FP vrea să lanseze o ofertă de răscumpărare pentru cel mult 3,6% din capitalul fondului

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 18 ianuarie

FP vrea să lanseze o ofertă de răscumpărare pentru cel mult 3,6% din capitalul fondului

Fondul Proprietatea (FP) a depus la Autoritatea de Supravegere Financiară (ASF) o ofertă publică de cumpărare a cel mult 225 milioane de acţiuni proprii, echivalentul a 3,61% din capitalul fondului, conform unui raport al administratorului Franklin Templeton publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Operaţiunea de piaţă face parte din programul de răscumpărare aprobat de acţionarii FP în noiembrie anul trecut. Atunci, s-a dat undă verde achiziţionării de către fond a cel mult 3,5 miliarde de titluri proprii (sub formă de acţiuni listate la BVB şi/sau GDR-uri tranzacţionate la Londra), răscumpărările urmând să se facă la un preţ ce nu poate fi mai mic de 0,2 lei/acţiune şi mai mare de 3 lei/acţiune. Ieri, titlurile FP au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2 lei/acţiune.

În cazul ofertei a cărei documentaţie a fost depusă ieri la ASF, Swiss Capital va acţiona în calitate de intermediar pentru achiziţia de acţiuni la bursa noastră.

Răscumpărările reprezintă o metodă de a susţine preţul acţiunii FP, de creştere a câştigului pe acţiune şi de diminuare a discount-ului dintre preţul de piaţă şi Valoarea Unitară a Activului Net, care în prezent este de circa 20%.

La finele anului trecut, FP a ieşit din acţionariatul OMV Petrom (SNP), după ce a vândut aproape 1,78 miliarde de acţiuni SNP, reprezentând întregul pachet pe care-l avea la producătorul de petrol şi gaze, printr-un plasament privat accelerat, la un preţ de 0,43 lei/titlu. Banii obţinuţi din tranzacţie vor fi folosiţi pentru răscumpărări şi/sau plata de dividende către acţionarii FP, conform rapoartelor emitentului publicate la BVB.

În prezent, Fondul este pe cale să vândă o parte sau întreaga deţinere la Hidroelectrica, prin Bursa de Valori Bucureşti.

Din acţionariatul Fondului Proprietatea fac parte Ministerului Finanţelor, fonduri de pensii Pilon II, dar şi fonduri străine. Evaluarea bursieră a FP se ridică la 12,4 miliarde de lei.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb