DACIAN CIOLOŞ: "Companii de stat au fost folosite ca sinecuri"

Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2016

"Companii de stat au fost folosite ca sinecuri"

Companiile de stat au fost folosite de multe ori ca nişte sinecuri pentru anumiţi protejaţi ai unor lideri la nivel local sau la nivel central, dar a venit momentul ca acestea să fie văzute ca o resursă naţională importantă, la fel cum este pământul, a declarat premierul Dacian Cioloş, ieri, la Camera Deputaţilor, după adoptarea Legii pentru aprobarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Domnia sa a menţionat: "Am aşteptat cu nerăbdare (...) votul privind Ordonanţa de Urgenţă 109, cu amendamentele care au fost propuse, ordonanţă de urgenţă care vine cu precizări noi mult mai clare privind modul în care se face recrutarea managementului corporativ al companiilor de stat. Din perspectiva noastră, a Guvernului, companiile de stat nu au doar ca obiectiv să aducă bani la buget, ele trebuie să funcţioneze bine pentru că în foarte multe cazuri gestionează resurse importante ale statului şi performanţa în administrarea acestor companii înseamnă şi o bună gestiune a resurselor statului din domeniul energetic şi din alte domenii, din domeniul industrial".

Potrivit prim-ministrului, după adoptarea acestei ordonanţe, Guvernul va putea să vină cu o nouă abordare privind gestiunea companiilor de stat.

Dacian Cioloş a spus: "Această ordonanţă de urgenţă (...) va permite Guvernului să vină, aşa cum am propus la instalare, cu o nouă abordare privind gestiunea acestor companii de stat, o abordare unitară, o abordare transparentă, cu Ministerul Economiei care va avea rolul de a aborda vizionar sau a aborda cu o viziune integrată toate aceste companii de stat, care vor avea ca obiectiv nu doar să-şi crească performanţa, ci şi să contribuie prin performanţa lor la dezvoltarea altor sectoare cu potenţial de a atrage investiţii".

După vot, premierul a mai explicat că adoptarea acestei OUG va permite şi o recrutare mai transparentă şi eficientă a managementului companiilor de stat, informează Agerpres.

"Noi am venit cu multe amendamente la această ordonanţă de urgenţă, care să asigure o recrutare mai transparentă şi mai eficientă a managementului companiilor de stat. Eu am cerut Ministerului Economiei să vină nu doar cu proceduri de recrutare a managementului performant în companiile de stat, una cu una, ci să vină cu o viziune, în aşa fel încât să fie foarte clar ce aşteaptă statul în general de la cei care sunt numiţi în fruntea acestor companii de stat. (...) Din păcate, de multe ori, aceste companii de stat au fost folosite ca nişte sinecuri pentru anumiţi protejaţi ai unor lideri la nivel local sau la nivel central. Cred că e important şi e momentul să vedem companiile de stat ca o resursă naţională importantă, la fel cum e pământul, la fel cum sunt pădurile şi să exploatăm această resursă, să utilizăm această resursă într-un mod cât mai performant, nu doar pentru a ameliora funcţionarea pieţelor pe diferite domenii şi sectoarelor economice pe diferite domenii, dar şi pentru a valorifica cât mai bine aceste resurse".

Prim-ministrul a atras atenţia că o mare parte din aceste companii acţionează în sectoare cheie pentru economia românească, în sectorul energetic sau în sectorul industrial, şi buna funcţionare a acestora poate să atragă şi investiţii private.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Iata ,insfarsit o veste buna si plina de sperante pentru cei care pun capitalurile

  lor la dezvoltarea si bunastarea economiei  

  cu efect benefic si pentru cei care muncesc si nu fura. 

  Slava Domnului,avem acuma un prim-ministru adevarat manager cu minte clara ,competent si decis sa lucreze  

  in interesul si folosul acestei tari  

  1. daca Dr.Morriati, pardon Dr. Mobius e un Investor asa de bun, de ce nu a cerut sa distribuie Dividende la Petrom? Sau poate nu era ordonanta trecuta de parlament. Pupici,Cher Lock Homes:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

29 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3853
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7366
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8544
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3079

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro