Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

Geoană ar fi spus în 2007 că s-a întâlnit în secret cu Băsescu şi că PSD l-ar "omorî" dacă s-ar afla

F.A.
Ziarul BURSA #Politică #WikiLeaks despre Romania /

Mircea Geoană le-ar fi spus, în 2007, oficialilor americani că şi-a dat toată silinţa să găsească o soluţie amiabilă prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu şi că s-ar fi întâlnit în secret cu şeful statului de două ori, arătând că oamenii din partid l-ar "omorî" dacă ar afla.

"Ambasadorul, însoţit de Polcouns, s-a întâlnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoană. Întâlnirea a fost la cererea lui Geoană. El a început prin a declara că şi-a dat toată silinţa să găsească o soluţie amiabila prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu", se arată într-o telegramă din 2007 clasificată confidenţial, prezentată de Hotnews şi atribuită WikiLeaks.

Potrivit sursei citate, Geoană le-ar fi spus americanilor că s-a întâlnit în secret cu Băsescu de două ori, pe propriul risc, şi că oamenii din partid l-ar "omorî" dacă ar afla de întâlniri. Subiectul telegramei era "Liderul PSD Mircea Geoană despre suspendarea preşedintelui: Sunt number one astăzi în România!".

Potrivit telegramei, Geoană a menţionat că negocierile s-au concentrat pe trei teme majore, "inclusiv o înţelegere ca PSD să renunţe la acţiunea de suspendare a preşedintelui în schimbul unor scuze publice din partea preşedintelui, în care să spună că - fiind bine intenţionat - acţiunile sale au întrecut, poate, măsura; preşedintele ar mai fi trebuit de asemenea "să garanteze" că a auzit mesajul Parlamentului şi să promită să implice Parlamentul într-un mod pozitiv".

Potrivit Hotnews, reprezentantii ambasadei SUA la Bucureşti notează: "Ultima parte a înţelegerii, potrivit lui Geoană, ar fi fost acceptarea unui < Mare Proiect Naţional >", care să includă un efort de revizuire a Constituţiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea funcţiei publice, un plan accelerat de investiţii in autostrăzi, infrastructura şi de creştere a capacităţii de absorbţie a fondurilor UE. Conform sursei citate, telegrama îl citează pe Geoană, care ar fi spus că "scopul înţelegerii ar fi depolitizarea administraţiei publice şi transformarea < energiei negative > a suspendării în ceva pozitiv".

În document se mai arată că "ambasadorul i-a mulţumit lui Geoană pentru informaţii şi a precizat, despre vizita la Washington planificată de Geoană, că percepţia este esenţială: nu doream să dăm impresia că Washingtonul a avut un rol în ceea ce tocmai s-a petrecut, că optăm între două părţi şi că intervenim pentru victoria cuiva. Geoană a răspuns că înţelege bine sensibilităţile legate de vizită, că nu se grăbeşte să meargă la Washington şi că a dorit ca prietenii şi aliaţii săi să-i asculte mesajul în mod direct.(...) Geoană a încheiat - deşi în mod evident dezamăgit - "Renunţ la vizită. Pot să pun mâna pe telefon oricând şi să-i sun pe JD şi pe Dan Fried".

"Geoană a remarcat că n-ar mai trebui tratat ca < băiatul rău > al României, adăugând: < Sunt numărul unu în România astăzi şi sunt îndreptăţit să-mi folosesc puterea", ar mai fi spus Geoană, conform telegramei citate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Ziarul BURSA

29 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 29 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS