Impactul economic al interzicerii fabricanţilor chinezi în viziunea Oxford Economics

Dr. Nicolae Oacă
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Telecomunicaţii /

Impactul economic al interzicerii fabricanţilor chinezi în viziunea Oxford Economics

În 10 ianuarie 2020 Total Telecom publica o informare despre studiul realizat de Oxford Economics, la solicitarea companiei Huawei, asupra impactului restricţionării competiţiei pe piaţa furnizorilor de echipamente de telecomunicaţii.

Impactul tehnologiei 5G

Studiul Oxford Economics analizează aplicaţiile posibile cu noua tehnologie 5G: sănătate, oraşe inteligente, utilităţi, automotive, fabricare, logistică etc. precum şi implementarea tehnologiei şi impactul acesteia asupra dezvoltării a opt ţări - Australia, Canada, Franţa, Germania, Japonia, India, Regatul Unit şi SUA, ţări cu economii şi strategii diferite. O primă observaţie - acoperirile 5G (procent din populaţie) planificate de cele opt ţări pentru următorii 6 ani nu se apropie de 100%, cum a fost cazul la tehnologiile anterioare 2G-4G, ci au un maxim apropiat 90%. (vezi grafic 1)

Contribuţia tehnologiei 5G la PIB-ul global este estimată de Oxford Economics, folosind diferite surse, între 1.400 miliarde dolari şi 3.500 miliarde dolari pentru următorii 10-15 ani.

Piaţa mondială a furnizării de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii

La nivel mondial principalii furnizori de reţele de telecomunicaţii sunt Ericsson, Huawei şi Nokia cu cote de piaţă relativ apropiate 29%, 31%, repectiv 23% la furnizarea de echipament de reţea de acces radio (RAN).

Dacă însă analizăm pe zone geografice cotele de piaţă în furnizarea de reţele de acces radio constatăm dominanţa netă a fabricanţilor Ericsson şi Nokia pe continentul Nord American şi poziţia puternică a fabricantului Huawei în Asia Pacific şi Orientul Mijlociu & Africa. În Europa competiţia este ceva mai echilibrată cu cote de piaţă apropiate. (vezi harta)

Impactul restricţionării competiţiei în furnizarea de reţele de telecomunicaţii

Rezultatele studiului sunt bazate pe presupuneri legate de potenţialele viitoare beneficii ale tehnologiei 5G (utilizări banale, cu costuri mai mici, sau utilizări sofisticate, necesitând investiţii mai mari) dar şi reacţii la restricţiile asupra competiţiei concretizate în trei scenarii de cost/investiţii: scăzut (utilizare banală - acces de mare viteză, substitut la fibra optică), mediu şi ridicat (comunicaţii ultra reliabile, cu latenţă scăzută care permit aplicaţii critice în transport, sănătate, energie etc. şi care necesită investiţii mai mari).

Pentru determinarea efectelor interzicerii unor competitori importanţi, Oxford Economics a folosit Modelul Economic Global, dar şi alte modele (de piaţă, industrii). Evaluarea impactului economic al restricţionării competiţiei în furnizarea de echipamente de reţea 5G a folosit o modelare în trei etape:

- Impactul asupra costurilor investiţiilor: s-a estimat creşterea costurilor investiţiilor operatorilor de reţele în urma restricţionării unui furnizor important folosind tehnici dezvoltate în colaborare cu dr. Martin Pesendorfer de la London School of Economics: modelul teoretic al oligopolului, tehnici de simulare a fuziunilor, dar şi exemple din pieţe.

- Impactul asupra instalării reţelelor 5G: s-a translatat creşterea costurilor investiţiilor în întârzieri la instalarea reţelelor 5G folosind un model realizat în colaborare cu dr. Edward Oughton de la University of Oxford, care transformă creşterea costurilor investiţiilor intr-o reducere a populaţiei acoperite din fiecare ţară, presupunând că se vor păstra cheltuielile de capital.

- Impactul asupra productivităţii şi creşteri economice: Creşterea costurilor investiţiilor şi întârzierile în instalarea reţelelor 5G au fost traduse în încetinirea creşterii productivităţii folosind estimări ale beneficiilor tehnologiei 5G din diferite studii ale industriei sau academice. Creşterea mai mică a productivităţii se datorează parţial creşterii costurilor construirii reţelelor 5G şi parţial investiţiilor scăzute în tehnologia 5G şi serviciile asociate provocate de întârzieri în instalarea reţelelor

Potrivit studiului, restricţionarea unor jucători importanţi de pe piaţă va conduce la:

- creşterea investiţiilor operatorilor de comunicaţii mobile

- costuri de tranziţie (creştere capacitate, etc.) pentru furnizori de reţele nerestricţionaţi pentru a face faţă cererii crescute

- reducerea investiţiilor în cercetare dezvoltare de către furnizorii nerestricţionaţi Reduced

- reducerea profitului, eficienţei operatorilor din cauza întârzierilor în instalarea reţelelor 5G

- probleme cu capitalul/finanţarea şi costuri mai mari ale capitalului, costul crescut al capitalului conducând la întârzieri în instalarea reţelelor 5G

- scăderi ale productivităţii în sectorul de telecomunicaţii

- propagarea acestei productivităţi scăzute către economie

Studiul analizează impactul restricţionării competiţiei asupra celor opt ţări Australia, Canada, Franţa, Germania, Japonia, India, Regatul Unit şi SUA, prezentând pentru fiecare ţară cele trei scenarii referitoare la costuri.

Principalele concluzii ale studiului Oxford Economics sunt:

- restricţionarea unor furnizori importanţi la construirea de reţele 5G creşte costurile generale cu investiţiile ale unei ţări cu valori între 16 şi 19% în scenariul de cost mediu. Pentru SUA aceasta înseamnă creşterea costului investiţiilor cu US$1 miliard pe an în următoarea decadă. Şi aceasta în condiţiile în care fabricanţii chinezi au o prezenţă aproape simbolică în SUA - Huawei are 2% cotă de piaţă în America de Nord.

- creşterea costurilor investiţiilor ca urmare a restricţionării competiţiei în furnizarea de reţele 5G va întârzia accesul la noile servicii a milioane de oameni în următoarea decadă. Pentru Germania acoperirea propusă de 90% din populaţie s-ar putea realiza cu o întârziere de cel puţin un an în scenariul de cost mediu.

- întârzierea instalării reţelelor 5G va conduce la încetinirea inovaţiei tehnice şi a creşterii economice. Pentru Franţa pierderea permanentă în PIB ar fi de US$8,3 miliarde în anul 2035 în scenariul mediu.

Restricţionarea unor fabricanţi importanţi de echipamante de telecomunicaţii va duce şi la modificarea cotelor de piaţă şi întărirea poziţiei, mai ales, a fabricanţilor importanţi rămaşi, în final la o piaţă mai puţin competitivă. Pentru calculul noilor cote de piaţă s-a presupus că prin restricţionarea Huawei, fabricanţii mari Ericsson şi Nokia vor prelua clienţii şi cotele de piaţă ale acestuia. Astfel, cotele de piaţă ale operatorilor Ericsson şi Nokia vor creşte la 42%, respectiv 39%, astfel că piaţa se apropie de un duopol. (vezi grafic 2)

Competitivitatea unei pieţe se poate măsura prin indexul Herfindahl Hirschman (HHI), definit ca suma pătratelor procentelor cotelor de piaţă, pentru o piaţă competitivă indexul trebuind să fie de cel mult 1800. Conform studiului Oxford Economics, piaţa mondială a furnizorilor de reţele de telecomunicaţii nu este competitivă, indexul HH având anul trecut la nivel global valoarea 2348. Prin restricţionarea fabricantului Huawei piaţa va deveni şi mai necompetitivă, valoarea indexului crescând la 3454, aproape dublu faţă de valoarea de 1800 acceptată ca limită a unei pieţe competitive. (vezi grafic 3)

Ca urmare a scăderii competiţiei prin restricţionarea unor furnizori, costurile pentru implementarea tehnologiei 5G în cele opt ţări, în scenariul mediu, vor creşte cu valori între US$0,2 miliarde pentru Australia şi US$1,4 miliarde pentru Japonia. (vezi grafic 4)

Tabelul de mai jos prezintă concluziv impactul restricţionării fabricanţilor chinezi asupra celor opt ţări analizate pentru scenariul de cost (investiţii) mediu. (vezi tabelul)

Pentru Regatul Unit al Marii Britanii, care urmează a lua o decizie privind accesul fabricanţilor chinezi la realizarea reţelelor 5G, restricţionarea Huawei de la construirea reţelelor 5G ar duce, în scenariul de cost mediu, la:

- întârzierea cu peste un an la realizarea acoperirii cu reţele 5G planificate de 90%,

- creşterea investiţiilor cu US$400 milioane/an, sau 19%

- pentru 7,4 milioane (10,9%) locuitori se va întârzia accesul la servicii 5G

- pierderi permanente de US$6,2 miliarde în PIB până în anul 2035 provocate de întârzierea instalării reţelei 5G.

Sunt cifre care ar tebui să-i pună pe gânduri pe decidenţii britanici şi să-i determine să ia o decizie conformă cu interesele pe termen lung ale ţării. Care ar putea fi impactul economic al restricţionării fabricanţilor chinezi de la realizarea reţelelor 5G din Româ­nia? Dificil de estimat în acest moment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie