ZIARUL BURSA

28 martie 2011
Michelangelo i-a pus coarne lui Moise din cauza cuvântului ebraic "qrn" aplicat în descrierea figurii sale, cînd coboară de pe munte cu cele două table ale Legii [Ieşirea (Exod) 34:29], cuvânt care poate fi vocalizat "qaran" (strălucitor), dar şi "qeren"(corn).
Adică, după ce a primit setul de Porunci, figura i-a devenit strălucitoare (radioasă, lumina în jur), sau, într-o a doua variantă (Aquila, urmat de Ieronim), i-au crescut coarne (conform unei bănuite vechi tradiţii rabinice), ceea ce menţine pînă astăzi oarecare suspans şi controversă în privinţa felului în care arată el, după întîlnirea cu El.
Propunerea mea este să urmăm soluţia conform căreia sînt valide ambele înţelesuri, pentru că deşi lumina (razele) şi coarnele au semnificaţii complet diferite pentru noi, este posibil ca anticii să le fi asimilat una-alteia, astfel ca să se prezinte solidar în grupul celor trei consoane, actualizîndu-se drept una sau cealaltă, în funcţie de împrejurarea citirii (procedură comună, în vechime, unde, de pildă, la greci, "lyk" înseamnă şi lumină, dar şi lup, astfel, că, la rigoare, românescul "liceu" invocă iluminarea în unele cazuri, dar şi haita în altele, ceea ce, încă, mi se pare adecvat).

Coarnele lui Moise în Templul financiar

MAKEPiaţa de Capital / 28 martie 2011

Daniel Ţepeş şi-a dat demisia din Consiliul Bursei, în plină şedinţă, aceea de vineri după-masă, care o finaliza pe cealaltă, din lunea săptămînii, rămasă cu rezultat nedecis, deşi nu avea cine ştie ce pe ordinea de zi: aprobarea prezentării bugetului şi a planului de afaceri, ca şi întocmirea Convocatorului AGA.

Euro, sub 4,1 lei

Euro, sub 4,1 lei

Elena VoineaMacroeconomie / 28 martie 2011

Moneda europeană a coborât, vineri, sub pragul de 4,1 lei.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, vineri, un curs de referinţă de 4,0881 lei/euro, fiind cel mai redus nivel din ultimul an.

Ediţia din 28.03.2011
Ediţia din 03.04.2020
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Lifestyle

Putem atrage fonduri elveţiene de 181 milioane franci

ELENA VOINEAMacroeconomie / 28 martie 2011

Elveţia va aloca ţării noastre 181 milioane de franci elveţieni, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, adoptat, vineri, de Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice şi Livio Hürzeler, ambasadorul Elveţiei în România.

"Zentiva" preia conducerea la creşteri

"Zentiva" preia conducerea la creşteri

A. A.Investiţii Personale / 28 martie 2011

Acţiunile "Zentiva" Bucureşti (simbol SCD), s-au apreciat puternic, în intervalul 24 februarie - 24 martie, urcând pe prima poziţie în topul randamentelor. Profitul adus investitorilor a fost de 59,53%, în intervalul analizat.

"Oracle" are câştiguri peste aşteptări

ALINA VASIESCUInternaţional / 28 martie 2011

"Oracle" Corp., cel mai mare furnizor mondial de software pentru baze de date, a raporat un profit peste aşteptări pentru cel de-al treilea trimestru fiscal, pe fondul sporirii cererii de pe piaţa de profil.

Deficit bugetar de 2,3 miliarde lei, în februarie

Deficit bugetar de 2,3 miliarde lei, în februarie

C. P.Macroeconomie / 28 martie 2011

Execuţia bugetului general consolidat pe luna februarie s-a încheiat cu un deficit de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, faţă de un deficit de 5,8 miliarde lei înregis­trat la aceeaşi dată a anului precedent, potrivit datelor de la...

Euro şi aurul, în declin

A. V.Internaţional / 28 martie 2011

Euro s-a depreciat în raport cu dolarul la finele săptămânii trecute, pe pieţele externe, în condiţiile în care liderii Uniunii Europene au decis să diminueze capitalul vărsat de statele zonei euro pentru viitorul mecanism de stabilitate,...

REVISTA PRESEI MONDENE - 28.03.2011

I. C.Revista Presei / 28 martie 2011

Click 

Chirilă, criză de nervi de faţă cu Raicu

În weekend, artistul Tudor Chirilă şi vedeta Andreea Raicu au profitat de vremea frumoasă şi au ieşit să se plimbe şi să mănânce în oraş.

REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE - 28.03.2011

Alina VasiescuRevista Presei / 28 martie 2011

FINANCIAL TIMES 

Unilever lansează o emisiune de obligaţiuni în Hong Kong

Unilever este prima companie europeană multinaţională care lansează, astăzi, o emisiune de obligaţiuni denominate în yuani,

The Euro falls below 4.1 lei

The Euro falls below 4.1 lei

ELENA VOINEA (Translated by Cosmin Ghidoveanu)English Section / 28 martie 2011

The European currency fell below the 4.1 lei threshold on Friday.

On Friday, the NBR displayed a reference exchange rate of 4.0881 lei/Euro, at the lowest level of the last year.

Petrom plans for a net profit of 2.3 billion lei

Alina Toma Vereha (Translated by Cosmin Ghidoveanu)English Section / 28 martie 2011

The management of OMV Petrom will propose to shareholders a budget for 2011 which includes an estimated net profit of 2.31 billion lei and a turnover of 12.69 billion lei (according to the Romanian Accounting Standards).

Geoană s-ar fi dus la Moscova în 2009 cu avionul lui Vântu

F.A.Politică / 28 martie 2011

O telegramă transmisă de Ambasada SUA la Bucureşti în 2009, prezentată de Hotnews şi atribuită WikiLeaks, relatează episodul unor vizite la Moscova ale lui Mircea Geoană, menţionându-se că dezvăluirea "a implicat faptul că Geoană s-a dus la...

Geoană s-ar fi dus la Moscova în 2009 cu avionul lui Vântu

F.A.Politică / 28 martie 2011

O telegramă transmisă de Ambasada SUA la Bucureşti în 2009, prezentată de Hotnews şi atribuită WikiLeaks, relatează episodul unor vizite la Moscova ale lui Mircea Geoană, menţionându-se că dezvăluirea "a implicat faptul că Geoană s-a dus la...

DTLAWYERS
ApanovaAdvertisement
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii