Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Guvernul va prelungi termenul la care Pilonul II trebuie să-şi majoreze capitalul

Mihai Gongoroi
Piaţa de Capital /

Guvernul va prelungi termenul la care Pilonul II trebuie să-şi majoreze capitalul

 2% din capitalul social al Pilonului II ar urma să fie investit în proiecte în regim public-privat

Guvernul va prelungi prin viitoarea ordonanţă de urgenţă care actualizează OUG114 termenul până la care administratorii fondurilor de pensii private obligatorii Pilon II trebuie să-şi majoreze capitalul social, a declarat astăzi Eugen Teodorovici, ministrul de finanţe.

Termenul iniţial până la care administratorii fondurilor trebuie să vină cu bani de acasă pentru a-şi majora capitalul social, aproximativ 800 milioane de euro, după anumite calcule care circulă în spaţiul public, era de 1 iunie.

Domnia sa a declarat: "Am avut ieri o o discuţie cu administratorii fondurilor de pensii. A rămas că ei vor trimite astăzi o scrisoare către noi (n.r. Ministerul Finanţelor) cu privire la ce am discutat ieri. Au fost cateva aspecte acolo şi trebuie să vedem dacă ceea ce s-a discutat s-a convenit şi dacă mai e nevoie şi de alte modificări. Dacă totul este în regulă, clar (modificările cu privire la fondule de pensiile private obligatorii Pilon II) vor fi în ordonanţă. (...) Un aspect clar care va fi în ordonanţă legat de noile cerinţe de capital (...) este că dăm un termen foarte scurt astfel încât aceştia (să vină cu banii)".

Ministrul finantelor a spus că în discuţiile cu administratorii fondurilor s-a vorbit şi despre posibilitatea reducerii noilor aporturi la capitalul social daca fondurile vor investi în proiectele statului.

"S-a purtat o discuţie şi pe acest subiect. Dânşii propuneau o reducere a (cerinţelor) acestui capital social şi o eventuală alternativă, să fie constituit ca fiind investiţii în diferite zone ale economiei, de la parteneriat public-privat la alte zone cu un risc redus.

Teodorovici a mai notat că fondurile de pensii nu ar urma să-şI reducă plasamentele în titluri de stat sau în acţiuni listate din moment ce se vorbeşte despre o creştere a capitalului social.

"Automat, discuţia se poartă pe ceea ce s-a cerut în plus prin 114, pentru acea parte de capital extra. Fondurile vor investi în orice proiect pe care statul îl lansează de la infrastructură de transport, spitalicească... Orice este de interes şI sigur pentru aceste fonduri de pensii, pentru că nu trebuie să uităm că trebuie să fie investiţii sigure. Proiectele statului sunt cu siguranţă sigure", a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul de resort a precizat că administratorii au trimis o serie de analize şi documente pe care fondurile le-au făcut cu privire la posibilitatea investiţiilor în parteneriate cu statul, în contextul în care după negocierile din 5 martie purtate între Executiv şi reprezentanţii Pilonului II, Finanţele a cerut fondurilor o listă de domenii şi proiecte prioritare pentru Guvern pe care administratorii ar fi interesaţi să le finanţeze.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS