Gazprom a devenit acţionar unic la WIEE

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 noiembrie 2012

Gigantul rus Gazprom preia de la BASF controlul integral la compania WIEE, care deţine unul dintre cei doi importatori de gaze ruseşti din România, în cadrul unui schimb de acţiuni prin care grupul german a obţinut participaţii la două perimetre de exploatare de gaze naturale în Siberia.

Astfel, Gazprom va prelua o participaţie de 50% la Wintershall Nord-zee (WINZ), care derulează proiecte de explorare şi producţie de gaze naturale în Marea Nordului, şi îşi va creşte de la 50% la 100% participaţiile la companiile WIEE, WIEH şi WINGAS.

Potrivit Mediafax, BASF va prelua, prin Wintershall, participaţii de 25% plus o acţiune la compania de proiect care dezvoltă două perimetre la un zăcământ din Siberia.

Acordul a fost semnat, ieri, la sediul Gazprom din Moscova de preşedintele Consiliului de Adminis-traţie al Gazprom, Alexei Miller, şi preşedintele board-ului director al BASF, Kurt Block.

România importă de la Gazprom aproximativ o treime din necesarul naţional de gaze naturale, prin firmele WIEE şi Imex Oil. WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene.

Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România. Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimetco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Gazprom va prelua astfel controlul integral asupra unor companii care au înregis-trat anul trecut vânzări totale de 8,6 miliarde euro, potrivit Wall Street Journal.

Comunicatul companiei arată că, în urma tranzacţiei, Gazprom va putea evita repetarea întreruperilor de furnizare a gazelor către Europa pe timp de iarnă.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro