ÎN PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI 2022Chimcomplex a înregistrat un profit net de 165 milioane de lei

F.D.
Piaţa de Capital / 17 august

Chimcomplex a înregistrat un profit net de 165 milioane de lei

Primele 6 luni ale anului 2022 au generat rezultate pozitive pentru Chimcomplex, producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, compania raportând un profit net de 165 milioane lei (33,5milioane de Euro), cu o cifră de afaceri de 1.222 miliarde lei (247milioane de Euro), conform unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în primul semestru al anului, compania a desfăşurat o activitate comercială intensă, poliolii - polieteri au avut o pondere de 56% în total vânzări, aceştia fiind produse cu impact major în procesul de decarbonare. Produsele clorosodice au avut o pondere de 33% în total vânzări, urmate de oxo - alcooli cu 4%.

Vânzările pe piaţa externă, în cea mai mare pare adresate pieţelor din Uniunea Europeană au reprezentat în semestrul I aproximativ 90,79% din totalul vânzărilor.

Cheltuielile din exploatare au crescut în 2022 din cauza preţurilor de achiziţie ale materiilor prime şi utilităţilor, care au avut un trend ascendent în perioada ianuarie-iunie 2022. Rata de creştere a acestora fiind mai mare decât creşterea preţului de vânzare al produselor finite Chimcomplex.

Profitabilitatea companiei s-a diminuat astfel în primele 6 luni ale anului 2022, obţinându-se un profit net în scădere cu 42% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021.

"Strategia noastră dă rezultate bune şi arată performanţă operaţională. Cu toate acestea, rezultatele financiare sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2021 ca urmare a creşterii alarmante a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Este esenţial acum să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine şi invadează piaţa României şi a ţărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit şi mai mare al balanţei comerciale a României.

În acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua şi în semestrul II 2022.Ca şi alte companii din industrie avem nevoie de intervenţia statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producţiei şi optimizarea structurii organizaţionale.", au declarat reprezentanţii companiei.

Impactul presiunilor inflaţioniste fără precedent asupra dezvoltării marjei a fost limitat prin controlul costurilor şi eficienţa operaţională. Totodată au crescut semnificativ investiţiile din spatele cheltuielilor de capital - reintegrarea fabricilor de pe platforma Oltchim ( achiziţia pachetelor de acţiuni Sistemplast şi CET Govora), dar şi sustenabilitatea.

În aceste condiţii, în primele 6 luni din acest an, Chimcomplex înregistrează un nivel consistent al EBITDA, respectiv 232milioane lei ( 47 Milioane Euro şi 19% din cifra de afaceri).

"2022 continuă să prezinte o provocare uriaşă pentru noi, rămânem sub presiunea preţurilor şi ne vom adapta producţia în funcţie de contextul macroeconomic şi geopolitic. Piaţa volatilă a energiei ne îngrijorează major, de aceea ne folosim de puterea financiară pe care o mai avem pentru a investi în independenţa energetică. Avem trei proiecte de investiţii în derulare: o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă de 49Mw, o instalaţie de trigenerare de înaltă eficienţă de 8 Mw şi monitorizarea consumurilor de energie. Totodată în linie cu valorile şi priorităţile strategice, Chimcomplex va continua să susţină în mod activ tranziţia către chimia verde circulară, hidrogen şi eficienţa tehnologică şi energetică" au continuat reprezentanţii companiei.

Pentru anii următori Chimcomplex are un amplu program de dezvoltare care abordează noi ramuri/tehnologii ale industriei chimice şi petrochimice precum şi ale unor industrii suport pentru aceasta.

Începând cu data de 17 ianuarie 2022 acţiunile Chimcomplex SA Borzesti sunt liber tranzacţionate la categoria Standard a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul de piaţă CRC, continuându-şi parcursul pe piaţa de capital început în 1996 pe Piaţa Aero, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro