FLORIN JIANU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI NAŢIONAL AL ÎNTREPRINDERILOR PRIVATE MICI ŞI MIJLOCII:"Noile măsuri din programul de guvernare sunt bulversante"

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2017

"Noile măsuri din programul de guvernare sunt bulversante"

"Încă nu există mecanismul de stabilire a salariului minim cerut nu numai de partenerii sociali, ci şi de Comisia Europeană"

Noile măsuri din programul de guvernare sunt bulversante pentru mediul de afaceri, consideră Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii şi fost ministru pentru IMM-uri. Domnia sa a adăugat: "În primul rând se vorbeşte despre o nouă impozitare pe cifra de afaceri pentru companii. Astfel, se elimină cota unică de impozitare pe profit, ceea ce loveşte exact în zona investiţiilor, pentru că, practic, dacă tu eşti o companie care plăteşte impozit pe profit şi vrei să faci o investiţie, plăteşti impozitul pe cifra de afaceri şi, dacă mai ai bani, te mai uiţi sau nu la investiţie. Iniţial, când plăteai impozitul pe profit, practic se deducea din profit investiţia.

În plus, cota unică a fost şi unul dintre argumentele de atractivitate a României ca destinaţie de investiţii pentru că este simplu de aplicat, este o cotă destul de scăzută şi cred că nu ar trebui în nici un fel schimbată.

Impozitul pe venitul global (IVG) este inaplicabil din punctul nostru de vedere, întrucât introduce cote diferenţiate de impozitare faţă de 16% impozitul pe venit. Mai mult, IVG nu se mai reţine la sursă şi introduce o grămadă de birocraţie, plus că are un impact direct asupra bugetului de stat pentru că practic el se va colecta peste un an şi jumătate.

De asemenea, noile măsuri prevăd şi o taxă de solidaritate, care nu s-a explicat clar despre ce e vorba. Înţelegem că va fi aplicată oamenilor care muncesc şi care câştigă mai mult".

Florin Jianu mai spune că majorarea salariului minim are un impact direct în zona produselor în care forţa de muncă reprezintă cost principal: "De exemplu creşterea preţului produselor alimentare în ultimele luni a fost un efect al majorării salariului minim. De asemenea, încă nu există mecanismul de stabilire a salariului minim cerut nu numai de partenerii sociali, ci şi de Comisia Europeană în raportul semestrial".

Toate aceste măsuri din programul de guvernare vor avea un impact general asupra mediului de afaceri, spune Florin Jianu, menţionând: "Eu mă gândesc la investitori, nu numai la cei români, ci şi la cei străini care se uită la modificările, chiar şi numai vehiculate, ale Codului Fiscal. Astăzi facem ceva, după care vedem că unele măsuri sunt contramandate, cum ar fi scăderea TVA cu încă un punct procentual. Eu cred că guvernanţii nu ar trebui să mai anunţe astfel de măsuri decât atunci când au spaţiu bugetar. Pentru a crea predictibilitate şi stabilitate, autorităţile ar trebui să anunţe măsuri pe care sigur 120% le face. Mai mult, cred că nu trebuie luate toate aceste măsuri în acelaşi timp, întrucât debalansezi economia, ai găuri, nu ştii cum va merge o măsură sau alta. Dacă una nu merge, e de-ajuns să tragă după ea toată economia".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Extraordinar, ce teleormanez inteligent, trebuie luate toate măsurile odată.

    Cui i-ar fi trecut așa ceva prin cap? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro