Abonament gratuit

Inflaţia din Turcia, aproape 20% în martie

Ziarul BURSA #Internaţional /

Inflaţia din Turcia, aproape 20% în martie

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat la 19,71% în martie, arată datele oficiale publicate ieri, depăşind estimările analiştilor şi subliniind adâncirea impactului crizei valutare asupra consumatorilor şi economiei, transmit DPA şi Reuters.

Majorarea vine pe fondul creşterii cu 29,77% a preţurilor alimentelor şi băuturilor non-alcoolice, arată cifrele oficiale publicate de Institutul Naţional de Statistică (TurkStat), potrivit Agerpres.

Investitorii sunt îngrijoraţi de inflaţia ridicată, care în octombrie a urcat la 25,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, deoarece Turcia se confruntă cu o criză valutară care a provocat anul trecut deprecierea cu aproape 30% a lirei turceşti faţă de dolar.

Deprecierea monedei Turciei a dus la majorarea preţurilor şi a erodat încrederea investitorilor în ceea ce odată era percepută drept o piaţă emergentă ambiţioasă.

Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei în Turcia să se situeze la 19,57% în martie, după cea de 16,77% din februarie.

Deprecierea lirei turceşti şi situaţia economică au reprezentat o temere majoră pentru votanţii la alegerile locale care au avut loc duminică în Turcia. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a pierdut alegerile pentru primăriile marilor oraşe turce Ankara şi Istanbul, conform datelor preliminare. AKP a anunţat că va contesta rezultatele alegerilor locale din Istanbul şi din Ankara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie