DUPĂ MODIFICĂRI PROPUSE DE ANREFP: Profitabilitatea distribuitorilor de energie va scădea cu 12,5%

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 noiembrie 2014

Profitabilitatea distribuitorilor de energie electrică se va reduce cu 12,5%, după aplicarea unor modificări propuse de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a avertizat, ieri, Fondul Proprietatea (FP), care deţine participaţii la mai multe companii din energie.

"Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului Proprietatea, precum şi Newtyn Management, ING Pensii şi Evermore Global Advisors, sunt îngrijoraţi de schimbările aprobate recent de către ANRE la metodologia pentru stabilirea Ratei Reglementate a Rentabilităţii (ROR), precum şi de reducerea propusă recent de către ANRE a Ratei Reglementate a Rentabilităţii pentru distribuitorii de electricitate de la 8,52% la 7,45%", se arată într-un comunicat al Fondului Proprietatea.

Modificările afectează în mod special unele dintre companiile la care Fondul are participaţii, cum ar fi Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, EON Moldova Distribuţie, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Distribuţie Muntenia.

"Schimbările constante ale cadrului de reglementare fac mediul de afaceri instabil şi imprevizibil, împiedicând astfel companiile să îşi asume programe de investiţii, în contextul în care rata de rentabilitate a capitalului necesar devine nesigură. Mai mult, aceste modificări legislative, fiscale şi comerciale neaşteptate vor alunga investitorii, care nu vor mai fi interesaţi de furnizarea de capital în cadrul unui mediu de reglementare atât de imprevizibil", notează Fondul Proprietatea.

Astfel de schimbări negative ar putea pune în pericol şi succesul oricăror listări sau privatizări ale companiilor de stat din România pe Bursa de Valori Bucureşti, avertizează Fondul.

"Modificările propuse vin la mai puţin de patru luni de la listarea Electrica de către statul român pe Bursa de Valori la Bucureşti şi pe Bursa de Valori de la Londra şi au loc după introducerea taxei pe infrastructură la scurt timp după IPO-urile Nuclearelectrica şi Romgaz", se arată în comunicat.

Rata reglementată a rentabilităţii este exprimată în procentaje şi reprezintă rata de rentabilitate recunoscută de ANRE pentru energia electrică. Profitabilitatea distribuitorilor de energie electrică se calculează prin înmulţirea ratei reglementate a rentabilităţii, în prezent de 8,52%, cu baza de active ale fiecărui distribuitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb