ÎN ADUNAREA DE IERIAcţionarii Transgaz au respins distribuirea dividendelor

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Acţionarii Transgaz au respins distribuirea dividendelor

Acţionariatul cere o nouă şedinţă AGOA, în regim de urgenţă, pentru repartizarea profitului

Adunarea Generală a Acţionarilor Trangaz (TGN) a respins, în şedinţa de ieri, atât distribuirea unui dividend brut pe acţiune în valoare de 21,66 lei/titlu (cu 81,47% din voturi), cât şi a unui dividend brut de 37,89 lei (cu 78,77% din voturi), solicitând conducerii administrative a societăţii convocarea, în regim de urgenţă, a unei noi şedinţe AGOA cu acest subiect, potrivit unui raport al emitentului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

După închiderea şedinţei de tranzacţionare, conducerea Transgaz a convocat o nouă adunare generală, în data de 6 iunie, pentru aprobarea unei propuneri de repartizare a profitului, pe ordinea de zi, aflându-se aceleaşi două variante de dividende respinse în adunarea de ieri.

Acţionarii TGN mai solicită menţinerea datei de 25 iunie 2019 ca dată de înregistrare a acţionarilor asupra cărora se vor răsfrânge efectele hotărârii acţionarilor, precum şi menţinerea datei de 16 iulie 2019 ca data plăţii dividendelor aferente anului 2018.

În data de 8 aprilie, Statul Român, a cerut completarea ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor cu un punct privitor la distribuirea unui dividend de 37,89 lei/acţiune, peste propunerea conducerii societăţii de la mijlocul lunii martie. Potrivit cererii statului, Transgaz ar urma să direcţioneze către acţionari suma de circa 446,11 milioane de lei, echivalentul a 90% din rezultatul obţinut de companie în 2018, de 495,95 milioane de lei, de unde statul ar urma să încaseze circa 260,1 milioane de lei, ţinând cont de deţinerea de 58,51% pe care Ministerul Economiei o are la transportatorul de gaze.

Cealaltă propunere presupunea alocarea către dividende a sumei de 255,02 milioane de lei, echivalentul a 51% din profitul net al anului trecut, scenariu în care Statul ar urma să încaseze 149,2 milioane de lei.

Anul trecut, iniţial, Consiliul de Administraţie al transportatorului de gaze a înaintat propunerea de a distribui ca dividende 55% din rezultatul anului 2017, motivând că alocarea unui procent de 90%, conform dorinţei acţionarului majoritar pune în pericol investiţiile transportatorului.

Marţi, 23 aprilie, compania a anunţat piaţa referitor la neîntrunirea condiţiilor de cvorum pentru desfăşurarea şedinţei AGOA şi rechemarea acţionarilor în şedinţa de ieri.

Tot ieri, AGOA Transgaz a aprobat situaţiile financiare anuale, dar a solicitat conducerii companiei să întreprindă demersurile necesare în vederea respectării prevederilor art.11 din O.G. nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul deţine o participaţie majoritară, care stipulează că aceştia au obligaţia de a prezenta, până la termenul legal de depunere a situaţiilor financiare anuale, la Ministerul Finanţelor Publice, execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli întocmit pe baza indicatorilor economico-financiari realizaţi şi anexele de fundamentare, în vederea analizei acestora din punctul de vedere al încadrării, în nivelul anual aprobat.

Totuşi, pentru 2019, Transgaz si-a bugetat pentru acest an venituri de 1,9 miliarde de lei şi un profit net de 125 milioane de lei, în scădere cu 75% faţă de profitul realizat anul anterior.

Valoarea companiei la BVB se ridică la circa 4,12 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie