Antibiotice Iaşi
ICT

ECONOMIA ELECTROCUTATĂRisc de derapaj în insolvenţa Hidroelectrica

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 iulie 2012

Risc de derapaj în insolvenţa Hidroelectrica

Procesul de reorganizare în care a intrat Hidroelectrica în urmă cu o lună riscă să derapeze şi să electrocuteze economia. Autorităţile ar putea fi nevoite să accelereze procesul de liberalizare a pieţei de energie, forţând companiile să îşi cumpere energia de pe piaţa liberă, pentru a putea salva Hidroelectrica.

Pe piaţa liberă (tarif mediu pentru producţie de 220 de lei/MWh în contracte anuale), energia este mai scumpă cu circa 30% decât preţul din piaţa reglementată (tarif mediu de 172 de lei/MWh). Preţurile pentru electricitatea consumată de companiile de pe piaţa nereglementată ar putea sări în aer din toamnă, în urma intrării Hidroelectrica în starea de forţă majoră, din cauza secetei hidrologice. Deci, energia destinată agenţilor economici s-ar putea majora cu un procent mai mare de 30%, pe fondul deficitului de energie.

Dacă insolvenţa Hidroelectrica, menită să "rupă pisica" contractelor cu "băieţii deştepţi", va derapa urmând scenariul sus-menţionat, atunci multe companii vor avea pierderi mari, unele riscând falimentul.

Preţ reglementat doar pentru populaţie şi instituţii publice

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) analizează posibilitatea reducerii cantităţii de energie electrică vândută pe piaţa reglementată astfel încât să acopere doar necesarul populaţiei şi al instituţiilor publice. În această săptămână, Ministerul Economiei va afla de la ANRE care este cantitatea de energie ce poate trece pe piaţa liberă, a declarat minis­trul Daniel Chiţoiu.

Potrivit calendarului agreat cu FMI, în septembrie, doar 15% din piaţa reglementată urma să fie liberalizată. Acum autorităţile studiază implicaţiile scoaterii în afara acestei pieţe a tuturor companiilor.

Motivul? Hidroelectrica cere majorarea cu 80% a preţului energiei livrată pe piaţa reglementată şi micşorarea cantităţii de la 5,5 TWh la 4 TWh. Scumpirea este necesară, potrivit Hidroelectrica, deoarece compania vinde sub costuri energia destinată pieţei reglementate. Diminuarea cantităţii este cauzată de seceta hidrologică, societatea fiind nevoită să reclame, din nou, forţa majoră.

Ministrul Economiei a ţinut, vineri, să liniştească populaţia spunând că factura la energie nu se va scumpi din cauza insolvenţei Hidroelectrica. Domnia sa a menţionat, în acest context, posibilitatea accelerării liberalizării pieţei pentru companii.

Numai că mărirea preţului energiei pentru companii se va reflecta în majorarea preţului alimentelor şi a tuturor produselor şi serviciilor, pe care populaţia le plăteşte. Scumpirea masivă a energiei generează inflaţie, care tot la buzunar loveşte.

Contracte denunţate

Până vineri, administratorul judiciar al Hidroelectrica a denunţat contractele cu Euro-PEC, EFT, Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie.

Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, ne-a declarat că negocierile s-au încheiat cu toate societăţile care au contracte directe cu producătorul de energie. În cadrul contractelor denunţate, furnizorii nu au oferit nivelul de preţ aşteptat de administratori, nu au acceptat scăderea perioadei de valabilitate şi micşorarea cantităţilor.

Administratorul judiciar ne-a spus că va continua să analizeze propunerile Energy Holding, Elsid Titu, Electrocarbon Slatina şi Alro pentru a lua o decizie în această săptămână.

Energia totală anuală contractată de Euro-PEC, EFT, Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie este de circa 3,8 TWh. Teoretic, din această cantitate, Hidroelectrica poate vinde pe pieţele OPCOM doar un sfert (suntem trecuţi de jumătatea anului şi mai avem şi forţa majoră).

Denunţarea tuturor contractelor cu traderii de energie era un scenariu care circula în piaţă de joi, când Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a discutat situaţia Hidroelectrica. Vineri, ministrul Economiei a anunţat că furnizorii cu care Hidroelectrica renegociază contractele bilaterale directe au avut o poziţie refractară faţă de creşterea preţurilor şi reducerea cantităţilor, cu două excepţii. În acest context se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu traderii de energie, urmând ca, până la finalul lunii iulie, să fie denunţate contractele, a mai spus Chiţoiu.

Pagubele Hidroelectrica, în urma derulării contractelor bilaterale directe, se ridică, potrivit domniei sale, la 4,5 miliarde lei pentru perioada 2002-2012.

Administratorii Hidroelectrica au declarat, în repetate rânduri, că nu acceptă la negocieri preţuri sub 180-200 de lei/MWh, în funcţie de cantităţi şi condiţiile de plată. În eventualitatea denunţării contractelor, energia va fi scoasă la vânzare pe pieţele OPCOM.

Astfel, ţinta administratorilor companiei de a maximiza profiturile prezintă riscul ca energia licitată să aibă preţuri minime de pornire aproape de nivelul practicat în producţia termo. În această ipoteză, cererea mare de energie din acest an va face ca numeroşii participanţi să escaladeze preţul de pornire la un nivel care să depăşească mult valoarea de 220 de lei/MWh (preţ mediu actual pe piaţa PCCB a OPCOM).

Toată această energie scumpă va ajunge la consumatorii industriali, generând inflaţie, pierderi, şomaj sau poate faliment pentru companiile care nu s-au eficientizat şi retehnologizat.

Până acum, administratorii companiei nu au dat emoţii mari pieţei, solicitând un tarif bun pentru energia hidro licitată la ore de vârf (189 de lei/MWh). Licitaţiile au escaladat preţul la 256 de lei/MWh, un nivel foarte bun pentru energia de vârf, care atinge adesea cotaţii spot de 300-400 de lei/MWh.

Oferta Alro nu a impresionat administratorul judiciar

Remus Borza ne-a spus vineri că oferta îmbunătăţită a Alro de joi (patronii ruşi au discutat cu premierul Ponta) nu l-a impresionat foarte tare şi ne-a menţionat că va face o analiză prelungită în acest caz pentru că societatea este producător de aluminiu şi nu trader de energie.

Tot vineri, Daniel Chiţoiu a spus că pentru consumatorii din piaţa reglementată se pot face anumite corecţii în privinţa preţului, în funcţie de volumul afacerilor, exporturi, locuri de muncă, rata profitului, dând exemplu în acest sens compania Alro: "Noi vrem să aducem preţul energiei la preţul pieţei concurenţiale. Dacă ei (n.r. Alro şi alţi consumatori industriali) se încadrează în aceste criterii, se poate face o corecţie pe preţul respectiv".

Ministrul Economiei a precizat că speră ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă în trimestrul IV al anului.

ANRE lasă instanţa să decidă în cazul Hidroelectrica

Reglementatorul pieţei noastre de energie - ANRE - va lăsa instanţa să decidă dacă este întemeiată cererea Hidroelectrica de majorare a preţului energiei pentru piaţa reglementată.

Nicolaie Havrileţ, preşedintele ANRE, ne-a declarat: "Hidroelectrica a dat în judecată ANRE în februarie 2012 pentru preţul stabilit companiei pe piaţa reglementată. Dar Hidroelectrica nu a venit la ANRE cu datele din care să reiasă necesitatea majorării tarifului. Pe 5 septembrie, Curtea de Apel Bucureşti va da sentinţa în acest proces. Sentinţa va putea fi atacată cu recurs".

Discuţiile despre creşterea tarifului Hidroelectrica de la 72 de lei/MWh la 125 de lei/MWh pentru energia livrată pieţei reglementate au fost reluate după intrarea companiei în insolvenţă. ANRE aşteaptă de la Hidroelectrica datele din care să reiasă că vinde sub costuri la preţul actual de 72 de lei/MWh.

Hidroelectrica a mai solicitat ANRE şi reducerea cantităţii livrate pieţei reglementate cu 1,5 TWh. ANRE va analiza posibilitatea de a reduce contribuţia energiei hidro în coşul reglementat şi implicaţiile asupra preţului final.

Surse din ANRE ne-au spus, însă că preţul de 125 de lei/MWh este, de fapt, solicitat pentru un "coş" de energie hidro şi termo. Sursele noastre mai spun că cererea de majorare n-ar sta în picioare tocmai pentru că Hidroelectrica a luat în calcul "coşul" şi nu energia hidro pură.

În plus, majorările de tarife iau în considerare investiţiile finalizate, nu şi pe cele în curs de realizare. Iar Hidroelectrica nu a avut multe investiţii date în folosinţă în ultimii ani, mai afirmă sursele citate. (A.T.)

Ionel Blănculescu: Liberalizarea va duce la o selecţie a companiilor

Liberalizarea preţului la energie urmează să conducă la o selecţie în rândul consumatorilor industriali, ne-a declarat analistul economic Ionel Blănculescu.

Unele companii vor reuşi să îşi adapteze procesele de producţie, astfel încât să poată rămâne competitivi pe termeni lung, în timp ce altele vor fi nevoite să îşi vândă produsele în pierdere, ne-a explicat domnia sa. Ionel Blănculescu arată că există destul de multe firme care au adoptat măsurile necesare pentru a supravieţui pe o piaţă liberă, singura care poate să funcţioneze în mod viabil. "Mai devreme sau mai târziu se va face o selecţie. Cine a investit în eficientizarea consumului de energie va supravieţui, cine nu a făcut-o va fi nevoit să iasă de pe piaţă. Vine un moment al scadenţei. Nu putem trăi într-o piaţă reglementată, piaţa liberă este singura funcţională pe termen lung", a subliniat analistul economic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro