Abonament gratuit

ÎN 2019:Grupul Alro - cifră de afaceri în scădere cu 7% faţă de anul precedent

Melania Agiu
Piaţa de Capital /

Grupul Alro - cifră de afaceri în scădere cu 7% faţă de anul precedent

Grupul Alro (ALR) a întrgistrat, anul trecut o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în scădere cu 7% faţă de 2018, un EBIT de 99 milioane de lei şi o pierdere netă de 68 de milioane de lei, ca urmare a unor factori adverşi, locali şi internaţionali, arată datele publicate, luni, pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

Marian Nastase, preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO, a declarat: "Deşi am continuat, pe tot parcursul anului 2019, sa dezvoltăm, să producem şi să vindem produse cu valoare adaugată mare şi foarte mare ("PVAM" şi "PVAFM"), rezultatele noastre financiare au fost afectate negativ de diverşi factori externi, cum ar fi piaţa internaţională caracterizată printr-o cerere şi preţuri încetinite sau costul energiei care a continuat să fie volatil şi în creştere. La scară globală, piaţa aluminiului a fost afectată, în 2019, de o scădere cu 15% a cotaţiei LME, faţă de 2018, de politica internaţională, cum ar fi tarifele americane la import, constrângerile din China, negocierile Brexit, toate acestea determinând clienţii din piaţa de aluminiu să aibă un comportament prudent, care a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre în 2019. Pe piaţa locală din România, ne-am confruntat în plus şi cu alte condiţii adverse derivate, în principal, din preţurile prohibitive ale energiei".

Potrivit raportului, o evoluţie similară a existat şi în ultimul trimestru al anului 2019, cand Grupul ALRO a raportat o pierdere netă de 45,6 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 11,8 milioane de lei, înregistrat în trimestrul patru din 2018. La nivelul ALRO, aceeaşi tendinţă a fost vizibilă, în ultimul trimestru din 2019, iar compania a raportat o pierdere netă de 43 de milioane de lei, comparativ cu un profit net de 23 de milioane de lei în trimestrul patru din 2018.

În ceea ce priveşte factorii care afectează piaţa locală din ţara noastră, în special preţurile la energie, la sfârşitul lunii decembrie 2019, Guvernul României a emis o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG nr.115/2011 prin care se angajează să implementeze o schemă de ajutor de stat pentru compensarea marilor consumatori de energie cu privire la o parte din costurile lor cu emisii indirecte.

Acest sistem oferă subvenţii directe pentru compensarea costurilor aferente emisiilor de gaze cu efect de seră, trecute în preţul electricităţii, pentru agenţii economici din diverse domenii de activitate, cu scopul de a le păstra competitivitatea.

Pentru ALRO aceste compensaţii au rolul de a contracara preţul foarte mare al energiei în costurile totale. Mai mult, fondurile pentru compensarea efectivă provin din veniturile obţinute în urma licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite în mod gratuit de UE ţării nastre.

Astfel, schema este susţinută direct prin acest mecanism implementat în Uniunea Europeană şi nu afecteză restul consumatorilor români.

În ciuda acestor condiţii adverse, ALRO şi grupul din care face parte au continuat, în 2019, să investească în eficienţa energetică, protecţia mediului şi în dezvoltarea şi fabricarea de produse cu valoare adaugată mare şi foarte mare.

Astfel, grupul şi-a continuat strategia de a atinge statutul de Fabrică Verde, Fabrică a Viitorului, Inovatoare şi Sustenabilă, cu emisii şi deşeuri aproape de zero.

Pe de altă parte, anul trecut, unul dintre cele mai notabile rezultate ale strategiei Grupului ALRO, în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi protecţia mediului, a fost punerea în funcţiune a 25 de cuve de electroliză bazate pe tehnologia AP12LE (Aluminium Pechiney Low Energy), care au un impact important asupra cantităţii de energie consumată.

Totodată, în ciuda mediului dificil din 2019, grupul a rămas angajat în strategia sa pe termen lung de creştere a producţiei de PVAM şi PVAFM. De asemenea, grupul a vândut produse procesate în cantităţi mai mari cu 1.000 de tone faţă de 2018, în mare parte plăci de aluminiu, şi cu 920 de tone mai multe produse primare (în special sârmă).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. DOAMNA , S-AU DOMNISOARA MELANIA , VA MULTUMESC PENTRU INFORMATII , DAR ACESTEA NU SANT COMPLETE !!! DV , A-TI PUBLICAT BINENTELES , CE AU SPUS ADMINISTRATORII ALRO , PE NIVEL DE GRUP , SI PE TRIMESTRUL 4 ; ACESTIA , SANT NISTE OAMENI FOARTE ALUNECOSI , RAFINATI , SI MAI ALES , VICLENI !!! ASA AU FACUT SI CU REZULTATELE ALRO , PE ANUL 2018 , UNDE LA NIVELUL FABRICII ALRO , DESI A TERMINAT PE PIERDERE , EI AU SCOS UN PROFIT DE CATEVA ZECI DE MILIOANE DE LEI !!! CINE NU MA CREDE , REZULTATELE SE POT VERIFICA !!! CU EXPRESII DE : PROFIT OPERATIONAL !!! REZULTATE DE GRUP , etc , OAMENII AU AJUNS ATUNCI SA CREADA , CA ALRO A TERMINAT ANUL 2018 PE PLUS , ACTIUNEA CRESCAND RAPID , DE LA 2 0500 LEI , LA 2 4000 LEI !!! VERIFICATI , VA ROG , DACA MINT !!! ACUM , FAC UN APEL CATRE TOTI INVESTITORII DE BUNA CREDINTA , IN ACTIUNILE ALRO : OAMENI BUNI , NU VA LASATI INSELATI DE CUVINTELE MIEROASE , ALE ACESTOR FOSTI COMUNISTI !!! DV , A-TI CUMPARAT DOAR ACTIUNEA CU SIMBOLUL ''''''' ALR '''''', SI NU ALTCEVA !!! NU A-TI CUMPARAT ''''''' GRUPUL ''''''', CI DOAR INTREPRINDEREA ALRO !!! IN PRIVINTA ANULUI 2019 : DIN REZULTATE , VERIFICATI CU MULTA ATENTIE , DOAR PAGINA 3 , DIN CELE 12 !!! CACI , RESTUL E GALGARA !!! VEDETI ACOLO , ADEVARUL PE CARE EI , N-AU PUTUT SA-L MAI ASCUNDA DE DATA ASTA , SI ANUME : REZULTATUL GLOBAL , LA NIVELUL FABRICII ALRO : 155 493 000 DE LEI , PIERDERE , SI NU CAT SCRIU EI ACOLO !!! SI NU GRUPUL !!! NU FABRICA DE BAUXITA DIN SIERRA LEONE , ALUM , S-AU ALTELE !!! NU MA DERANJAM SA SCRIU ASTA , DAR , VAD CA IAR SE ASCUND !!! NU TE MAI ASCUNDE NENE !!! AI AVUT PIERDERI , ASTA E , NU E VINA ALRO !!! O SA TREACA , SI PESTE NECAZURILE ASTEA !!! O SA VINA SI VREMURI BUNE !!! CINE VREA SA RAMANA PE ACTIUNILE ALRO , ORICUM O SA RAMANA !!! DE CE TE ASCUNZI ??? DE CE MICSOREZI , CAT POTI , PIERDERILE ??? ASTA ESTE !!!

    1. Foarte buna punctuatia dar cel mai important spiritul observatiei. Introducerea cuvintului grup peste ALR este ca si atunci cind participa la viol mai multi si la urma nu e vinovat nimeni. Cam asta-i la noi, jocul de glezna ia ochii !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie