ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2022:Piaţa globală IPO înregistrează o încetinire semnificativă

G.B
Internaţional / 5 aprilie

Piaţa globală IPO înregistrează o încetinire semnificativă

După nivelurile record de IPO la nivel mondial în 2021, condiţiile volatile de pe piaţă au dus la o încetinire semnificativă în primul trimestru din 2022. Anul a început în forţă, continuând impulsul din trimestrul IV 2021, luna ianuarie fiind cea mai puternică lună de deschidere din ultimii 21 de ani în ceea ce priveşte încasările. Cu toate acestea, până în a doua jumătate a trimestrului, scăderile bursiere la nivel mondial au schimbat traiectoria în mod dramatic în direcţia opusă, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a activităţii globale. Pentru T1 2022, pe piaţa mondială a IPO-urilor au fost înregistrate 321 de tranzacţii care au strâns 54,4 miliarde USD în venituri, o scădere de 37% şi, respectiv, 51% faţă de anul precedent, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, inversarea bruscă poate fi atribuită unei serii de probleme, atât emergente, cât şi reziduale. Printre acestea se numără creşterea tensiunilor geopolitice, volatilitatea pieţelor bursiere, corecţia preţurilor acţiunilor supraevaluate din IPO-urile recente, îngrijorările tot mai mari legate de o creştere a preţurilor la mărfuri şi energie, impactul inflaţiei şi potenţialele creşteri ale ratelor dobânzilor, precum şi riscul pandemiei COVID-19, care continuă să împiedice o redresare economică globală completă.

În concordanţă cu scăderea bruscă a activităţii IPO la nivel mondial, s-a înregistrat o scădere considerabilă a IPO-urilor transfrontaliere, unicorn, mega (încasări de peste 1 miliard USD) şi SPAC (oferte publice iniţiale ale societăţilor de achiziţie cu scop special). De asemenea, o serie de lansări de IPO-uri au fost amânate din cauza incertitudinii şi instabilităţii pieţei.

Performanţa regională generală

În regiunea Americii, s-au finalizat 37 de tranzacţii IPO în T1 2022, cu venituri de 2,4 miliarde USD, ceea ce reprezintă o scădere de 72% a numărului de tranzacţii şi o scădere de 95% a veniturilor în raport cu anul precedent. Regiunea Asia-Pacific a înregistrat 188 de IPO-uri care au strâns 42,7 miliarde USD în venituri, o scădere în raport cu anul precedent (Year on Year - YOY) de 16% pentru volum, dar o creştere de 18% în ceea ce priveşte veniturile. Activitatea IPO pe piaţa EMEIA în T1 2022 a raportat 96 de tranzacţii şi a strâns 9,3 miliarde USD în venituri, o scădere YOY de 38% şi, respectiv, 68%.

Pieţele IPO din America au scăzut în comparaţie cu T1 2021

Activitatea IPO din regiunea Americii a încetinit în acest trimestru în comparaţie cu T1 2021, care a înregistrat un record, cu tranzacţii în scădere cu 72% (37 IPO-uri) şi încasări în scădere cu 95% (2,4 miliarde USD). Sănătatea şi ştiinţele vieţii au condus numărul de tranzacţii, în timp ce o singură tranzacţie mare a determinat sectorul financiar să conducă în privinţa încasărilor. În America, sectorul materialelor a urmat ca număr de tranzacţii, condus exclusiv de bursele canadiene mai mici (CSE şi TSX-V), în timp ce sănătatea şi ştiinţele vieţii s-au clasat pe locul al doilea ca încasări.

Ritmul ofertelor publice iniţiale şi al fuziunilor de SPAC a încetinit pe fondul unor condiţii de piaţă dificile. Este de aşteptat ca activitatea să se intensifice pe măsură ce anul avansează, deoarece mai mult de un sfert din cele peste 600 de SPAC-uri active expiră în cursul acestui an şi peste 60% expiră în prima jumătate a anului 2023.

Piaţa braziliană a ofertelor publice iniţiale s-a blocat în 2022, deoarece zeci de companii au anulat sau amânat tranzacţii. Se aşteaptă ca volatilitatea pe piaţa braziliană să continue, în condiţiile unei inflaţii şi a unor rate ale dobânzii ridicate şi a unei poziţii fiscale fragile, la care se adaugă viitoarele alegeri şi consecinţele tensiunilor geopolitice.

Încasările din IPO-urile din Asia-Pacific au crescut cu 18% în primul trimestru din 2022, beneficiind de mega IPO-uri

Regiunea Asia-Pacific a început anul în forţă, cu o creştere de 18% a încasărilor YOY, în ciuda unei scăderi de 16% a numărului de tranzacţii în T1 2022. Patru dintre cele şapte mega IPO-uri din T1 2022 la nivel global au fost listate în această regiune, inclusiv două dintre cele mai mari IPO-uri din T1 în funcţie de încasări. În regiune au avut loc 188 de IPO-uri care au atras 42,7 miliarde USD în venituri, depăşind T1 2021, care a atras cele mai mari venituri din T1 din ultimii 21 de ani. În ceea ce priveşte activitatea sectorială, sectorul industrial a condus ca volum (40 de IPO-uri, 3,3 miliarde USD), urmat de cel al materialelor (37 de IPO-uri, 5,3 miliarde USD), în timp ce energia şi telecomunicaţiile au condus ca încasări (11,2 miliarde USD prin 8 IPO-uri şi, respectiv, 8,5 miliarde USD prin 3 IPO-uri).

China a înregistrat o scădere de 28% a tranzacţiilor (97) şi o creştere modestă de 2% a încasărilor (care au atras 30,1 miliarde USD) în decursul anului. În Hong Kong, activitatea IPO a fost considerabil mai lentă din cauza volatilităţii recente a pieţei, a unei epidemii grave de cazuri Omicron şi a unei scăderi relativ mai mari a indicilor bursieri locali. În timp ce China continentală a înregistrat, de asemenea, un mic declin în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, veniturile YOY au crescut datorită găzduirii a trei dintre cele şapte mega IPO-uri din T1 2022.

După cel mai mare număr de IPO-uri înregistrat în 2021, activitatea IPO-urilor din Japonia a încetinit în T1 2022, cu o serie de IPO-uri cu capitalizare mică venite pe piaţă. Japonia a înregistrat 15 IPO-uri care au strâns venituri totale de 0,2 miliarde USD.

Coreea de Sud şi-a continuat dinamica puternică a IPO-urilor din 2021 în ianuarie 2022, cu cel mai mare IPO din istorie al Bursei din Coreea, care a strâns 10,7 miliarde USD. Activitatea IPO a fost mai lentă în februarie, înainte de alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud, din martie. În primul trimestru din 2022, Coreea a înregistrat 19 IPO-uri cu venituri totale de 11,2 miliarde USD, o scădere de 21% în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, dar o creştere de 368% în ceea ce priveşte veniturile.

Piaţa IPO din EMEIA, afectată de volatilitatea pieţei

Recenta volatilitate ridicată a pieţei, cauzată de tensiunile geopolitice, a avut, fără surpriză, un impact asupra pieţelor de acţiuni din EMEIA şi asupra activităţii corporative ulterioare. Mulţi candidaţi la IPO din regiune le-au amânat până când se vor clarifica perspectivele economice. În total, în EMEIA au avut loc 96 de IPO-uri, o scădere de 38% faţă de anul precedent, iar veniturile obţinute au fost de 9,3 miliarde USD, o scădere de 68% faţă de anul precedent. Într-o notă mai pozitivă, pieţele financiare globale rămân deschise şi funcţionale, în ciuda incertitudinii continue.

În primul trimestru al anului 2022, Europa a reprezentat 15% din tranzacţiile IPO globale şi doar 5% după încasări. Două burse europene s-au aflat printre primele 12 burse în funcţie de numărul de tranzacţii şi de veniturile obţinute. Numărul de tranzacţii în Europa a fost de 47, cu încasări de 2,7 miliarde USD obţinute. În Marea Britanie, ritmul mai lent al activităţii IPO s-a datorat unei scăderi a încrederii investitorilor din T4 2021, care s-a prelungit în 2022. În T1 2022 au avut loc opt IPO-uri în Marea Britanie, cu venituri totale de 113 milioane USD, o scădere YOY de 60% în funcţie de numărul de tranzacţii şi o scădere dramatică de 99% în funcţie de veniturile obţinute.

Schimbarea performanţei sectoarelor

În primul trimestru au avut loc unele schimbări uşoare în ceea ce priveşte performanţele sectoriale, în parte din cauza schimbării mediului economic şi a condiţiilor de piaţă. Atât sectorul tehnologic, cât şi cel al materialelor au condus în ceea ce priveşte numărul de oferte publice iniţiale, cu 58 de oferte fiecare, obţinând 9,9 miliarde USD şi, respectiv, 5,9 miliarde USD. Acesta a fost urmat de sectorul industrial (57 de IPO-uri care au strâns 5 miliarde USD). Tehnologia şi-a continuat dominaţia în funcţie de numărul de tranzacţii pentru al şaptelea trimestru consecutiv (din T3 2020), dar s-a clasat pe locul al doilea în funcţie de încasări - întrerupând o serie de şapte trimestre consecutive în care a strâns cele mai mari încasări din IPO-uri din T2 2020.

În T1 2022, energia a preluat conducerea în ceea ce priveşte veniturile (12,2 miliarde USD prin intermediul a 15 IPO-uri), determinată de cel mai mare IPO din T1 de pe Bursa din Coreea, în timp ce telecomunicaţiile au ocupat locul al treilea (8,6 miliarde USD prin intermediul a şase IPO-uri), datorită celui de-al doilea cel mai mare IPO din T1 de pe Bursa din Shanghai, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0130
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6906
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3715

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro