Abonament gratuit

DUPĂ PRIMELE UNSPREZECE LUNI ALE ANULUIBET - singurul indice din UE cu o creştere de două cifre

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

BET - singurul indice din UE cu o creştere de două cifre

Adrian Tănase: "Când îmbunătăţirea infrastructurii pieţei şi creşterea gradului de educaţie financiară în România vor prinde contur şi vor avea mai multă substanţă, vom avea şi o lichiditate mult îmbunătăţită" 

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat primele unsprezece luni ale anului curent cu o creştere de 11,7%, cea mai ridicată din rândul pieţelor de capital din Uniunea Europeană (UE) în funcţie de evoluţia indicilor principali, şi singura care a înregistrat un avans de două cifre, potrivit datelor furnizate de Reuters, se arată într-un comunicat al operatorului pieţei noastre de capital.

Adrian Tanase, directorul general al BVB, a declarat: "Pe radarul investitorilor, suntem o piaţă vizibilă şi atractivă în cadrul Uniunii Europene în funcţie de ritmul de creştere înregistrat până acum în acest an".

Totuşi, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti s-a referit şi la cea mai mare problemă a pieţei noastre care stă în rulajul foarte scăzut în comparaţie cu alte burse din zonă.

"Lucrăm la îmbunătăţirea infrastructurii pieţei şi la creşterea gradului de educaţie financiară în România. Pe măsură ce aceste două componente de piaţă vor prinde contur şi vor avea mai multă substanţă, vom avea şi o lichiditate mult îmbunătăţită", a spus Adrian Tănase.

Potrivit comunicatului operatorului pieţei noastre, la nivelul Uniunii Europene, în afară de ţara noastre, doar patru ţări au avut indicii principali pe plus la finalul lunii noiembrie: SBITOP al bursei din Slovenia, cu o creştere de 2,17%, BUX al pieţei din Budapesta cu o apreciere de 1,86%, SAX relevant pentru piaţa din Slovacia cu un avans de 1,34% şi CYMAIN al bursei din Cipru, ce a înregistrat o creştere de 0,84%.

Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB, a precizat: " Piaţa de capital din România a reuşit să se păstreze departe de turbulenţele internaţionale care au afectat majoritatea pieţelor de capital din Europa. Avem cea mai mare creştere din Uniunea Europeană şi acest lucru nu este întâmplător pentru că majoritatea companiilor listate au raportat rezultate financiare bune, iar dividendele consistente acordate au generat o creştere a indicelui BET-TR (n.r. care include şi dividendele) cu 21% de la începutul anului".

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a depăşit 8,8 milioane euro la finalul perioadei ianuarie-noiembrie 2018, timp în care investitorii au tranzacţionat acţiuni de circa două miliarde de euro, se arată în comunicatul BVB.

Totuşi, rulajul mediu zilnic înregistrat în primele unsprezece luni ale anului curent este sub cel din anul trecut, de 10,46 milioane de euro, situaţie apărută şi ca urmare a faptului că, în acest an, a avut loc doar o singură listare la BVB, cea a Purcari Wineries (WINE), spre deosebire de patru astfel de exerciţii care s-au derulat anul trecut când la Bucureşti au intrat la tranzacţionare Digi Communications NV (DIGI), Sphera Franchise Group (SFG), Aages (AAG) şi Transilvania Broker de Asigurare (TBK).

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a depăşit 21 miliarde de euro la finalul lunii trecute, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementată a BVB (inclusiv Erste Group Bank AG) a fost de peste 36 de miliarde de euro, în ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii noiembrie.

A.I.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Digitalizarea României şi tehnologia 5G
DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
RSM
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie