ÎN PERIOADA 2017-2020Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României

G.U.
Miscellanea / 9 mai

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020, din care peste 1 miliard de euro valoare adăugată brută directă, potrivit unui comunicat de presă. De asemenea, în acest interval, contribuţia industriei la bugetul de stat se ridică la peste 1 miliard de euro.

Acestea sunt principalele concluzii ale unui amplu studiu realizat de Deloitte România şi comandat de ANBR (Asociaţia Naţională a Băuturilor Răcoritoare), care analizează impactul economic şi social al industriei băuturilor răcoritoare din România.

Studiul Impactul economic al industriei băuturilor răcoritoare din România arată că industria de băuturi răcoritoare este în continuă dezvoltare, fapt demonstrat prin dublarea numărului de companii din domeniu active pe piaţa din România între 2010 şi 2019, de la 400 la 800 de companii care îmbuteliază ape minerale, băuturi răcoritoare şi băuturi naturale nealcoolice.

Potrivit sursei citate, amprenta socio-economică a industriei de băuturi răcoritoare asupra lanţului valoric este amplă şi complexă, vizând domenii precum: cultivarea fructelor şi a sfeclei de zahăr (provenite de la fermieri şi producători locali), producerea de ambalaje (prin prelucrarea unor materii prime precum celuloză, metal, plastic şi sticlă), producerea de siropuri, arome sau îndulcitori, depozitarea şi transportul produselor, cercetare şi dezvoltare pentru a crea produse şi servicii inovatoare, industriile creative (publicitate, marketing, software, media), industria de retail sau HORECA.

"Studiul < < Impactul economic al industriei băuturilor răcoritoare din România > > confirmă încă o dată faptul că indiferent de dificultăţile întâmpinate, fie că vorbim de pandemie, criză economică sau alte provocări, industria băuturilor răcoritoare este un sector stabil, cu o contribuţie substanţială nu doar economică, cât şi socială. Priorităţile noastre sunt calitatea produselor, sustenabilitatea operaţiunilor şi dezvoltarea profesională a celor care lucrează în această industrie. An de an, companiile din sectorul nostru continuă să investească, să producă şi să se dezvolte în România. Suntem onoraţi că rezultatele ne confirmă eforturile. Vom continua să contribuim activ la dezvoltarea comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea, generând noi locuri de muncă şi oportunităţi de dezvoltare în aceste comunităţi", a declarat Alice Nichita, preşedinte ANBR.

Contributor substanţial la bugetul de stat

În perioada 2017-2020, contribuţia industriei la bugetul de stat se ridică la peste 1 miliard de euro, dintre care:

peste 416 milioane euro reprezentând TVA şi impozite indirecte

peste 310 milioane euro impozit pe venituri (angajaţi şi societăţi)

274 milioane euro contribuţii de asigurări sociale

Investitor relevant şi stabil

Conform comunicatului, investiţiile realizate de industria băuturilor răcoritoare în perioada 2017-2020 au crescut producţia de bunuri şi servicii în economia românească cu 2.2 miliarde euro, echivalentul a 0.54% din producţia din 2020. Mai mult, investiţiile din industria băuturilor răcoritoare au crescut cu 916,9 milioane de euro valoarea adăugată brută - echivalentul a 0,46% din valoarea adăugată brută totală din 2020. Ca urmare a investiţiilor întreprinse în perioada 2017-2020, veniturile la bugetul de stat au crescut cu aprox. 250 milioane de euro, cu un impact direct al valorii adăugate create de 292,7 milioane euro.

Impactul investiţiilor realizate între 2017 şi 2020 s-a tradus şi prin creşterea veniturilor la nivelul tuturor gospodăriilor, ajungând la 320 milioane euro, echivalentul a 0.37% din veniturile din 2020.

Angajator constant şi actor social în comunităţi

În perioada 2017-2020, industria băuturilor răcoritoare a susţinut, în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă (prin efect direct, indirect şi indus). De asemenea, fiecare angajat din sectorul băuturilor răcoritoare a susţinut, în medie, în acest interval, alte aproximativ 8,5 de locuri de muncă similare în economia naţională.

Majoritatea locurilor de muncă create prin intermediul investiţiilor industriei băuturilor răcoritoare în perioada 2017 - 2020 au fost în industria prelucrătoare (18,4 mii locuri de muncă), urmată de serviciile de piaţă (14,8 mii locuri de muncă) şi agricultură (9,2 mii locuri de muncă). Astfel, industria băuturilor răcoritoare a reuşit să rămână un angajator constant, inclusiv în perioade marcate de instabilitate sau criză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro