Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

ÎN PRIMELE TREI LUNI DIN 2019Profitul net al Transelectrica a scăzut cu 44%

VLAD DOBREA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Transelectrica (TEL), operatorul sis-temului naţional de transport al energiei electrice, a înregistrat în primul trimes-tru din acest an un profit net de 38 de milioane lei, cu 44% mai mic faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor transmise ieri Bursei de Valori Bucureşti.

Veniturile totale au însumat 648 milioane lei, în scădere cu 5% faţă de perioada similară din 2018, în timp ce cheltuielile din exploatare s-au majorat uşor în perioada menţionată, la 605 milioane lei, faţă de 603 milioane lei în T1/2018.

Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN), în perioa-da menţionată compania a obţinut rezultate financiare mai bune comparativ cu T1 2018. Profitul operaţional EBIT (profitul înainte de impozitul pe profit şi dobânzi) a fost mai mare cu 17 milioane lei (+31%). Veniturile din transport au înregistrat o creştere de 6%, pe fondul tarifului de transport realizat mai mare (+7%) şi o creştere a veniturilor obţinute din vânzările de capacitate de transport transfrontalier, aceste creşteri absorbind complet scăderea consumului de energie electrică la nivel naţional, ce s-a reflectat în cantităţi tarifate mai mici (-2%).

"Contextul T1 2019 a fost unul dificil, caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din reţea (CPT). În ciuda faptului că nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic faţă de anul precedent (procent pierderi tehnice 2,35% T1 2019 faţă de 2,83% în T1 2018), costurile totale cu achiziţia energiei au fost semnificativ mai mari (+14 milioane lei, reprezentând +21%) pe fondul creşterii substanţiale a preţului la energie în piaţa angro (preţul mediu plătit de Transelectrica a fost cu peste 50% mai mare, de la 194 lei/MWh în T1 2018 la 299 lei/MWh în T1 2019)", se menţionează în comunicatul Transelectrica.

În primele trei luni din 2019, compania a înregistrat o pierdere financiară temporară de 28 de milioane lei, faţă de profitul de 27 de milioane lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Transelectrica (TEL) este deţinută în proporţie de 58,6% de către Statul Român, prin Ministerul Economiei. Valoarea de piaţă a societăţii la BVB este de circa 1,5 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS