de birouri.

Un alt element care a avut impact asupra bugetelor alocate pentru amenajarea birourilor o reprezintă schimbările legislative, care impun noi norme în acest domeniu, şi putem menţiona aici obligativitatea sistemului de detecţie incendiu în pardoseală, dar şi nevoia de calitate şi impact vizual, precum şi alinierea la aşteptările angajaţilor.

Serviciile de project management presupun conducerea, coordonarea şi supravegherea proiectelor de amenajarea a spaţiilor - birouri, retail, rezidenţial, mixed use, industriale şi logistice - alături de echipa de proiectare, consultanţi şi antreprenori, pentru toate etapele principale ale proiectului.

Departamentul de Project Management al companiei Cushman & Wakefield Echinox a realizat în ultimii doi ani proiecte cu o suprafaţă de 300.000 de metri pătraţi reprezentând birouri, spaţii de retail, industriale şi de logistică, atât pentru proprietari, cât şi pentru chiriaşi. Pe segmentul de birouri, proiectele finalizate au implicat un buget de circa 30 milioane de euro. Cel mai mare proiect realizat în ultimul an din punct de vedere al bugetului alocat are o valoare de peste 5 milioane de euro.

Presiunea pe costuri se va reduce pe măsură ce inflaţia încetineşte, însă pe fondul incertitidinilor la nivel geopolitic care afectează mediul economic tendinţa ascendentă se va menţine şi în perioada următoare.

În acelaşi timp, bugetele alocate de companii pentru aceste investiţii sunt în creştere având în vedere că schimbările de pe piaţa de birouri pe fondul adoptării modului hibrid de lucru impun o regândire a spaţiilor, dar şi investiţii mai mari în soluţii tehnice. Mai mult decât atât, punerea în practică a standardelor ESG implică costuri iniţiale mai ridicate, dar care apoi sunt amortizate prin spaţii mai eficiente energetic, şi cu impact redus asupra mediului.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb