Dureri de burtă la maimuţele executive

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 28 iulie 2015

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Li s-a pregătit o cuşcă din plexiglas. Au fost introduse cu mânile şi picioarele prinse într-un fel de butuci. Bietele creaturi au fost aşezate în perechi. După care a început tortura.

Imaginile sunt teribile, rezultatul unui experiment organizat în 1958 de un savant, Joseph V. Brady. Omul dorea să afle ceva despre stres. A produs un studiu celebru, intitulat "Ulcerele la maimuţele executive".

Mai întâi, a dresat nişte maimuţe. Le-a legat şi le-a supus şocurilor electrice, repetate la fiecare 20 de secunde. Creaturile aveau la dispoziţie o pedală. Dacă apăsau pedala, nu mai erau electrocutate. Maimuţele au învăţat să apese pedala repetat, pentru a nu fi supuse şocurilor.

A doua parte a experimentului este mult mai sinistră. Maimuţele au fost puse câte două. Una primea şocuri electrice. Cea de-a doua era maimuţa dresată. În faza aceasta, maimuţa nu mai era electrocutată. Însă era obligată să asiste la urletele partenerei sale, care primea şocuri după şocuri. Rapid, creatura învăţa că dacă apasă pe pedală, tovarăşul său nu mai este curentat. Pe moment, pentru că apoi tot ciclul infernal era reluat. La fiecare 20 de secunde.

Brady a dus experimentul dincolo de orice ar fi acceptat astăzi ca fiind etic: 6 ore de şocuri electrice, urmate de 6 ore de pauză, după care alte 6 ore de şocuri, alte 6 ore de pauză ş.a.m.d

După câteva săptămâni, unele maimuţe au început să moară. Autopsia a dezvăluit că erau doborâte de stres. Lucrul interesant - care pentru Brady probabil justifica chinul fiinţelor acelea - era că moarte erau "maimuţele executive". Adică cele care nu primiseră şocuri electrice, ci doar controlau, prin intervenţia sau non-intervenţia lor, ceea ce se întâmpla cu maimuţele celelalte.

De aici o concluzie influentă. Indivizii aflaţi în situaţii de autoritate suferă de stres mai mult decât aceia care sunt într-o poziţie subordonată.

Oare? În deceniile care s-au scurs de la publicarea studiului au început să apară dubii. S-a spus, spre exemplu, că este o diferenţă între maimuţele rhesus folosite de Brady şi oamenii în poziţii "executive". Altă linie de atac este indicată de diferenţa dintre decizii simple, cum ar fi aceea de a apăsa o pedală sau un buton, şi deciziile complexe, din lumea afacerilor sau a politicii.

Cele mai semnificative critici au venit din direcţia psihologiei organizaţiilor. Unele dintre aceste studii par să indice că cei mai afectaţi de stres nu sunt cei în poziţii de autoritate, ci membrii mărunţi, în poziţii subordonate.

Să vedem acum de ce ne interesează studiul lui Brady. O întrebare simplă, pe care orice cetăţean o pune într-un context politic, este dacă aceia care îl guvernează sunt responsabili. Altfel spus, dacă le pasă. Mai popular zis, dacă "îi doare în cot".

Imaginaţi-vă că trăiţi într-o ţară în care Executivul este condus de un sociopat. Acest personaj are câteva trasături mai speciale. Printre altele: este un mincinos patologic, nu învaţă din experienţă, nu are capacitate de previziune şi este adaptabil, încercând să facă pe plac oricui în timp ce îşi cultivă propriile fixaţii. Pentru noi, acum, este interesantă altă caracteristică. Nu are simţul răspunderii.

Sociopatul, atunci când ajunge într-o poziţie de conducere, este un lider care seamănă cu o tigaie de teflon. Nu se prinde nimic de el. Nu are nici o remuşcare. Nu simte nici un fel de vinovăţie. Nu are dureri de burtă, nu resimte nici un fel de stres. În mintea lui, întotdeauna alţii sunt cei responsabili. Alţii sunt răi, maşinează împotriva sa, Unicului, indispensabilului. Orice boroboaţă ar fi făcut, momentul său de căinţă (dacă există) este scurt şi ipocrit. A doua zi hăhăie pe toate ecranele.

Cine ar dori să fie guvernat de un asemenea individ?

Să ne înţelegem. Există, desigur, şi excesul în direcţie opusă. Avem personajul băgăciosului, cel care suferă pentru tot şi pentru toate, care îşi poartă inima la lavalieră. Fanatici zeloşi, care lăcrimează în cauze numai de ei înţelese.

Este necesar un echilibru. Aşteptăm de la cei care ne guvernează o anumită detaşare, o măsură de neutralitate, un fel de cumpătare.

Însă posibilitatea terifiantă este să avem lideri pe care - vorba aceea - "nici în bască nu-i doare!". Indivizi care rânjesc mulţumiţi dintre cioburile guvernării.

Se spune că Sigmund Freud ar fi mărturisit la un moment dat că, în ciuda studiului intens, de o viaţă, a psihologiei abisale, el nu poate răspunde, totuşi, la o întrebare simplă: "Ce vor femeile?".

Fără nici o intenţie de a mă compara cu ilustrul savant vienez, trebuie şi eu să mărturisesc că, după ceva vreme petrecută studiind teoriile despre politica modernă, încă nu pot decide dacă, în termeni generali, guvernanţilor le pasă sau nu. Dacă aceştia, mai mult decât simplii cetăţeni, sunt mai afectaţi de povara treburilor publice.

Este clar însă că posibilitatea există. Ca o ţară să încapă pe mâna unor oameni care pocnesc de mulţumire, în vreme ce pe oamenii raţionali îi apucă durerile de cap.

Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 23 )

 1. Este vreo coincidenta ca Finlanda se opune intrarii nostre in Schengen si cimpanzeul asta este ambasadorul nostru acolo?

  1. 1. Crearea iluziei cresterii economice prin irosirea fondului de investitii in cheltuieli fara recul economic si locuri de munca


   2. Destabilizarea economiei prin:
Cresterea cheltuielilor, salarii si indemnizatii, 
ODATA cu reducerea de venituri, impozite si taxe
Cresterea datoriei nationale
 

   3. Iesirea de la guvernare a psd. in plin delir al consumului pe datorie.
Regrete adanci, din partea acelora, care au dat de bani imprumutati, si-i risipesc.
 

   4.Opozitie agresiva si agitarea nemultumirii dupa reintroducerea austeritatii 
Acuzarea UE si al FMI ( ca in 2010/ 2011) drept cauzatori ai recesiunii.
 

   5. Reintrarea la guvernare in aplauzele idiotilor de manevra.
 

   6. UE refuza sa finanteze a doua Grecie de la Bucuresti.
 

   7. Rusia si China ofera ajutor economic.
 

   8. Iesirea din UE 

   9. Aderarea in ovatiile milogilor la Uniunea Euro-Asiatica


   10 Iesirea din NATO

 

   Bosnia devine noua arenă pentru confruntarea dintre Rusia și Occident. Moscova susține referendumul din Republica Srpska (RS) cu privire la ieşirea din sistemul de justiție al Bosniei. În Occident, acest referendum este văzută ca un pas spre separarea RS în vederea blocării integrarii Bosniei în UE și NATO.

   A venit din nou milogul de Cristi C pe aici si posteaza cu mai multe nick-uri. Toante comentariile sunt ale lui, ca sa starneasca confuzie.

   Urangutanule, daca ai avea creierul macar cat o gaina, te-as dresa sa-i lustruiesti pantofii domnului Avramescu. N-ai nicio sansa. 

   Iar au venit urangutanii care trollează site-ul Bursa, postează în numele altora cu prostii și ridiculizează efortul dlui Avramescu. Să vă fie rușine maimuțelor.

   pupaciosule de avramescu ce esti, limbricule

   11. Banca BRICS are capitalizare de 100 miliarde. Toata lumea stie ca banii se multiplica in banci astfel incat se pot da credite de 15-20 de ori mai multe. Din cele 2 TRILIOANE de dolari, Romania va obtine 400 de miliarde pentru integrare in noul Coridor al Matasii ce va lega China de Europa.

   12. Nationalizarea avutiei sistemice dupa modelul etatismului. Petrolul, gazul, aurul, bancile, apele minerale vor fi in proprietatea companiilor cu actionar majoritar de stat. 

   13. Intrarea in SCO si apararea colectiva alaturi de tarile din rasarit. Renuntarea la cumpararea pe banii contribuabilului a F16 si incheierea de aliante militare cu SCO si cu Turcia. 

   14. Unirea cu Republica Moldova si marirea iesirii la mare prin anexarea Bugeacului de la ucrainieni. 

   15. Restituirea tezaurului sau compensarea partilor pierdute prin credite nerambursabile de la banca BRICS. 

   16. Construirea terminalului de gaze la Constanta in locul Turk Stream si transformarea Romaniei intr-un hub energetic pentru gazul S-E Europei. 

   17. Construirea de autostrazi si trenuri de mare viteza intre toate provinciile istorice dar mai ales catre Moldova si spatiul CSI. 

   18. Coborarea TVA la 18%, la fel ca in Rusia. 

   19. Coborarea cotei unice de la 16% la 13%, la fel ca in Rusia.

   20. Crearea celei mai mari si prospere Romanii pe care au vazut-o vreodata romanii. 

   esti obsedat de cristinel, mey? ridica-te animalule

   Planul lui Iohannis de la Salzburg

   1) Respingerea oricarei initiative pentru crestere economica si privatizarea tuturor companiilor de stat, chiar si pe un euro pe cele neprofitabile 

   2) Scaderea salariului minim la 675 de lei 

   3) Privatizarea sistemului de sanatate si facultativitatea taxelor care il sustin 

   4) Eliminarea a 260 de spitale si a 1280 de scoli din zonele depopulate si lipsite de putere economica 

   5) Cresterea taxelor pe proprietate la 2.4% pe an din valoarea de nou a imobilelor 

   6) Eliminarea subventiilor pentru fermieri si micii intreprinzatori 

   7) Trecerea la vot cenzitar si scaderea varstei de vot pana la 14 ani 

   8) Eliminarea tuturor ajutoarelor sociale cu exceptia persoanelor cu handicap, care vor fi reevaluate pe plan national 

   9) Acordarea de statut autonom pentru Tinutul Secuiesc si drept de reprezentare international

   10) Crearea de 7 baze americane de lansare a armelor nucleare ofensive pe teritoriul tarii precum si cererea de dizlocare a 5 divizii americane in Transilvania si Moldova pentru contracararea Rusiei 

   De unde ai venit si tu? Dementul ala era cu "irosirea fundului", tu cu "dizlocare". Orcilor ce sunteti.

   21. Indobitocirea cu vodca a populatiei

   22. Declararea lui Putin geniul Omenirii 

   23. Instaurarea comunismului ca cea mai mareata oranduire. 

   24. Limba rusa devine limba oficiala a Romaniei

   etc., etc... 

   25. etnobotanice, canabis pentru votantii lui Iohannis

   26. heroina pentru adolescentii euro-propagandisti 

  Când autorul de întreabă "studiind teoriile despre politica modernă, încă nu pot decide dacă, în termeni generali, guvernanţilor le pasă sau nu".

  Eu zic că aveți un răspuns. Puneți la foc domol o comparație între austeritatea din Estonia (că sunteți de acolo, ce naiba) și cea făcută de băsescu/boc, luați produsul rezultat și o să vedeți că da, băsescu/boc erau niște trepanați care nu au știut să protejeze categoriile vulnerabile. Da, erau "maimuțe executive" care ar fi trebuit să moară de stres dar se distrau călare pe cai din fibră de sticlă. 

  Constatam ca si ultimii 10 ani sunt o perioada pierduta in dezvoltarea scumpei noastre patrii. Si acesta datorita nemernicilor ticalosi Basescu, Tariceanu, Ponta, care au dovedit ca le pasa de soarta concetatenilor tot atit de mult pe cit le pasa maimutelor active de soarta semenelor lor. Nemernicii astia sunt tot atit de priceputi si bine intentionati in rezolvarea problemelor tarii pe cit au dovedit ca sunt acele maimute.

  1. Sunt foarte dezamagit ca nu se comenteaza comentariile mele, ca sa comentez si euc omentariile altora. Articolul nu l-am citit atent ca eu citesc comentariile. Nu sunt obsedat, dar am o obsesie cu comentariile mele sa imi apara si sa le citesc eu. Nu stiu de ce spuneti ca sunt obsedat, sunt dezamagit, astept comentarii.

   Mesajul 3.1 nu imi apartine. Si cu ocazia asta am comentat si eu mesajele altora, chiar daca sunt impostori si trolli.

   Au inceput sa imi falsifice si comentariile mele. Nu am spus eu asta.

   Semnatura mesajului 3.3 este falsa.

   1. Crearea iluziei cresterii economice prin irosirea fondului de investitii in cheltuieli fara recul economic si locuri de munca


   2. Destabilizarea economiei prin:
Cresterea cheltuielilor, salarii si indemnizatii, 
ODATA cu reducerea de venituri, impozite si taxe
Cresterea datoriei nationale
 

   3. Iesirea de la guvernare a psd. in plin delir al consumului pe datorie.
Regrete adanci, din partea acelora, care au dat de bani imprumutati, si-i risipesc.
 

   4.Opozitie agresiva si agitarea nemultumirii dupa reintroducerea austeritatii 
Acuzarea UE si al FMI ( ca in 2010/ 2011) drept cauzatori ai recesiunii.
 

   5. Reintrarea la guvernare in aplauzele idiotilor de manevra.
 

   6. UE refuza sa finanteze a doua Grecie de la Bucuresti.
 

   7. Rusia si China ofera ajutor economic.
 

   8. Iesirea din UE 

   9. Aderarea in ovatiile milogilor la Uniunea Euro-Asiatica


   10 Iesirea din NATO

 

   Planul lui Iohannis de la Salzburg (eu nu am prins bilet la concert pentru ca sunt date deja, dar l-am gasit intr-un document interesant):

    

   1) Respingerea oricarei initiative romanesti care ar duce la crestere economica, impiedicarea dezvoltarii capitalului romanesc si privatizarea tuturor companiilor de stat, chiar si pe un euro in cazul celor neprofitabile 

   2) Scaderea salariului minim la 675 de lei 

   3) Privatizarea sistemului de sanatate si facultativitatea taxelor care il sustin 

   4) Eliminarea a 260 de spitale si a 1280 de scoli din zonele depopulate si lipsite de putere economica 

   5) Cresterea taxelor pe proprietate la 2.4% pe an din valoarea de nou a imobilelor 

   6) Eliminarea subventiilor pentru fermieri si micii intreprinzatori 

   7) Trecerea la vot cenzitar si scaderea varstei de vot pana la 14 ani 

   8) Eliminarea tuturor ajutoarelor sociale cu exceptia persoanelor cu handicap, care vor fi reevaluate pe plan national 

   9) Acordarea de statut autonom pentru Tinutul Secuiesc si drept de reprezentare internationala

   10) Crearea de 7 baze americane de lansare a armelor nucleare ofensive pe teritoriul tarii precum si cererea de dislocare a 5 divizii americane in Transilvania si Moldova pentru contracararea Rusiei; utilizarea tuturor mijloacelor pasnice, fara a exclude ostilitatile hibride, militare si chiar declararea starii de razboi, pentru a respinge extinderea politica, economica si militara a Rusiei in Europa 

   1) Distribuirea de halate albe de la oamenii care ma tin de maini si de picioare.

   2) Vinderea la supra-pretz a pastilelor galbene lasate pe noptiera. 

   3) Colectionarea de sticle si borcane sparte 

   4) Abonamente la Arici Pogonici 

   5) Taxarea jumarilor si caltaboshilor 

   6) Jucarea de table pe banca din spatele caminului 

   7) Consumarea de marmelada de dude 

   8) Statul pe internet cu gura cascata 

   9) Acordarea de pensie suplimentara de handicap

   10) Crearea unui loc de munca la Marcutza pentru Virgil Bestea 

  Pentru toti prostacii (nu-i nicio greseala)  

  Cum nu vi tu Tepes Doamne......... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro