Dragnea şi ambasadorul Chinei au discutat despre reluarea marilor proiecte şi regimul vizelor

Ziarul BURSA #Politică / 7 iulie 2017

Reluarea marilor proiecte, dar şi regimul vizelor pentru oamenii de afaceri chinezi au fost principalele teme ale discuţiei care a avut loc ieri, la Palatul Parlamentului, între preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong.

"Săptămâna viitoare va fi o întâlnire extrem de importantă - va veni în România unul dintre cei şapte membri ai Comitetului permanent al Biroului Politic al Republicii Populare Chineze, cu o delegaţie impresionantă. Şi am discutat despre intenţia noastră de a relua discuţia despre proiectele mari de investiţii, care, din păcate, anul trecut şi jumătate din ăsta, au fost blocate sau suspendate. Vorbim de Centrala Nucleară de la Cernavodă - Reactorul 3 şi 4, de Rovinari, de Tarniţa Lăpuşteşti, de o hidrocentrală, câteva poduri, autostrăzi şi alte proiecte ce fuseseră începute atunci şi au fost suspendate", a declarat Dragnea, la finalul întrevederii.

El a adăugat că va avea o discuţie pe aceste teme cu premierul Mihai Tudose. "Sper să aibă acelaşi punct de vedere, oricum ştie şi dumnealui proiectele. Dar părerea mea este că trebuie reluate discuţiile şi este important dacă Guvernul se organizează pentru ca partea chineză să înţeleagă că totuşi se reia sau reapare dorinţa de colaborare, pentru că vorbim de investiţii majore", a adăugat Dragnea.

Potrivit acestuia, "Drumul mătăsii" este "un proiect uriaş, în care deja ţările încep să se alinieze în mod serios". "Şi avem şanse foarte mari ca România să fie parte importantă a acestui traseu. (...) Sunt mai multe teme care vor fi discutate şi pe care le-am antamat", a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

O problemă ridicată de diplomatul chinez s-a referit la regimul vizelor pentru oamenii de afaceri din ţara sa. Liviu Dragnea a spus, potrivit Agerpres: "Mi-a ridicat o problemă care mie mi se pare îndreptăţită şi anume timpul foarte lung necesar pentru viză pentru un om de afaceri din China care vrea să vină în România - peste două luni de zile. Mi-a explicat care sunt procedurile, o să îl informez pe primul ministru şi o să îl rog să vorbească cu ministrul de Externe, să vedem dacă totuşi noi continuăm să avem această atitudine. În alte ţări din Europa, din UE, procedurile sunt mult mai simple, şi acolo oamenii merg, iar la noi am înţeles că în ultimele 6 luni doar 90 de vize au putut fi date de Ambasada din Beijing, ceea ce mi se pare exagerat de puţin. De asemenea, noi vorbim de foarte mult timp să aducem în România turişti chinezi. Turiştii chinezi sunt peste tot pe glob şi sunt doriţi de toate ţările. Noi avem o foarte mare problemă, le punem din ce în ce mai multe piedici, ca nu cumva să vină aici să ne ia turismul nouă. Deci sunt foarte multe lucruri de rezolvat, de reluat discuţiile stopate în 2016, pentru că avem un potenţial foarte mare, pe care vrem să îl folosim".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro