EDIŢIE SPECIALĂ DEDICATĂ ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI - ÎNTÂI DECEMBRIE Lectura reperelor

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 01 decembrie 2020

Cornel Codiţă

Ce înseamnă 1 Decembrie pentru spaţiul social al României de azi? Cu ce rămînem, după ce dăm de o parte costelivele defilări militare, pompos botezate parade; adunările solemne la care flutură, mai mult sub influenţa mişcărilor aerului, decît a suflului patriotic, steaguri sub care stau aliniaţi, băţoşi, reprezentanţii de frunte ai efemeridelor noastre politice; după ce demontăm butaforia "adunărilor populare" mobilizate în jurul unor tîrguri de pomeni electorale; după ce uităm discursurile de circumstanţă despre înaintaşi, sacrificiile şi moştenirea lor; după ce toată apa chioară a "sărbătorii" puse în scenă stîngaci, primitiv, fără imaginaţie şi cu un inconfundabil aer proletcultist se duce, încă de a doua zi, pe jgheabul Sîmbetei? Cu ce rămînem în politică, în cultură, în viaţa personală, în cea publică dar, mai ales, în "conştiinţa naţională", presupunînd că această sintagmă mai are o existenţă de sine stătătoare, dincolo de filele unor terne manuale de şcoală, cu care nu se mai ostenesc, cine ştie ce, nici elevii, nici profesorii?

Răspunsul pare simplu: "un reper!" 1 Decembrie 1918 este un reper în istoria României. Ca să nu ne încurcăm în idei şi paranteze să cădem de acord, aici, că un reper este un obiect, real sau imaginar, care joacă rolul de semn şi este investit cu semnificaţie, sens, care ajută pe oricine deţine codul potrivit de lectură să acceadă la mesaj şi astfel să se orienteze într-un cîmp oarecare de acţiune. Să găsească, ori să nu rătăcească drumul cel bun, direcţia spre ţelul, obiectivul dorit, important, spre ţinta aleasă etc. Semn, sens, cod şi lector sunt astfel termenii obligatorii ai ecuaţiei care defineşte conceptul de reper. În lipsa oricăruia dintre ei, reperul nu funcţionează, nu există. 1 Decembrie 1918 este un reper de istorie, întrebarea este: funcţionează el astăzi şi ca reper naţional? Ce s-a întîmplat după ce l-am mutat din cartea de istorie în viaţa politică şi de stat curentă, investindu-l cu funcţia de "zi naţională"? Să nu uităm că acest "transplant" este relativ recent, adică post Decembrie 1989. Ciudat sau nu, dar sigur semnificativ, cei care au trăit şi realizat evenimentul la 1918 ca şi generaţiile de pînă la cel de-al doilea război mondial nu i-au conferit această funcţie. Uşor de înţeles, cu atît mai puţin puterea de ocupaţie, de sorginte stalinisto-comunistoidă, instalată de tancurile sovietice în România, după al doilea război mondial, nu a luat în considerare o asemenea posibilitate. Ba chiar s-a ostenit să interzică pînă şi menţionarea în acte publice, inclusiv manualele şcolare, a semnificaţiei evenimentelor de la 1 Decembrie 1918. Monumentele lîngă care se organizează şi azi "festivităţile" de 1 Decembrie au fost ridicate în marea lor majoritate din fonduri ale comunităţilor locale, pentru a nu lăsa să se piardă în negura vremilor amintirea jertfei celor dintre ei căzuţi pe cîmpurile primului război mondial. Un reper nu atît pentru viaţa de stat sau "naţională" cît pentru cea "locală" a oamenilor şi a comunităţilor săteşti. În afara Arcului de triumf din Bucureşti, ridicat şi acela în forma definitivă abia în 1936, cu o substanţială contribuţie bănească a cetăţenilor, oraşele României nu prea sunt presărate cu, nici măcar marcate de monumente menite să codifice şi deci să transmită, să ţină vie nu doar memoria momentului de istorie 1918, ci semnificaţiile sale, mesajul cu funcţie esenţială de orientare în prezent şi pentru viitor.

Încercarea de a reconstrui segmentul conştiinţei naţionale în jurul semnificaţiilor istorice ale momentului 1918 nu a dat rezultatele scontate. "Transplantul" nu a fost respins, dar nici nu a prins. Un singur exemplu este dătător de seamă. Oricum ai privi lucrurile, oricum le-ai întoarce şi răsuci, mesajul lui 1 Decembrie 1918 are ca pivot o singură noţiune, un singur cuvînt cheie: unitate. În conştiinţa socială a României de azi, el nu valorează aproape nimic. Cu atît mai puţin în construcţia "unitate naţională". Iar rădăcinile situaţiei nu sunt cîtuşi de puţin doar locale. Coincidenţă semnificativă, mai zilele trecute, cam în acelaşi timp, Preşedintele Franţei şi cel ales al Statelor Unite pledau patetic în faţa compatrioţilor lor pentru acelaşi lucru, unitate. O unitate grav erodată, acolo ca şi la noi, chiar din temelii, greu de mobilizat doar din cuvinte, oricît de bine alese şi simţite. Societăţile post moderne sunt radical şi anomic atomizate, iar condiţiile naturale ale stabilirii şi organizării comunităţilor au fost aproape complet eliminate. Odată cu ele a dispărut unul dintre elementele esenţiale de infrastructură socială necesar dezvoltării solidarităţii şi, la limită, a unităţii grupurilor mari de oameni. Este motivul pentru care nu doar în România, locul rămas gol a fost repede ocupat de forme premoderne ale solidarităţii, organizată în jurul clanului sau haitei de pradă. 1 Decembrie este ziua naţională a României, dar capacitatea memoriei sanctificate a evenimentelor istorice, de acum o sută şi mai bine de ani, de a genera azi comuniune, solidaritate, solidaritate naţională este din păcate aproape inexistentă. Iar motivul principal nu ţine cîtuşi de puţin de distanţa în timp care ne separă pe noi, cei de azi, de ei, cei de atunci!

Opinia Cititorului ( 25 )

 1. ...

  1. Nu exista "comunitate sau națiune planetară". E tot un concept imbecil, gol de semnificație.

   El ar putea capăta sens daca oamenii ar avea libertatea și posibilitatea materiala de a călători frecvent pe tot globul și a interacționa cu diverse nații și etnii. Atunci ar veni de la sine, acest feeling de comunitate de solidaritate.. Altfel e doar un concept tembel, inventat de sectarii care visează să conducă planeta. 

   Editorialul ne indeamna la reflectie. Ce impiedica romanii sa fie uniti, solidari?

   Contextul din 1918 era unul al exacerbarii principiului nationalitatii care coexista cu cel al monarhiei. Asa a aparut ideea de unitate europeana, ideea concretizata abia dupa cel de-al doilea razboi mondial , ca instrument de creare a pacii intre natiuni pe continenetul european, pace care doreaza de peste 70 de ani. Ce nu a reusit sa se creeze este pacea sociala si coeziunea de facto nu numai de jure. Intrebarea este, de ce? 

   Bătăile inimii noastre ne acordă individual umanitătiii si prin bătăile inimii ei, umanitatea se acordă Mamei Pământ. Conexiunile merg până la Sufletul Creatorului.

   Suntem fiecare în mod individual si ca parte a umanităyii pe calea evolutiei de la dualitate la unitate. Cele 3 faze ale evolutiei nu se succed într-adevăr cronologic, ci sunt mai degrabă suprapuse; oscilăm între cele 3 faze pentru a ne stabili în cele din urmă pentru eternitate în faza realizării Unitătii.

   Dar, pentru a realiza această schimbare, trebuie să putem întelege deja schimbarea totală de paradigmă, care va afecta toate domeniile societătii. Pentru a începe tranzitia avem nevoie de oameni vizionari care să poată vedea că atâta timp cât nu facem nimic, nimic nu se va schimba; dar în momentul în care ne hotărâm să ne schimbăm constiinta, totul se schimbă. Noi suntem cei care trebuie să jucăm rolul de garant al evolutiei, datorită capacitătii ei de a controla realitatea.Putem recunoaste gradul de control al realitătii, deoarece aceasta va fi reflectată de constiinta colectivă care determină ceea ce percepem ca realitate. Adică putem verifica cât de departe am ajuns analizând ce institutii ale societătii au trecut 

   deja printr-o schimbare de paradigmă. 

   Structurarea constiintei noastre înseamnă apropierea de Sufletul nostru, ascultarea ei, întelegerea si urmarea ei. Sufletul nu vorbeste în limbi, comunică prin imagini si emotii, prin „vocea mică din noi” care se numeste intuitie. 

   Să nu uităm că lucrăm simultan la nivel individual sI la nivel colectiv. Fiind parte a Umanitătii, în structurarea constiintei noastre intervenim direct în constiinta colectivă care gestionează perceptia noastră asupra realitătii cotidiene. 

   ...umanitatea a intrat în faza reală a dezvoltării universale a tehnologiei, care va schimba

   cursul umanității și va face tot ceea ce am făcut până acum să fie învechit, deoarece acum nu mai trebuie să creăm un atom cu electronul lui, ci noi creăm energia electronului, a sistemului lui dinamic, care să ducă la crearea atomului.... 

  Dincolo de semnificația istorică obiectivă, "1 Decembrie" este un concept însușit fraudulos de guvern care vrea (din interese explicabile) sa ne simțim mândri că suntem români când trec avioane pe deasupra capetelor noastre într-o singură zi din an și nu în fiecare zi din an când circulam pe autostrăzile patriei, când mergem la spital sau când ducem copilul la școală.

  Din acest punct de vedere "1 decembrie" este o frauda guvernamentală. Mândria de român ar trebui sa se exercite zilnic la fel cum ar trebui sa mâncăm bine in fiecare zi din an, nu doar de Crăciun sau Paste.

  Propun să sărbătorim in tăcere... 

  ce spune?

  1. Sa nu ucizi.

  Cheia elevării sufletului României

  Atman Zamolxis dansează ritualic  

  -Chem pe Shakti, fuzionez cu-a mea prezență sacră  

  EU SUNT! Activez modelul discului solar auriu.  

  Eu acum activez, codurile cheie, geometria sacră,  

  literele de foc, ale numerologiilor, ADN-mi auriu.  

   

  Vortexul portal, douăsprezece spirale, ADN-ul meu,  

  fuzionează liniile temporale viitoare, Sinele mele,  

  multidimensionale, o singură Conștiință, Sinele meu,  

  Model Angelic, Disc auriu al conștiinței Unității mele.  

   

  Ancorez cea de-a șaptea rază, ceremonial unicosului.  

  cer activarea primei spirale a ADN-ului luminii  

  portal. Activez a șaptea rază, ceremonialul unicosului,  

  Era de aur, Lumina Dumnezeu, Legiunile luminii.  

   

  Activez cea de-a doua spirală, ADN-ul portalul luminii  

  ancorez cea de-a șasea rază, ceremonialul pacific.  

  devoțiune, idealism, noua eră de aur, portalul luminii.  

  calea devoțiunii cu mama, tatăl sinelui meu eteric.  

   

  Activez cea de-a treia spirală, ADN-ul portalul luminii  

  ancorez cea de-a cincea rază, ceremonialul pacificic.  

  cunoaștere concretă, realinierea-mi emisferelor luminii  

  pituitare, pineale, hipotalamus, și a talamus, mirific.  

   

  Activez cea de-a patra spirală, ADN-ul portalul luminii  

  ancorez cea de-a patra rază, a ceremonialului pacific.  

  Armonia, daruri creative, munca serviciu divin al luminii  

  la voința Mamei, Tatălui Dumnezeu alinierea, magic!  

   

  Activez cea de-a cincea spirală, ADN-ul, portalul luminii  

  ancorez prima rază a voinței și a puterii divine, mirific,  

  alinierea la voința divină a Mamei, Tatălui meu, a luminii  

  cu mintea superioar-a Mamei, Tatălui Dumnezeu,magic.  

   

  Activez cea de-a șasea spirală, ADN-ul portalul luminii  

  prin ancorarea celei de-a doua raze, ceremonial pacific,  

  a iubirii și a înțelepciunii divine,vin de la sufletul luminii  

  şi curg ca dintr-un izvor dor, sufletul se vindecă magic.  

   

  Descântece,vorbele frumoase ce fac să se nască lumină  

  în suflete, ÎNŢELEPCIUNEA. Dacă-i bolnav ca întreg,  

  partea nu poate fi sănătoasă căci, toate lucrurile lumină  

  de la Suflet, bune şi rele pentru trup,vin, omul ca întreg,  

   

  Activez cea de-a șaptea spirală, ADN-ul portalul luminii  

  ancorez cea de-a treia rază a ceremonialului pacific,  

  Inteligență divină, mintea mea superioară, cea a luminii  

  cu cea a Mamei, Tatălui Dumnezeu, le unește magic.  

   

  Atman Shanti dansează ritualic  

  -Activez cea de-a opta spirală de ADN, cristalinul luminii  

  ancorez cea de-a opta raz-a transcendenței, transmutării  

  eliberez orice credințe și șabloane limitative, ale luminii  

  întregii creații, întinerește corpu-mi, epoca transfigurării,  

   

  Activez cea de-a noua spirală de ADN, cristalin al luminii  

  ancorez cea de-a noua rază, potențial superior al pasiunii,  

  țelului, bucuriei și visării, al bucuriei inimii mele, al luminii  

  întregii creații, întineresc corpu-mi, epoca-portal al uniunii,  

   

  Activez cea de-a zecea spirală, ADN-ul cristalin al luminii  

  ancorez cea de-a zecea rază,potențial superior, al egalității  

  divine, puterii întreite a iubiri, puterii divine și înțelepciunii  

  cunoaștere și iubire, terestra inimă-cristal a luminii unității.  

   

  Activez cea de-a unsprezecea spirală, ADN-portalul luminii  

  ancorez cea de-a unsprezecea rază, a ceremonialului meu,  

  a adevărului iluminat, a iubirii divine, a compasiunii luminii  

  iertare perspicacitate, iubire, înțelegere divină, Dumnezeu.  

   

  Activez cea de-a douăsprezecea spirală, ADN-portalul luminii  

  ancorez cea de-a douăsprezecea rază, ceremonialu unicosului,  

  a unicei conștiințe a unității, portal-cristal al conștiinței luminii  

  fuzionez cu sinele mele multidimensionale,Sufletu unicosului,  

   

  cu familia mea stelară și prietenii luminii, multiplele-mi forme  

  Conștiința Eu sunt Avatar, co-creem Raiul acum pe Pământ!  

  Fuzionez cu întreaga viață, ajutând întreaga viață, variile forme  

  Era Luminii! Mama păcii, raza divină a Raiului pe Pământ!  

   

  Cer acum Fuziunea cu întreaga viață, într-un Suflet Cosmic,  

  cu a mea cunoaștere interioară, conștiința pacifică pe Pământ,  

  ca flacăra transformatoare sacră în era Sufletului Cosmic!

  pașnic, cu întregul creator colectiv, co-creem Raiul pe Pământ!  

  1. ...Codul Bibliei m-a facut sa inteleg ca exista o alternativa, si anume ca au fost prevazute in Biblie toate viitorurile noastre posibile, iar noi suntem cei care alegem dintre ele”

   ... un drum ducea, spre cei care tinea' ... de vechi valori ... da' vechi no valori, mai vor si flori ... un trandafir miresma da, pe fir ... pe fir se ridica si seva inalta, valori ... si crucea isi ducea, pe flori ... traisca ziua ta ... romane-i viata ta ... sa duci spre viitor ... mai vechi fiori ...

   ... pentru redactie! ... da' vechi "no" valori, mai vor si flori ... "no" a fost introtrodus prin postare ...

   Orice civilizatie e cladita pe valori comune, un ethos comun.

   Care ar fi aceste valori in jurul carora romanii dar si europenii9 si mai departe umanitatea ca intreg sa se uneasca?

   Care ar fi aceste valori in jurul carora romanii dar si europenii9 si mai departe umanitatea ca intreg sa se uneasca?

   Empatie, recunostinta, iubire, iertare, darnicie, generozitate, altruism,...lista valorilor sufletului omului,, a atributelor sau a emotiilor sufletului fizicalitatii.

   Planeta noastra este grav bolnava...ea este bolnava mai ales din cauza falselor conceptii ale omului,din cauza rautatii ce predomina,din cauza ignorantei in care se mentin fiintele umane,din cauza orgoliului exacerbat si din cauza egoismului,din cauza viciilor si a perversitatiii in care multe fiinte umane traiesc si se complac.

   ,,,,daca grupuri mari de fiinte umane ce au o orientare spirituala ar actiona adesea la unison,si ar genera (emite) in felul acesta ganduri,intentii suficient de puternice,trairi spirituale si emotii elevate,cum ar fi de exemplu ,starile de iubire intensa si profunda.pentru aceasta,ar fi necesar caf iintele umane sa actioneze la unison,caci in felul acesta ele vor vibra toate pe aceeasi lungime de unda.Actionand in felul acesta de fiecare data,astfel de grupuri umane,ce au o orientare spirituala,vor putea sa atraga din focarele nesfarsite de energie care exista in Univers,anumite energii subtile elevate,ce au o frecventa foarte inalta,divina, de vibratie.Astfel de energii subtile ar putea sa neutralizeze si chiar sa disipeze aceste acumulari energetice net inferioare,sumbre ce inlantuie si pe alocuri chiar innabuse planeta Pamant.Cred ca este cu putinta sa va dati seama ca aceste energii inferioare mentin fiintele de pe aceasta planeta intr o stare jalnica de inlantuire,de egoism,de larvaritate si de ignoranta.

  În dualitate, suntem doi, suntem toti separati unul de celălalt si separati de mediul nostru si de Creator. În dualitate percepem realitatea ca ceva care există independent de noi si asupra căruia avem putin sau deloc control.

  În dualitate, ceilalti pot deveni cu usurintă dusmani, cineva care doreste să ia ceea ce am sau să mă rănesca. si putem judeca situatiile dificile, asa cum sunt îndreptate împotriva noastră. Aceasta este partea non-constructivă a dualitătiii. Partea constructivă se deschide atunci când încercăm să vedem în fiecare eveniment care reprezintă ceea ce nu vrem, informatiile despre ceea ce vrem!

  Dar dualitatea este si faza coexistentei în lume, pe care o locuim împreună. Acest context ne permite să experimentăm calitătile noastre divine. De exemplu, putem ajuta cine este în primejdie, chiar dacă pare separat de noi; si făcând acest lucru, experimentăm generozitate, empatie, compasiune, împărtăsire. Experimentarea calitătilor noastre divine în dualitate ne ajută de fapt să ne aducă în unitate, împărtăsire si cooperare. 

  1. Trăirea în dualitate se caracterizează prin separarea din exterior, dar si prin separarea din interiorul nostru: de corpul nostru, Suflet si Creator. Separarea interioară distorsionează perceptia realitătii.

   Acceptarea separării ne face să credem că realitatea există independentă de noi •i nu avem control asupra ei. Acest lucru creează frică si o serie de alte emotii negative. De exemplu, singurătatea, vinovătia, competitia, individualismul, neîncrederea, resentimentele, răzbunarea, opresiunea, supunerea, tristetea, furia, durerea, nemultumirea. si apoi, desigur, sentimentul de lipsă. De aici provin lăcomia, avaritatea, agresivitatea, gelozia. Combinatia dintre frică si sentimentul de lipsă este la originea războaielor.

   Ignorarea legilor universului

   În timp ce trăim în dualitate, rămânem în mare parte ignoranti ai legilor cum functionează Creatia, universurile si mai ales fiinta noastră. Ignoranta duce la aberatii, actiuni nenaturale si ne supune credintelor limitative ale constiintei colective, cum ar fi credinta în inexorabilitatea îmbătrânirii di dezintegrarea corpului fizic si, desigur, credinta în inexorabilitatea mortii acestui corp. 

   Aceeasi ignorantă stă la baza fanteziilor despre ceea ce omul numeste de obicei rău si care nu are nicio realitate proprie. O actiune proastă este pur si simplu consecinta deconectării omului de Dumnezeu si de sufletul său.

   Toate aceste experiente si sentimente generate de dualitate au un singur scop - acela că omul poate deveni constient de non-constructivitatea lor si apoi se poate îndrepta în mod deliberat către calitătile sale divine si constructive 

   La nivelul Unitătii, celălalt este văzut ca o parte din noi în•ine, ajutându-ne să evoluăm. Asa că îi tratăm pe altii cu bunătate si respect si nu mai reactionăm asupra lor. Violenta nu mai are sens atunci când celălalt este văzut ca o parte din noi însine - a răni orice corp înseamnă doar să ne distrugem pe noi insine. Aceasta este garantia finală a păcii mondiale.

   Relatiile noastre nu mai sunt motivate de lipsă sau dorintă, ci de abundentă - ce bucurie este să împărtăss•ti toate acestea celuilalt fără a cere nimic în schimb, doar pentru plăcerea de a oferi!

   Societătile noastre vor deveni în cele din urmă organisme vii si nu mai multe masinaeii care să abuzeze de putere.

   Pe această cale vom readuce toate evenimentele la normă si ne vom readuce la normă. Vom face o parte din această normalizare în mod voluntar, iar altele se vor întâmpla de la sine. Deoarece toate structurile din univers sunt interconectate, atunci când normalizăm un eveniment din via•a noastră, acesta are un impact pozitiv asupra tuturor celorlalte. si, în timp ce lucrăm la un anumit eveniment si, ca urmare, ne dăm seama că alte lucruri s-au îmbunătătit, în alte domenii ale vietii noastre, la care nici măcar nu ne-am gândit. 

   Deci, se poate întâmpla ca întreaga Omenire să se trezească devreme dimineata zilei de 21 martie 2021 - luminată. Cei care nu au putut colabora la tranziyie vor fi foarte surprinsi; iar cei care l-au co-creat vor vedea în cele din urmă roadele intentiilor lor. 

  Să nu uităm Trecutul,

  Căci pierde Viitorul ; 

  Sictir cu...Miorița,  

  Noi avem tricolorul,

  Noi iubim TRICOLORUL.  

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro