Revista BURSA Construcţiilor

Fricile sociale şi "conspiraţiile" în lumea Covid

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 15 martie

Cristian Pîrvulescu

Pentru cineva cu cunoştinţe ştiinţifice minime - dintre cele care ar trebui învăţate încă din timpul şcolii generale - şi care înţelege modul de operare a aşa ziselor "teorii ale conspiraţiei", este relativ simplu să se ferească de influenţa manipulatoare a celor care - naivi sau rău intenţionaţi - promovează ştiri sau poveşti neadevărate despre boli sau tratamentele acestora. Un caz aparte în această strategie de comunicare îl reprezintă ofensiva împotriva vaccinurilor în general şi, mai nou, a vaccinului anti-covid al companiei suedezo-britanice AstraZeneca. Dar de ce este nevoie de strategii de comunicare pentru tot felul de aiureli şi aberaţii? Cum pot oamenii crede sau adera la astfel de enormităţi? Căci aceste credinţe sunt pe cât de eronate, pe atât de periculoase.

Mecanismele psihologice ce propagă "teoriile conspiraţiei" şi duc la apariţia sau proliferarea credinţelor asociate acestora sunt expresia unei cunoaşteri mai degrabă intuitive şi emoţionale. Iar proliferarea, mai ales după criza economică din 2008 - care a accelerat propagarea exponenţială a fake news-urilor -, a unei tendinţe spre comunicarea emoţională sau ludică a informaţiilor, cu scopul de a "schimba naraţiunea", nu a făcut decât să crească efectul teoriilor conspiraţiilor. În absenţa unor cunoştinţe ştiinţifice care să încadreze fenomene aparent inexplicabile în categorii clare, aşa cum a fost epidemia de Sars-CoV-2, frica de necunoscut proliferează, făcând ca unii oameni să se simtă ameninţaţi, mai ales pentru că nu pot controla evenimentele care îi afectează direct. Iar când fenomenul nu mai este unul individual, precum o boală, ci unul colectiv, frica se poate transforma în psihoze colective.

În condiţiile extinderii utilizării reţelelor sociale şi a platformelor de internet pentru a obţine cunoştinţe facile, astfel de "teorii" se răspândesc cu mare viteză. Deja de anul trecut o serie de studii au arătat că teoriile conspiraţiei în legătură cu coronavirusul se difuzează într-un ritm mai rapid decât virusul însuşi.

Dacă zvonurile şi bârfele sunt simple reprezentări sociale, fără a fi neapărat asociate unui comportament social, din momentul în care acestea devin colective induc starea de panică, care induce un comportament ori chiar o simptomatologie corporală. În cartea Fricile colective (Les peurs collectives), apărută în 2013, Jean-Bruno Renard explică cum isteria colectivă poate produce "simptome psihosomatice: opresiune respiratorie sau abdominală, cefalee, leşin, greaţă, afecţiuni ale pielii". Când sunt confruntaţi cu astfel de patologii, "medicii nu reuşesc să găsească o cauză clasică, cum ar fi otrăvirea respiratorie, intoxicaţia alimentară, o epidemie bacteriologică sau virală. Subiecţii afectaţi sunt întotdeauna membri ai unor grupuri mici care împărtăşesc acelaşi mediu de viaţă, cel puţin temporar: mănăstire, şcoală, fabrică, birou. Iar când aceşti oameni sunt separaţi de acest mediu micro social şi spaţial, simptomele dispar".

Este posibil ca astfel de situaţii să se fi întâmplat şi în legătură cu vaccinul anti-covid al celor de la AstraZeneca. Pentru că din punct de vedere ştiinţific nu există niciun fel de probe privind presupusul efect nociv al vaccinului. Când Norvegia, Danemarca şi Islanda au decis, joi, să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca, doctorul Phil Bryan, responsabil cu siguranţa vaccinurilor la MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale), a făcut o declaraţie publică clară: "Acţiunea autorităţilor daneze, norvegiene şi islandeze de a suspenda temporar utilizarea vaccinului este o măsură de precauţie cât timp se investighează. Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural şi nu sunt neobişnuite. Peste 11 milioane de doze de vaccin COVID-19 Vaccin AstraZeneca au fost administrate acum în toată Marea Britanie. Rapoartele privind apariţia unor cheaguri de sânge primite până acum nu indică un număr mai mare decât numărul care ar fi apărut în mod natural la populaţia vaccinată. Pentru noi siguranţa publicului va fi întotdeauna pe primul loc. Avem această problemă sub o analiză atentă, dar dovezile disponibile nu confirmă faptul că vaccinul este cauza". Or, dacă în Marea Britanie, unde efectele vaccinării în masă încep să se vadă, s-a utilizat AstraZeneca pentru o treime din cei 35 de milioane de oameni vaccinaţi, în lume numărul de vaccinării cu acest produs este de 18 milioane. Dar argumentele ştiinţifice nu par a fi suficiente pentru a convinge un public care nu numai că nu este familiarizat cu demonstraţiile ştiinţifice, ci este, din contră, tentat de explicaţii iraţionale.

Pe de altă parte, şi logica, veche de două milenii şi jumătate, ne avertizează asupra unor erori logice care pot determina nu doar concluzii greşite, ci şi acţiuni precipitate. Încă din Respingerile sofiste, Aristotel avertiza asupra generalizării pripite (o concluzie care se bazează pe o generalizare inductivă rezultată din folosirea unor dovezi insuficiente) sau a cauzei discutabile (Post hoc ergo propter hoc - după asta, deci din cauza asta, eroare care constă în argumentul că deoarece un eveniment s-a produs după un altul, înseamnă că primul a fost cauza celui de-al doilea).

Deja campaniile împotriva vaccinurilor, ca şi a ştiinţei în general, de multe ori legate de curente fundamentaliste, produseseră efecte nocive măsurabile încă înaintea epidemiei de Covid-19. Acum însă au devenit adevărate arme de distrugere în masă, căci întârzierea vaccinării va face nenumărate victime. Iar când însă toate aceste argumente falacioase sunt folosite în plină confruntare geopolitică între democraţiile liberale şi autocraţiile iliberale nu este exclus ca proliferarea fricilor să fie rezultatul unor acţiuni metodice de manipulare a opiniei. În favoarea cui?

Opinia Cititorului ( 25 )

 1. Acest propagandist patetic a ajuns atât de jos încât să susțină că trombozele au apărut spontan în mai multe locuri pe planetă.

  Cat de josnic este acest individ să ne spună că ceea ce vedem, adică că se instituie o dictatura globală oribilă, nu e adevărat? 

  1. e un patetic.

   pana de curand nu accepta rubrica de comentarii la propriile articole. 

   e asa terminat ca om ca nu accepta existenta DREPTULUI LA OPINIE ! Nu accepta logica dinamica a diferentelor de opinie!  

   ...mini-dictator in nadragi de casa...  

   Cred ca ati gresit andrisantul.

   Dati o cautare dupa numele mini-dictatorului si-o sa constatati ca la articolele d-lui Pirvulescu comentariile au fost permise de mult peste 10 ani (probabil dintotdeauna), de cand editorializeaza la Bursa. 

   Dar, conform indemnului de-altadata - aruncati cat mai mult noroi, ca tot se prinde ceva-ceva.

   Altfel, dupa ce v-ati aparat cu atata inversunare dreptul la opinie - aveti totusi si o opinie? 

  Cand vii si incerci sa impui cu forta vaccinarea, fara sa spui care este sursa si cauza acestui virus COVID tu vorbesti de manipulare a opiniei? Daca apa de la robinet iti este infectata ce faci, te vaccinezi sau remediezi situatia? Cand a vrut Trump sa suspende zborurile din China ati sarit toti in sus ca nu, ca se limiteaza drepturile omului, ca nu e nici un pericol, apoi ca daca purtam masca e suficient, ca vara la caldura dispare, ca sa auzim ulterior ca virusul se "ascunde perfid in praful de pe drum", mai nou si polenul este responsabil (anul trecut nu au pomenit nimic de polen) si tot felul de aiureli. Daca nu este adevarata teoria conspiratiei cum se face ca incep conditionarile de genul, fara vaccin nu poti calatori, sau unii angajatori conditioneaza angajatii cu efectuarea vaccinului. Nu mai vorbim de "omerta" din presa cu privire la decesele cauzate de persoanele vaccinate. Apropos "curajosul" autor s-a vaccinat? Cu ce vaccin si daca a facut si rapelul pentru ca am vazut ca primul musculos al tarii a devenit foarte discret dupa vaccinare nu si-a mai aratat bicepsii si la rapel...s-a speriat cumva?

  1. miza nu e virusul covid (identic ca dinamica cu virusul din Hong Kong din 1968 - acum respectivul virus e inofensiv FARA VACCIN - produce raceli banale de 2-3 zile...care nu necesita mai mult de o aspirina si paracetamol)

    

   miza nu e vaccinul 

    

   miza e distrugerea accelerata la nivel mondial a retelei de drepturi ale omului - un pas pregatitor pentru o dictatura mondiala (la care vor achesa guvernele nationale , in dauna urmaririi intereselor propriilor popoare).  

   Chiar nu observati ca in Romania e dictatura cu aspect de democratie si curand , dupa votarea noii legi a politiei militare (cu noi atributii extinse asupra civililor) o sa intram in dictatura militara efectiva ?  

   Culmea e ca sub mana unor...liberali si USR-isti (era sa scriu uslasi :D) ! :)  

   Credeti ca PSD e o alternativa?  

   Nu e - a fost penetrat de reprezentanti ai dictaturii globale - Rafila si Cercel!  

   Doar poporul e propria sa alternativa !  

   Clasa sa politica de mult l-a vandut.... trebuie toti inlocuiti.

   Tradatorii au un singur loc - la 2 metri sub pamant.  

  Cristian Pîrvulescu ...iti dai seama cat de jos te plasezi la nivel de specie?

  Cand oameni mor de la vaccin ... cat deficit de constiinta sa ai sa ii impingi pe alti oameni sa se vaccineze ?

  Cand alti oameni au facut atatea eforturi de agregare a informatiei din diverse surse pentru a demonstra mascarada situatiei cu virusul si vaccinurile (miscare acoperita de pulverizare a drepturilor omului) ... cum dormi noaptea omule stiind ca sustii Moartea ?  

  1. o "mostra" din gandirea propagandistului pro-Moarte prin vaccinare Cristian Pirvulescu (sursa Wiki -quote Digi) : "In contextul crizei Covid 19, a sustinut la postul Digi24 ca medicii si asistentele care demisioneaza ar trebui sa fie considerati si tratati ca infractori si ca procurorii ar trebui sa-si faca datoria"

   cam autoritarist baiatu' , nu vi se pare?

   e cam pro-Imperiul Fiarei  

  pare un articol publicitar astra zeneca . apoi pot sa spun si eu la ce nu-mi convine ca-i conspiratie , are acelasi fundament ca si la cei cu , conspiratia in gura toata ziua . apoi art mai contine si un neadevar , si anume ca valul antivaccin , este asa in general, la gramada . eronat . neincrederea in aceste vaccinuri covid , provine conform specialistilor , care sint mereu invocati , din repezeala si superficialitatea cu , care au fost facute . in plus vaccinurile sint necesare la boli grave nu pentru fiecare stranut si nas infundat . si un student slab la medicina stie ca abuzul de vaccinuri si medicamente conduc la un organism vulnerabil si dependent , ori tocmai asta urmaresc marile concerne , profitul pe sanatatea oamenilor . aceste concerne sint promovate cu sume imense . asta razbate si din prezentul art .

  1. exceptional de bine zis!

   bravo ma! 

  De multe ori o ulita, o strada sau o scara de bloc are "nebunul" ei. Il recunosti prin infatisarea dezorganizata, prin ce mai auzi cand treci pe langa si el vorbeste (cel mai probabil) cu alt "nebun" sau esti avertizat de existenta lui de vecini (plus un rezumat al modului cum de a ajuns asa, "l-a lasat nevasta", "de mic era asa" s.a.). Pe scurt, stii cu cine stai de vorba cand se intampla sa vorbiti despre alegeri, Trump, China si COVID.

  Acum citesti comentarii. Inclini sa crezi ca autorul este un om ca tine, presupun ca este un proces involuntar, crezi ca ai in fata pe cineva rational, cu o minima educatie si intelegere a proceselor lumii inconjuratoare. Dar nu, e "nebunu" de pe scara, isi horcaie panseurile in comentarii. Nu-l poti vedea cum arata, nu stii ce a mai zis, nu te avertizeaza nimeni... De la o vreme, am asa o curozitate sa-l vad pe Cristian, cum o arata el, ce zic vecinii de el. L-as recunoaste in live?

  P.S.: Oare s-ar putea introduce in site posibilitatea de a vedea toate comentariile precedente ale respectivului autor care te intereseaza. Cred ca si pentru anonimi s-ar putea inregistra IP-ul... cred ca oricum se face asta. 

  1. In paragraful 2: "Inclini sa crezi ca autorul este [...]" ma refer la autorul comentariilor, NU al editorialului.

   "[...] o curozitate sa-l vad pe Cristian [...]" ma refer la autorul comentariului 1, NU la Cristian Pîrvulescu 

   :) ce ti-ar mai placea sa fie identificati autorii comentariilor!

   ar fi primul pas pentru inchiderea gurilor lor! 

   dictatorule!

   autorita ristule! 

   golan ieftin pro-Sistem!

   mai este ceva de recunoscut la nebunul pomenit de tine , nu are contraargumente , la ce a spus cel pe care il critica . si atunci se leaga de infatisare , de nume , de orice , mai putin de subiect , pentru ca nu are idei . semeni mult cu nebunul de care vorbesti !

   Nu, din contra, cel descris de mine are multe contraargumente, dezlanate precum infatisarea lui si pe care le turuie la o cadenta imposibil de a le infirma. Care sunt contraargumentele celor de mai sus:

   - mesaj 1 - a) Trombozele nu apar de fapt spontan (cu sensul de pe neasteptate). Citind definitia trombozelor si cauzele lor, ba cam apar spontan. b) Se incearca instaurarea New World Order. 

   - mesaj 1.1 - 0 contraargumente, atac la persoana 

   - mesaj 2 - Se incearca instaurarea New World Order. Exemplul perfect de "mitraliere" de contraargumente. Iau doar unul (mai am si alta treaba azi...): "daca purtam masca e suficient, ca vara la caldura dispare, ca sa auzim ulterior ca virusul se "ascunde perfid in praful de pe drum", mai nou si polenul este responsabil (anul trecut nu au pomenit nimic de polen) si tot felul de aiureli." Covid-19 este un virus nou (da, dintr-o familie cunoscuta, dar nou). Cunoasterea omenirii despre Covid a pornit de la (aproape) zero. Astfel, pe masura ce se descopereau diverse aspecte ale lui, erau facute publice pentru binele omenirii. Cum e aia: “Improvise, Adapt and Overcome”. Faptul ca pe tine te bulverseaza noile descoperiri ce infirma pe cele mai vechi, schimbarile rapide ale intelegerii tale asupra lumii, imi pare rau, dar de aici pana la reptilieni e o cale lunga. 

   - mesaj 2.1 - Se incearca instaurarea New World Order - Sucursala Romania. Instigare la violenta. 

   - mesaj 3 - Oamenii mor de la vaccin. :| De Covid au murit 2.650.000 de oameni; in Romania 21.500 de oameni (cat tot orasul Moinesti din judetul Bacau). Statistica, nu?! Cati au murit de vaccin?! 

   - mesaj 3.1 - 0 contraargumente, atac la persoana 

   - mesaj 4 - Boala inventata pentru profitul corporatiilor. Au inventat si mortii, nu?!

   Mesajul meu era despre faptul ca in viata reala iti poti da seama cu cine vorbesti, in online nu. In viata reala ii poti spune (cum am auzit la piata Domino acum cativa ani): "Du-te, ba, la puscarie de nebun!", in online scrii 600 de cuvinte. 

   Stii ca IP-ul tau a fost inregistrat cand ai scris asta, nu? Esti abonat Digi? Telekom? Cand ai facut abonamentul, ai prezentat buletinul. Poti fi identificat in cat? 10 minute? Juma' de ora?

   Ah, stai, tu scrii acum de la un telefon public, cum ai vazut in '95 in filmul cu Sandra Bullock, "The Net"... 

   golan scump ;) anti-Sistem!

   Vedeti, nici un contraargument. Mai apoi o da cu vaccinurile omoara, cabala mondiala... Chiar nu sunteti curiosi cum arata autorul mesajului 5.3? Cum e viata lui? 

   Pirvulescule,acum iti zici "Gheo" :-)?

   viata mea e foarte faina, multumesc mult

   angajat corporate in industrie  

   1550 euro salariu 

   nivel educatie : master

   in timpul liber: freelancing in dezvoltare software - imi culeg proiectele convenabile de pe 2 platforme  

   nu te mai agita Gheo-Cristian Pîrvulescu ...

   nu sunt troll ... mai obosesc si eu din incercarile mele de a trezi pe altii la realitate...  

   sanatate!  

   si mai lasa apucaturile astea de dictatura ca nu fac bine la echilibrul interior...

   cei ce sunt anti-vaccin au si ei logica lor... societatea e compusa din mai multe tipuri de oameni, nu doar din "oameni" (conform unei aleatorii definitii...).  

   statistica de care vorbesti cu 21500 de morti este facuta de Dzeu ? sau de niste contopisti care le tremura izmenele si fac totul la ordin si contra sume babane . pe scurt , nu dau doi bani , dupa cate minciuni s-au spus . ultima data in vileag de voiculescu , ca sint 200 de bolnavi la ati in toata tara , iar statistica invocata de tine 1200 ! aaaa ? eu cunosc personal doua cazuri care n-au nici o legatura cu covid , dar au fost trecuti la covid . si cati or mai fi !

   Ma flatezi, dar nu sunt autorul editorialului. Nivelul scrierii mele, al argumentarii este inferior.

   Avand acum rezumatul C.V.-ului tau, cred ca ne-am putea intelege. Spune-mi te rog, dar punctual, inginereste, de ce esti anti-vaccin sau simpatizant anti-vaccin (nu imi dau seama exact din ce categorie esti)? 

   e o tehnologie noua de vaccin , a fost dezvoltata in doar 10 luni (!) cand vaccinurile anterioare au fost dezvoltate in 5-10 ani.

    

   Etapele de dezvoltare vaccin sunt (in mod clasic) in numar de 4, ultima fiind testul pe populatii tinta umane (in numar restrans - zeci de mii...pana la 1 milion si atat), cu metodologia de testare asociata (placebo - grup "martor" versus grup cu vaccin real, vaccinare in subdozare si supradozare - adica descoperirea pragurilor de senzitivitate cantitativa, etc... stiu altii mai bine decat mine toate fazele etapei a 4-a). Eu doar le-am citit.  

   In cazul TUTUROR VACCINURILOR (!) existenta pe piata (mRNA sau nu) perioada de dezvoltare nu a fost suficient de mare astfel ca toate laboratoarele au parcurs doar 2 sau 3 din cele 4 etape. Etapa a 4-a nu a parcurs-o nici un laborator... pentru ca nu a fost timp.  

   Sub presiunea factorului politic (!), laboratoarele au scos REPEDE pe piata produsele lor dar au declinat responsabilitatea si au cedat responsabilitatea catre statele care le administreaza populatiilor proprii. Pe scurt, spus popular: ne-ati grabit, va asumati gestul!  

   Ei bine, faza a 4-a e chiar acum ... si populatia de test suntem chiar noi...mmmm.... ma scuzati.... SUNTETI CHIAR VOI ...ca eu nu ma vaccinez nici mort! Ma intelegi?  

    

   Si autoritatile degeaba urla pe toate gardurile ca VACCINUL E SIGUR. Nu, nu e!  

    

   Dar pentru ca exista oameni care nu au scoala, nu au intelegere, nu stiu limbi straine (eu cunosc 4 la nivel mediu si avansat) ca sa se informeze din variate surse in mod cat mai obiectiv chiar iau de buna si ca sfant ce zic niste tampiti din guvern care isi joaca poporul la ruleta mortii si a vietii! Ma intelegi tu pe mine?  

   Eu nu postez anti-vaccin din rea-vointa sau de tampit.  

   Oamenii chiar nu inteleg ca sunt in postura de hamsteri de laborator si ei chiar cred ca vaccinul E SIGUR! 

   Ei bine, NU, NU E SIGUR!  

   Si avand in vedere tehnologia bazata pe mutatii si adaptari la nivel ARN oricand se poate intampla accidental o alta mutatie la nivel genetic decat cea intentionata. Stii ce inseamna asta? Inseamna cancer pentru nefericitul care a crezut ca "vaccinul e sigur".  

   Repet: eu nu o fac din rea-vointa , nu e nici o entitate care ma plateste sa fiu anti-vaccin, nu sunt tampit , retardat sau incult.  

   Dar Dumnezeu mi-e martor ca nu sunt hamsterul de test al nimanui !  

   Eu prin ceea ce sunt, prin corpul meu sunt dovada a MILIOANE DE ANI DE EVOLUTIE PRIN ADAPTARE LA MICROBI SI VIRUSI !!! Intelegi?  

   Sistemul meu imunitar e o masinarie care functioneaza perfect , mult mai bine decat o manarie facuta pe genunchi de niste amatori in 10 luni !!!!!! Ma intelegi? Cerceteaza producatorii - NU AU EXPERIENTA IN VACCINURI! Au in orice altceva (medicamente generice, paleative, vitamine , aspirina etc) , dar nu in vaccinuri!  

   Vezi? Pot vorbi politicos si frumos si cu argumente.  

   Tehnologia vaccinurilor mRNA nu este noua. Studiul ei a inceput in jurul anilor ’90. Poti afla mai multe pe Wikipedia (recomand paginile in engleza) si daca vrei sa intri in detalii, au referintele in josul paginii pentru fiecare enunt important. Imi pare rau ca nu cunosti un aspect atat de important, poate chiar o piatra de temelie in formarea opiniei tale.

   Apoi, la fel, daca te-ai documenta tot pe Wikipedia, din articol in articol, ai afla ca modul in care actioneaza “noua” tehnologie mRNA (veche de 30 de ani) este identica cu raspunsul propriu al organismului cand este pus in contact cu un “strain”; in acelasi mod corpul isi dezvolta “natural” anticorpii. 

   Celelalte vaccinuri, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Sputnik, Johnson&Johnson, au la baza tehnologia “antica” de vaccinuri. 

   Imi rezulta ca argumentul cum ca vaccinurile Covid ar fi fost “facute pe genunchi” este invalid. 

   O alta informatie care poate ti-a scapat este ca BioNTech studia de peste 10 ani tehnologia mRNA pentru a o folosi impotriva cancerului. Deci, chiar daca nu intelegi conceptual mecanismul de actiune a vaccinului (conceptual, pentru ca putini sunt specialistii care inteleg procesul de-a fir a par), sa crezi ca iti poate da cancer ceva creat initial pentru a lupta impotriva lui este exagerat, gresit, arbitrar (nu stiu cum sa caracterizez...). 

   Care iti sunt sursele tale variate de informare de ai ajuns la asa concluzii??? 

   Si apoi (si chiar nu vroiam sa merg in zona asta cand am inceput sa scriu, dar, na, e tarziu), ce autoritate esti tu sa strigi din toti rarunchii ca „NU, NU E SIGUR!”??? Cand tu nu te-ai documentat si nu stii lucrurile de baza de mai sus. Si pregatire in domeniu nu ai... 

   Iti doresc sanatate. Nu m-ai convins. Cred ca nu te-am convins nici eu; nici nu stiu daca as fi putut... Dar, uite, cand ai jumatate de ora, intra din pur curiozitate omeneasca si citeste pe Wikipedia in engleza despre vaccinurile mRNA, despre BioNTech, despre anticorpi. Pentru tine, nu te-ntreb cum a fost, daca te-am convins, nu-ti dau test ???? . Cum ziceam, doar din curiozitate, cand ai timp. 

   La despartire, voi intra in zona conspiratiilor, a castei superioare, a reptilienilor, si voi pune pe masa cel mai bun argument pro vaccin Covid. Cum se face ca poporul aflat in mijlocul majoritatii conspiratiilor, creatorii Cabalei, poporul cu cel mai mare procent de doctori din populatie, ati ghicit, evreii, au luat vaccinul Covid cu doua maini si au vaccinat 55% din populatie pana acum. Ba, platesc vaccinul Pfizer-BioNTech de 3 (vorba lui Despot, trei in aia lui), de 3 ori mai mult decat U.E. E de bancuri asta, cum stii ca ceva e bun, de calitate, evrei platesc de 3 ori mai mult pentru el. Mai mult decat atat, sunt indicii ca si discrimineaza palestinienii si nu le prea dau doze de vaccin. Pai daca ai vrea sa scapi de ei, vaccinul „mortal” e perfect; dar, nu li-l dau, ca e bun...

   Sanatate! 

  ... cea mai buna logica poate justifica cele mai false premise ... din nefericire, societatea noastra cerceteaza prea putin premisele ... aceasta "pan"demie a fost abordata gresit de la inceput ... acuma se incerca a justifica masurie si a gasi calea de iesire ... intre timp au aparut noi afaceri iar concurenta a devenit virala ... politizarea si afacerizarea "pan"demiei au sabotat credibilitatea stiintifica ... raspunsul emotiv al populatiei este consecinta ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro