I-am şifonat pe sifonari

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2022

I-am dezbrăcat, i-am bătut în văzul tuturor şi le-am luat şi banii, deşi toţi îmi spuneau că am de-a face cu nişte "securişti", imposibil de învins

Ben Madadi

Mi-am vândut acţiunile de la SIF Muntenia (SIF4). Dacă aş socoti numai investiţia pe care am făcut-o prin oferta publică la SIF4, la preţul de 1,60 lei/acţiune, ar fi povestea tristă a unui eşec. În cazul ofertei publice am înregistrat o pierdere totală (inclusiv comisioane) de aproximativ 3% din sumă. Însă pentru mine investiţia reală, mult mai consistentă valoric, a fost cea iniţială. Aici am avut un preţ mediu de aproximativ 0,85 lei/acţiune. Având în vedere preţul cu care am vândut, de 1,565 lei/ acţiune, rezultă un randament de circa 80% în aproape un an. Dacă scad pierderea de 3%, înregistrată la oferta publică, randamentul curat este de peste 77%.

Acum că mi-am făcut contabilitatea publică, niciun sifonar nu mai poate presupune că dacă eşti iranian trebuie neapărat să ai "bani murdari" . Am făcut mereu bani în mod cinstit şi am fost întotdeauna corect cu ceilalţi. Cred că de asta, după ce au tot săpat timp de 11 luni, sifonarii n-au găsit altceva decât că aş fi un "persan/iranian" şi, prin urmare, dubios.

Dar să mă întorc la investiţia de la SIF4. Privind retrospectiv-metaforic, când am cumpărat am intrat într-un meci unde adversarul trişa, iar arbitrul (Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF) fie era plecat sau se făcea că nu vede jocul, fie îmi punea piedică. Însă am ieşit învingător! Cu toate că nu ştiu cui i-am vândut acţiunile, mai mult ca sigur este vorba de SIF1, SIF5 sau unul din fondurile interpuse.

Mă veţi întreba, cum de am putut să câştig un meci în care adversarul nu a respectat regulile jocului, iar ASF nu a arbitrat corect? O spun cu toată modestia: am fost mai bun decât toată armata de sifonari şi partenerii lor! Apoi, deşi (din păcate) România încă este o ţară prea coruptă, faptul că face parte din Uniunea Europeană permite jucătorilor corecţi, dacă sunt suficient de puternici şi perseverenţi, să iasă câştigători chiar din meciuri considerate a fi aranjate.

Vă mărturisesc că în 2020, când am reintrat la bursa românească, am văzut lucruri pe care nu mi le imaginam posibile! Aveam să descopăr cum un manager bine-conectat poate parca banii acţionarilor în nişte fonduri care să cumpere acţiuni la aceeaşi companie. Iar fondurile respective să voteze în favoarea managerului în schimbul unor comisioane. Acest lucru nu numai că este imoral faţă de acţionari, ci este şi ilegal. Aveam să văd, de asemenea, cum ASF ţine cu răufăcătorii (diverse grupuri de interese) într-un mod deschis şi transparent. Mi se pare de-a dreptul incredibil că în România anului 2022 unii funcţionari din instituţiile publice sunt lăsaţi să-şi facă de cap în defavoarea cetăţenilor, cei pe care ar trebui să-i servească. Într-o ţară membră UE astfel de practici nu au ce căuta. Eu unul mi-am făcut datoria să le expun în multe din cele pe care le-am scris în ultimele luni. Acum, însă, este de competenţa altor instituţii să-i apere pe cetăţeni împotriva colaborării unor funcţionari cu grupurile de interese. Sunt convins că mai devreme sau puţin mai târziu lucrurile se vor îndrepta.

În martie 2021, când am dezvăluit că am cumpărat acţiuni SIF4, am fost acuzat (public şi fals) de un angajat SIF4 (îi fac un serviciu acum că nu-i dezvălui numele) că aş urmări manipularea pieţei cu scopul vinderii acţiunilor către investitorii pe care aş avea intenţia să-i păcălesc (pump and dump). După acea acuzaţie nefondată am scris că "nu doresc să-mi vând acţiunile de la SIF4 sub 1,6 lei/acţiune". Preţul ajunsese atunci între 0,90 şi 1 leu, deci foarte departe de 1,60. După 11 luni n-am vândut la 1,60 ci la 1,565, adică la 2% distanţă.

Ştiu că mulţi se întreabă de ce m-am hotărât să-mi vând acţiunile la SIF4. Motivul este că mi-am atins ţinta (aproximativ) de preţ fixată de la început. Sunt om de afaceri, investitor, şi intenţionez să rămân aşa. Dar n-am vândut pentru că aş fi renunţat la cauză. Voi continua să mă lupt pentru curăţarea pieţei de capital de practici care prejudiciază interesele acţionarilor. Deţin în continuare 50 de acţiuni SIF4 şi voi merge mai departe cu demersurile juridice pentru eliminarea practicilor păguboase pentru investitori. Voi face tot posibilul pentru apărarea drepturilor acţionarilor de bună credinţă care au mai rămas la SIF4. O voi face pe cheltuiala proprie, chiar dacă nu mai am o miză materială. Rămân cu speranţa pe care am mai exprimat-o, că în acest an ASF va începe să-şi facă datoria, mai precis să-i deservească pe cetăţeni, inclusiv investitori. Dar dacă ASF va continua să apere interese de grup şi va refuza să-i apere pe investitori, am credinţa că judecătorii vor îndrepta lucrurile. Sunt, totodată, convins că tot ceea ce am făcut a fost bine nu numai pentru acţionarii SIF4, ci a avut consecinţe mai vaste, prin trezirea acelei "public awareness" (conştientizare publică), absolut necesară pentru menţinerea sănătăţii unei pieţe de capital.

Cei care au crezut că mi-am propus preluarea conducerii SIF4 se gândesc că am eşuat. Probabil că am dat impresia asta, dar nu am crezut niciodată că am şanse reale să preiau conducerea SIF4. Ştiam foarte bine că sifonarii controlează peste 25% (acum controlează mai mult) din vot la adunările unde nu se prezintă niciodată nici 40% din capital. În aceste condiţii, pentru mine preluarea SIF4 ar fi fost, practic, imposibilă, chiar şi cu 10% din capital. Dar am reuşit să-i sperii pe sifonari, să creadă că au şanse mari să piardă chiar şi parţial controlul asupra SIF4 şi, prin urmare, şi controlul total pe care îl au la SIF1 şi SIF5. Cât despre oferta mea publică la SIF4 nu a fost altceva decât o mutare strategică, de pe urma căreia mulţi acţionari au avut de câştigat. La final, îmi permit să afirm răspicat că i-am şifonat pe sifonari! Aproape toată lumea mi-a spus că am de-a face cu "securişti" pe care n-am cum să-i înving. Ei bine am făcut-o, şi nu doar atât. I-am dezbrăcat, i-am bătut în văzul tuturor, şi le-am luat şi banii. Şi totul a fost făcut curat şi corect, cu respectarea regulilor pe care adversarii şi chiar arbitrul le încălcau. Însă sper că din toată această poveste managerii companiilor listate la Bucureşti să fi rămas cu o lecţie simplă: nu este deloc o idee bună să începi un conflict cu proprii acţionari pentru că vei pierde şi vei pierde urât. Nu degeaba în pieţele dezvoltate când un acţionar puternic îşi face intrarea într-o companie listată, obţine din start foarte multe fără să înceapă vreun război cu conducerea. Ştiu că marea majoritate a celor care conduc companiile listate (chiar şi la Bucureşti) sunt oameni decenţi şi respectabili. Însă puţinii care mai cred că ei sunt stăpânii investitorilor ar face bine să-şi schimbe mentalitatea.

Opinia Cititorului ( 53 )

 1. d-le Madadi, fara d-voastra actionar la sifon 4 se va face liniste. multa multa liniste. s-a terminat. nu mai exista investitori cu mize personale mari. va fi ca la bt-ever-3 unde vedeti ce cuminti se joaca intre ei. macar de-ati fi stins lumina.

  1. Sa fie clar, Madadi nu a sifonat pe nimeni din cooperativa pentru ca banii folositi la achizitionarea detinerii lui Madadi nu au fost scosi din buzunarul lui Dragoi, sau al lui Lakis sau al lui Marcu. Banii respectivi au fost scosi de la SIF1 si SIF5 asa incat sifonati au fost actionarii celor 2 sifuri. In plus, el, Madadi, a sifonat si actionarii de la SIF4 care l-au sprijinit si care au avut incredere in el considerand ca lupta pentru un principiu fundamental (anti-hotia) cand de fapt el lupta pentru un principiu personal (banul).

   Folosindu-se de Asociatia Investitorilor la SIFuri, de suportul actionarilor si de ziarul Bursa a pus presiune pe cooperativa doar pentru a-si vinde detinerea la un pret bun (asta este singurul rezultat obtinut concret si care are un unic beneficiar - pe cetateanul Madadi. 

   S-a folosit de toti pentru un interes personal motiv pentru care ar trebui sa isi ceara scuze fata de ziarul Bursa in primul rand (care l-a sustinut intr-o cauza colectiva nobila care pana la urma s-a dovedit a fi o cauza personala egoista), fata de actionarii SIF1 si 5 de ai caror bani a profitat indirect si fata de actionarii SIF4 ale caror sperante le-a inselat. 

   Pentru mine nu exista nicio diferenta intre cooperativa Dragoi-Lakis (+ lacheii de la ASF) si Madadi.

   Toti s-au bucurat la banii SIFurilor, in detrimentul actionarilor. 

   comentezi la un articol in care este autodescris un supererou intr-o realitate paralela-Toma Alimos,haiduc din Tara de Jos si te astepti la turnat cenusa in cap.

   in situatia de acum se ajunge si pentru ca de la inceput la sfarsit lipseste realismul,abordarea rezervata,critica 

   "Banii respectivi au fost scosi de la SIF1 si SIF5 asa incat sifonati au fost actionarii celor 2 sifuri." Asa este. Dar nu Madadi i-a sifonat. I-a sifonat cumparatorul actiunilor lui Madadi. Adica cooperativa lui Dragoi. Speriat ca ar putea fi dat jos de Madadi, Dragoi si-a consultat democratic Consiliul investitional pe care l-a creat contra lui Ciurezu la SIF 5 si a dat oricat ca sa scape de Madadi, ocazie cu care oricare alt actionar de la SIF 4 putea sa-l indoape si sa-i indese in gusa. Procese intentate de AISIF si de Madadi contra lui Dragoi merg inainte. Cu si fara Madadi ca actionar important. O actiune daca mai are, este la fel cu a avea oricat.

   Exact asa ceva am scris si in consecinta nu este cazul ca Madadi sa se laude ca a tepuit sau ca a invins cooperativa pentru ca nu cooperativa este cea care i-a achitat actiunile.

   Madadi a facut ceea ce era bine pentru el si nimic in plus asa incat nu e cazul sa mai pozeze in ceea ce nu este de fapt si nici sa isi aduca osanale.  

   Nu are rost sa continui discutia pe aceasta tema pentru ca pierd timpul.

   Numai bine! 

   Dumnezeule, ce analfabet!

   Trol revolutionar. Tot ce nu pricepe trebuie revolutionat.

   Duty mai si plimba-te!

   Ben nu a facut altceva decat sa se foloseasca de actionarii SIF-ului pentru a-si maximiza profitul. Josnic, mai ales ca se afisa in calitate de cavaler salvator.

   Vrei sa explici?

   Nu-i asa ca nu vrei sa explici? Pentru ca, daca ai explica, atunci ar trebui sa arati ca actionarii SIF-ului sunt nemultumiti ca ii fura Dragoi. Dar peste partea asta trebuie sa sari.

  'Le-am dat de m-am julit' :))

  1. El nu a câștigat împotriva celor ce căpușează Sif-urile deoarece tot mici acționari sunt prejudiciati. Nu a plătit nici Drăgoi,nici Lakis din banii lor. Dacă ajungea la acest preț făra presa,rețele sociale etc. ar fi fost jos pălăria pentru un investitor inspirat. Așa,a fost o strategie buna de a scoate banii din Sit 1 și Sif 5. Asf doarme, e clar.

   Ben le-a facut micilor actionari o oferta de cumparare la 1,6 lei, daca imi amintesc bine, si n-a prea raspuns nimeni la oferta lui.

   Cei care n-au vrut sa-i vanda lui Ben in oferta la 1,6 lei probabil ca au vrut mai mult, dar si-au asumat si niste riscuri pentru asta

   Cei care n-au vrut sa-i vanda lui Ben in oferta la 1,6 lei probabil ca au vrut mai mult, dar si-au asumat si niste riscuri pentru asta

   Dar nu Ben a zis public ca el nu vinde la pretul asta, ci cumpara ? A dezinformat din calitatea lui de actionar semnificativ...

   Ben în martie 2021 a scris că nu vinde sub 1,6. Deci cam pe la 1,6 ar fi vandut, si a vandut.

   Micii actionari care nu au vandut la oferta de 1.60 lei,au sperat ca dupa achizitia lui Ben,se vor schimba lucrurile in bine.

   Păi dacă achiziția pachetului lui Ben nu este benefica pentru acționarii SIF 1 și 5 imputati suma celor care conduc aceste sifuri. La sif5 o sa il găsiți pe Copariu si Cioaca. Întrebați pe cei doi ce le-a determinat imboldul de a cumpara SIF4. Pe drăgoi nu are rost sa il întrebați ca nu nici el nu stie. Trebuie să îl întrebe pe Lakis.

  Buna mișcare! Am curaj sa pun pariu că s-a apucat serios acum de SIF5 unde va repeta isprava de la SIF4.

  Mi-am luat seminte și bere ???? 

  1. La SIF1 cred că s-a apucat. Acolo avea și multe acțiuni. O să fie interesant, cu bere :))

   „Pe partea concretă și financiară care poate ajuta capitalul de pe bursă cred că avem nevoie de un parteneriat real și o consolidare a ceea ce înseamnă instrumentele de educație financiară la scară largă în România” spune aztazi dl. Caciu si are dreptate .

   Azi actiunile Sif1 , Sif4 , Sif5 se tranzactioneaza la minime de necrezut . Deci omeni buni , alaturati-va de alte milioane de romani , deja actionari : scoateti banii din saltea si cumparati actiuni Sif1 , Sif4 , Sif5 .  

   Inainte insa e de vazut si rezolvat situatia in care se afla aceste societati . Aceasta situatie este arhicunoscuta pe toata piata de capital , de partide , de guvern , de guvernele precedente ,de mult si nu se face nimic . Pana cand ! 

  La inceputul scandalului am comentat aici ca Madadi mi se pare un santajist care face scandal doar pt ca vrea sa isi vanda detinera la suprapret.

  Am fost facut aici in toate felurile, ca sunt angajat la SiF , etc.  

  Acum efectiv recunoaste ca i-a fraierit pe restul de investitori cand zicea ca nu vrea sa vanda.  

  Sper ca ASF-ul nu doarme si vede acest articol in care recunoaste ca a manipulat piata de capital , inainte sa il stearga.

  1. Si daca te iei de Musk pe Twitter patesti la fel :D

   Scrie fiecare pe unde poate, scopul e acelasi.

   Eu zic sa lasi treaba cu ASF ca nu cumva comedia sa mai aiba si un episod in care vedem un nou consilier la vreun sef de acolo :)) banii ca banii dar mai conteaza ca prestezi si unde esti detasat 

   N-am inteles nimic. Este un comentariu tipic cooperatist.

  Sifonarii au cumpărat de frica acțiunile lui BEN . Sau ASF le-a dat ordin, scăpați de asta ca altfel va ard pe voi. In orice caz, BEN a fost fair-play . A ieșit DUPĂ ce a oferit minoritarilor posibilitatea sa iasă pri contra-oferta costisitoare pe care a făcut-o . Felicitări ! De partea ailaltă se vede disperarea și sifonareala. Au cumpărat scump de la BEN acțiuni la o companie pe care oricum o controlau. Manipularea e la cooperativa se manifesta in văzul lumii de ani de zile. Rușinea e la ASF.. BEN nu e autoritate de control și era chiar păcat sa -și piardă banii pe mâna tâlharilor . Ma bucur ca i-a ieșit , când o face și Buică sau Drăgoi sau Cioacă măcar 1 milion din investiții poate ii mai credem. Deocamdată sunt doar niște paraziți care își trag anual acțiuni gratis.

  Bravo Madadi ca ai facut profitul dorit.

  Nu cred totusi ca sunt prea sifonati securistii pentru ca ei se joaca pe banii fraierilor care sunt actionari. Oricum ai facut o treaba buna ca ai aratat tuturor public mizeriile ASFului si conducerilor SIF-urilor. 

  Acum incepe scaderea SIF4 de la 1.6 la valori tot mai mici.

  Felicitari pentru profit si pentru campania de awareness cum cu a mai existat pe piata noastra. Cine a avut ochi de vazut a vazut. 

  Romania in 2022 a cam revenit la nivelul 1992. Progresul e mascat de masinile mai noi parcate. Metehnele sunt tot alea. Nu ati vazut ca la metrou se incepea o noua mineriada? Asta e nivelul. 

  1. Sub 1,00 se duce linistit si fara zgomot.

  dl ben o da in gard din titlu …nu le a luat banii securiștilor…o sa vedem cine a cumpărat, dar tot micii acționari la un sif au plătit cei 77% plus din contabilitatea lui ben…cum frumos se lauda a marcat 5~6 mil eur profit…sa povestească cum a negociat prețul…cu cine a negociat? ….nu știu echivalentul in persana dar e cam așa : hoțul strica hotiii!..după se pune cu ei la masa…măcar sa nu mai apăra in public…stai si numără banii…

  1. deja nu mai da nume…cum și scrie…le face “ servicii”…ce ipocrizie…dacă ai sânge…bagă ce nume ascunzi..cu cine ai vorbit ?…cine “ te a băgat in afacere “…erai foarte vocal …acum bagi generalitati…o sa pleci intr o frumoasa vacanța….cum ai făcut când au inceput sa te caute autoritățile pt tranzacțiile făcute cu actiuni FP…dacă cumperi actiuni la alte sife…anunța…nu o faci după ce ai acumulat procente…și te folosești de “ fraieri “ pt a ridica prețul in piața și tu sa faci profit…nu e etic..o fi legal..dar…

  "Sunt om de afaceri, investitor,' cu puțin circ ți a ieșit. Un fleac... i ai sifonat dar... tot pe banii acționarilor pe ale căror drepturi le vei apara în continuare?!! Scopul scuza mijloacele. Chapeau!

  1. Cine a decis sa cumpere de la Madadi? Actionarii? Sau talharii? Hai ca te dai de gol. Tu esti cel care ii fura pe actionari si dupa aia ii compatimesti ipocrit ca ai cumparat actiunile lui Madadi cu banii lor. Cata nerusinare pe fata!

  Te rugam domnule Madadi,ne lamuresti si pe noi,actionarii mai putin sofisticati,care cunoastem doar piata principala,cum ai vandut asa de multe actiuni fara sa stii cui? Au fost 2 tranzactii pe piata Deal care insumau 40.000.000 de actiuni. DEAL inseamna Intelegere. Nu asa se fac tranzactiile pe aceasta piata? Cum sa te intelegi cu cineva pe care nu il stii?

  1. DEAL-urile se fac intre brokeri. Brokerul lui Ben a vorbit cu un alt broker si au aranjat. Nici Ben nici broker-ul lui Ben nu stiu cine a cumparat. Brokerul lui Ben stie doar cine e broker-ul cumparatorului, si vice versa. Eu fiind un broker stiu cum se face. In cazul lui Ben nu stiu ce s-a intamplat dar cred ca e asa cum am descris.

   Și marmota învelea ciocolata

  Si daca e asa cum presupui,si cum credem si noi ca ai vandut catre sif1 si sif5, profitul ala mare l-ai facut din banii actionarilor de acolo,nu din ai lui Dragoi si ai lui Cioaca. Daca spui ca esti un tip moral,ar trebui sa te revansezi fata de acesti actionari, incepand sa cumperi si la aceste sifuri mai ales ca sunt la jumatate de pret fata de cat ai vandut tu la sif4. Actionarii din banii carora ai facut profitul ar beneficia si ei din cresterea pretului, ca de dividende,slabe sperante.

  1. Sper ca se uita in portofoliu la cat sunt sif1 si sif5 si fac party cu roabe de sampanie

  ,, Privind retrospectiv-metaforic, când am cumpărat am intrat într-un meci unde adversarul trişa, iar arbitrul (Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF) fie era plecat sau se făcea că nu vede jocul, fie îmi punea piedică. Însă am ieşit învingător! ),, Ben, te grăbești.... această calificare se joacă tur -retur.......

  Ben a dat o lecție de cum sa iti protejezi investiția. Dacă fugim toți, daca tacem , nu mergem macar la o AGA, e normal ca majoritarii sa isi faca de cap. A dat lupta și a câștigat. Bonus pentru cei care au fost in siajul lui. Și-au marcat și ei profit. Pana la o oferta lui pretul baltea la o,8. Speranta schimbării boardului a dus pretul la 1,6. Ce spune asta? Încrederea în sifuri e 0 cât timp sunt conduse de tâlhari.

  Nu va suparati ca zic asta dar cred ca a spus bine ce a spus nenea ala in martie 2021. Acoperit de intentii revolutionare dnul Madadi a obtinut banii, concluzia este simpla. Bravo lui oricum.

  1. Cooperativa a luat-o peste bot. Madadi si-a batut joc de cooperativa in vazul lumii si le-a mai si luat banii.

   Cat necaz arata comentariile cooperatorilor!

  Tranzactia asta de vanzare pare aranjata de mult timp si sigur contrapartea este Cooperativa, din care dl. Madadi face pare, fiindca nu exista nicio ratiune pentru care un investitor onest pe micuta noastra piata de capital ar plati un pret total supraevaluat pentru o actiune care nu aduce niciun profit.

  1. Este clar pentru toata lumea ca sunt foarte multe semne de intrebare la felul cum s-au desfasurat lucrurile.

  E multă jale în rândul cooperatiștilor. Îl demonizează pe Ben că au fost nevoiți, în loc să sifoneze o sumă mare de bani, a trebuit să-i dea unui acționar. Jale mare :))

  Bravo Madadi! "I-ai facut pe micutzi". Eu am luat pe la 0.6 si am vandut pe la 0.7, apoi nu am mai cumparat pentru ca era "prea scump" (adica peste pretul la care vandusem initial), asta inseamna sa fii "mamaligar sarac" si nu "persan/iranian". "Ban la ban trage si paduche la paduche". Asteptam cu i teres noua ta investitie ca sa intram si noi guvizii sa "halim" niste firimituri.

  1. Ban la Ben trage!

  Felicitări Ben! Logic ar fi sa te orientezi acum către cel mai lovit SIF, cu cel mai mare discount fata de VUAN - SIF5. Asteptam anunțul tău care sa confirme, peste cateva luni!

  Succes! 

  32 de ani de jaf economic.

  1. Ce legatura are?

   Si mulți, mulți tâmpiti.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

27 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9405
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5913
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6264
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro