Guvernul a mandatat MFP să vândă, prin licitaţie, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră

Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 22 decembrie 2011

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care mandatează Ministerul Finanţelor Publice să vândă prin licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României.

"În şedinţa de Guvern de astăzi (miercuri - n.r.) a fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al Executivului.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt alocate fiecărui stat semnatar al Protocolului de Kyoto. Un certificat echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă.

România dispune de circa 300 milioane de astfel de certificate 2008-2012, pe care ar fi putut obţine, în 2008, aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Autorităţile nu au reuşit, din 2008, să ajungă la un acord privind entitatea care va vinde certificatele, astfel că până în prezent nu au organizat nicio licitaţie, chiar dacă diverşi oficiali au afirmat în repetate rânduri că există potenţiali clienţi.

Mai mult, România a fost suspendată în luna august de la tranzacţionarea certificatelor pentru o perioadă de cel puţin şase luni deoarece nu a elaborat o legislaţie adecvată care să permită inventarierea acestor documente.

Sumele obţinute din vânzarea certificatelor de emisii vor fi direcţionate în proporţie de 29% din suma brută către bugetul de stat, iar diferenţa de 71% va reveni mai multor ministere, care vor folosi fondurile pentru realizarea unor proiecte de reducere a emisiilor poluante, se precizează în comunicat.

De asemenea, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va primi 70% din sumele obţinute din vânzarea certificatelor de emisii aferente sectorului aviaţiei, în timp ce Ministerului Mediului şi Pădurilor îi va reveni restul de 30% din suma brută.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro