Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

INTERVIU CU GRZEGORZ KONIECZNY, MANAGERUL FONDULUI PROPRIETATEA:"Conflictul din SIF Oltenia, semnal îngrijorător"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

"Conflictul din SIF Oltenia, semnal îngrijorător"

"Este o situaţie foarte neobişnuită ca şeful reglementatorului unei pieţe să fie reţinut"

"Listarea Hidroelectrica, în niciun caz la vară"

Reintrarea Hidroeletrica în insolvenţă ridică, din nou, problema evaluării pachetului deţinut de Fondul Proprietatea în activul net, potrivit lui Grzegorz Konieczny, managerul FP.

"Avem două opţiuni: fie să evaluăm la zero (n.r. participaţia Hidroelectrica), ceea ce nu ar reflecta valoarea reală a companiei, fie să cerem o altă evaluare independentă", ne-a spus domnia sa, în cadrul unui interviu.

Managerul Fondului Proprietatea a mai vorbit şi despre reţinerea preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, la DNA, pentru 24 de ore, dar şi despre conflictul din interiorul Consiliului de Administraţie SIF Oltenia.

Reporter: Hidroelectrica s-a reîntors în insolvenţă, când abia fusese numită o nouă conducere. Cum vă afectează acest lucru?

Grzegorz Konieczny: Din păcate, acest risc există, având în vedere toate acele contestaţii în instanţă. Pe termen scurt, aceasta este cu siguranţă o veste proastă. Pe termen lung, nu trebuie neapărat privită în acest fel. După decizia Curţii să întoarcă toate aceste contestaţii ale ieşirii din insolvenţă, judecătorul sindic trebuie să se uite la fond din nou, iar deciziile sale vor fi comunicate. Partea negativă este că acest proces ar putea dura câteva luni.

Sperăm ca judecătorul să aprobe reorganizarea Hidroelectrica. De asemenea, în absenţa boardului, se va continua selecţia mangementului profesionist şi sperăm că procesul va fi accelerat, pentru că sunt deja pre-selectaţi câţiva candidaţi de către board. Sperăm că vom avea instalat un management potrivit.

De asemenea, sperăm că procesul de listare va continua şi că tranzacţia va fi reluată, după ieşirea din insolvenţă.

Pentru noi, se pune problema cum evaluăm acum Hidroelectrica în activul nostru. Deja am rugat KPMG să updateze evaluarea. Avem două opţiuni: fie să evaluăm la zero, ceea ce nu ar reflecta valoarea reală a companiei, fie să cerem o altă evaluare independentă. Deja am cerut asta la KPMG şi sperăm să fie gata până la mijlocul lui martie.

Reporter: Nu par să fie şanse ca IPO-ul să mai aibă loc în acest an.

Grzegorz Konieczny: În niciun caz nu va avea loc în vară. Acum, termenul stabilit este iunie. Trebuie să uităm de el. În a doua parte a anului? Depinde de cât va dura ca judecătorul sindic să dea decizii în toate aceste cazuri. Trebuie ţinut cont şi de calendarul politic, şi de alegerile prezidenţiale, din noiembrie. Deja vedem schimbări pe plan politic, în ţară. Aşadar, listarea este încă posibilă, dar va depinde şi de situaţia politică.

Reporter: Din pespectiva unuia dintre cei mai mari contribuitori la bugetul Autorităţii de Supraveghere Financiară, cum priviţi reţinerea preşedintelui instituţiei Dan Radu Ruşanu, pentru 24 de ore?

Grzegorz Konieczny: Este dificil de comentat. Din punct de vedere al investitorilor, este o situaţie foarte neobişnuită ca şeful reglementatorului unei pieţe să fie reţinut. Nu ştim despre ce este vorba în acest caz, dar evenimentul nu transmite un semnal încurajator investitorilor despre stabilitatea pieţei financiare. Această problemă trebuie adresată de politicieni şi de Parlament. Ei trebuie să decidă. Ştiu că domnul Ruşanu nu a fost reţinut mai mult timp, nu îmi este clar dacă s-a întors sau nu la muncă. Suntem pregătiţi să ajutăm ASF să recâştige încrederea investitorilor, mai ales din perspectiva internaţională. Acest lucru este foarte important pentru succesul pieţei de capital din România şi pentru iniţiativele bune care au fost demarate aici.

Reporter: Cum vedeţi activitatea ASF în sectorul dedicat pieţei de capital? Recent, a fost aprobată reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea şi, de asemenea, au fost anunţate unele propuneri, cum ar fi reducerea unor taxe.

Grzegorz Konieczny: Decizia privind capitalul FP a durat mai mult decât ne aşteptam. După această analiză, sper că deciziile viitoare pe acelaşi subiect vor veni mai repede. Reducerea taxelor, precum şi eliminarea celor opt bariere identificate de un grup de specialişti din piaţă sunt foarte importante pentru creşterea pieţei.

Reporter: Un alt subiect fierbinte, la ordinea zilei, este situaţia din boardul SIF Oltenia - disputa dintre preşedintele Tudor Ciurezu şi Ana Bobircă, reprezentanta Business Capital for Romania - Opportunity Fund. Cum priviţi aceast conflict, având în vedere că Fondul Proprietatea are un membru în Consiliul de Administraţie SIF5 Oltenia?

Grzegorz Konieczny: Vreau să clarific că administratorul la care faceţi referire (n.r. Cristian Buşu) a fost propus de noi, însă nu reprezintă Franklin Templeton. El şi ceilalţi membri ai boardului trebuie să acţioneze în interesul tuturor acţionarilor. Cu siguranţă, ştirile (n.r. despre conflict) creează confuzie. Cred că boardul şi managementul ar trebui să se întâlnească şi să decidă ce este bine pentru SIF Oltenia şi ce nu, pentru că mesajul transmis pieţei nu este unul bun.

Reporter: Ca acţionar, ce aţi vrea să vedeţi de la conducerea SIF Oltenia? Ce decizii aţi vrea să vedeţi privind pachetul de 6% din BCR sau dividendele pentru acest an?

Grzegorz Konieczny: SIF Otenia şi celelalte SIF-uri sunt fonduri închise, la fel ca Fondul Proprietatea. Susţinem acelaşi tip de acţiuni ca la FP - răscumpărări, dividende şi acţiuni menite să reducă discountul dintre preţ şi valoarea activului net. Până acum, am văzut foarte puţine.

Reporter: Cum comentaţi informaţiile apărute în presă că Fondul Proprietatea pregăteşte vânzarea unui pachet de 5% din Petrom?

Grzegorz Konieczny: Nu pot comenta. Când avem ceva de anunţat, noi anunţăm. Nu putem opri oamenii să speculeze, însă nu suntem în poziţia să comentăm speculaţiile. Când facem ceva sau când pregătim ceva, anunţăm. Nu am anunţat nimic.

Reporter: Unele voci sunt de părere că, în timp ce FP va vinde "Petrom", fondurile Franklin Templeton vor cumpăra.

Grzegorz Konieczny: Întrebaţi-i de unde au astfel de informaţii. Oamenii pot spune ce vor. Noi suntem responsabili de informaţiile pe care le comunicăm. Nu vom comenta niciodată zvonuri sau speculaţii.

Reporter: Să ne întoarcem la unul dintre subiectele dumneavoastră preferate - guvernanţa corporativă şi implementarea managementului profesionist la companiile de stat. V-aţi exprimat, de-a lungul timpului, nemulţumirile. Aţi avut şi vreo satisfacţie?

Grzegorz Konieczny: Urmărind companiile listate, un exemplu care iese în evidenţă este "Transelectrica". Acolo am văzut o implementare adecvată a ordonanţei privind guvernanţa corporativă - un board independent şi un management profesionist. Au făcut o treabă foarte bună şi am văzut, deja, rezultate foarte bune, anul trecut. Anul acesta poate fi chiar mai bun.

Acelaşi lucru îl vedem şi la Transgaz. Rezultatele au fost bune, în ciuda provizioanelor pe care au trebuit să le facă pentru eşuarea proiectului Nabucco. Acesta trebuie să fie un mesaj pentru toată lumea - că societăţile trebuie să fie atente către ce proiecte alocă bani. Trebuie să cântărească bine profitabilitatea. Acest lucru este valabil şi pentru proiecte precum cablul submarin de transport al energiei România - Turcia sau hidrocentrala Tarniţa. Dacă societăţile decid să aloce bani, trebuie să se bazeze pe prospectele proiectelor şi pe estimările de câştig.

Reporter: Odată cu mutarea Transelectrica şi Transgaz la Secretariatul General al Guvernului, de la Ministerul de Finanţe, au existat zvonuri că urmează noi schimbări în conducerile celor două companii.

Grzegorz Konieczny: Legislaţia privind guvernanţa corporativă la companiile de stat înseamnă, pe de o parte, selecţia adecvată a conducerii şi, pe de altă parte, ar trebui să protejeze boardul şi managementul de orice interferenţă a celor care supraveghează aceste companii, de la Guvern. Odată cu trecerea celor două companii în subordinea SGG, oricine este noul responsabil de ele trebuie să ia decizii atente, să analizeze dacă sunt necesare schimbări în conducere. Dacă sunt recomandate schimbări, ele trebuie să respecte ordonanţa privind guvernanţa corporativă.

Reporter: Suntem în România şi experienţa ne arată că au mai existat probleme.

Grzegorz Konieczny: Ştiu. Dar, acesta poate fi şi un test pentru cei responsabili să respecte ordonanţa. Să vedem ce se va întâmpla.

Reporter: Ne afectează situaţia din Ucraina, din punct de vedere investiţional?

Grzegorz Konieczny: Nu cred că România poate fi afectată negativ de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Comerţul internaţional cu Ucraina este destul de redus. Nu este un partener important pentru România. Având în vedere situaţia economică, precum şi faptul că ţara este democratică, cred că România poate beneficia în urma situaţiei din Ucraina. România este o ţară solidă, iar creşterea PIB cu siguranţă poate pune România înapoi pe harta destinaţiilor pentru investiţiile străine directe, dar şi pentru investiţiile financiare. Trebuie îmbunătăţită infrastructura pieţei de capital şi făcută să fie mai prietenoasă cu investitorii. De asemenea, trebuie atraşi investitori noi de pe alte pieţe. Listarea Romgaz a fost un succes şi datorită GDR-urilor la Londra.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Cine vorbește de guvernanta corporativa si management profesionist, cel care se pretinde administrator al Fondului Proprietatea fără nici o baza legală, si care beneficiază din plin de corupția instituțiilor de supraveghere in devalizarea fondului.

  Este informație publica faptul ca vinde SNP din portofoliul FP si in același timp cumpara cu alte fonduri. Mi-e sila ...... 

  1. Stimate domnule Konieczky,

   vedeti ca la punctul R25 spuneti ca faceti raportarea IFRS avand si particula SI in context.Sunteti sigur ca e bine :-) 

  Speram ca admninistratorul FP sa ne spuna cum va micsora discountul la FP si sa clarifice intrebarile domnului Iordache de la AGA unde raspunsul a fost pasat la un subaltern si de acolo s-a pierdut in ceata. Returnarea capitalului catre actionarii va fi impozitata ?

  Un lucru e clar Eliott nu va fi impozitat dar ceilalti actionari persoane fizice din Romania ? Poate ca domnul Konieczny ar trebui sa acţioneze mai mult în interesul tuturor acţionarilor cum bine spune in interviu mai ales ca domnul Gitestein nu a mai ajuns la AGA fiind reprezentantul micilor actionari FP. Daca operatiunea de rascumparare a propriilor actiuni in vederea reducerii capitalului social era aprobata de CNVM/ASF de ce a durat atat de mult restul formalitatilor ? Raspunsul de la AGA a fost evaziv si vina plasata la ASF . 

  Referitor la actiunile SNP FP a vandut la un pret aproape de minimul anului iar Fondurile FT au cumparat la un pret apropiat de maximul anului. La Transelectrica situatia nu este chiar atat de roza iar daca rezultatele nu se mentin si anul acesta e clar ca hemoragia financiara de acolo continua doar e coafata mai frumos catre public. 

  "Dacă societăţile decid să aloce bani, trebuie să se bazeze pe prospectele proiectelor şi pe estimările de câştig' - acesta este un lucru foarte bun, ar trebui generalizat in piata si probabil la SIF1 exista o astfel de proiectie a investitiilor din era Balteanu. 

  Referitor la situatia din Ucraina cred ca managerul FP nu a nimerit-o cum se spune . Bine ca a trecut iarna in Europa ! 

  Ramane ca la urmatoarea AGA de FP sa aprobam iarasi un cearceaf de hotarari fara numar de can FT este administrator si pana in prezent ! 

  Oare daca FT vede ca rezultatele admnistrarii FP sunt mediocre de ce nu numeste un al manager la FP ? 

  Stiu ca foarte multi tineri romani capabili cu studii, MBA, CFA si experienta dobandita in SUA sau Marea Britanie nu reusesc sa patrunda in structurile de decizie si admnistrare ale statului pentru ca nu au o origine"sanatoasa" din clasa politica corupta aflata la putere de 24 de ani !

  Oare nici la FP FT nu poate gasi un manager roman capabil de administrarea resurselor fondului Proprietatea ? In opinia mea admnistrarea din ultimii ani seamana cu o lichidare controlata cu neajunsurile pentru actionari rezultate dintr-o astfel de operatiune.  

  1. Titlul provine din proverbul "sa nu te superi ca vacaru' pe sat". Observati mai bine faptul ca economia romanesca, poate si mai mult piata de capital, pierde teren, pierde start, pierde tot, datorita coruptiei, lipsei de constiinta, inconstientei si lipsei de o minima mandrie nationala. Ultimii 5 ani au fost pierduti de piata de capital. In prezent, ea nu este folosita pentru dezvoltare. Administratorii guvernului roman sunt incapabili de orice. Ba mai mult, se dovedesc ca in afara de incompetenta, au si rea-vointa, reprezentand interese obscure. Reprezentarea intereselor nu ar fi o problema, problema este ca respectivele interese sunt lipsite si ele de mandrie nationala, de viziune, de constiinta sociala. Uitati-va cum iar pierdem in fata nimanui. Conflictul din Ucraina va adanci si mai mult problemele noastre cronice. Piata imobiliara va fi si mai mult afectata. Creditarea bancara va fi si mai precara. Productia va avea o concurenta si mai mare, odata ce partea aceasta a Ucrainei va intra in UE. Am scapat alt tren. Dar nimeni nu este vinovat! Pana cand vom mai accepta aceasta pasivitate vizavi de simpla constiinta profesionala care ar trebui asumata de cei care administreaza economia romaneasca? Nu va mai gasiti tapi ispasitori in administratorii straini, ca si ei depind de deciziile macroeconomice. Acum il avem si pe Sobolewski la BVB. Dar retineti, el a reusit la Varsovia cu ajutorul decidentilor politici, ai guvernantilor care au luat deciziile efective de incurajare a dezvoltarii economice poloneze cu ajutorul pietei de capital. Au sustinut supravegherea si vanzarea de active prin bursa. Cu siguranta ca au profitat si investitorii mici si medii, dar in primul rand antreprenorii mici si medii. Cate trenuri mai pierdem? Franklin Templeton este un grup financiar mondial, care a determinat dezvoltarea unor economii mari in lume. De ce nu putem sa-l sustinem si in Romania? Ce merit au guvernantii romani in fata unor specialisti de talie mondiala? Chiar nu vedeti unde a ajuns economia romaneasca dupa 24 de ani de pasivitate? Nu vedeti ca ne invartim intre aceleasi persoane corupte si lacome, lipsite de constiinta sociala? Cine are grija de ajutorarea antreprenorilor mici si mijlocii din Romania, a agricultorilor romani, a investitorilor directi in economia reala prin bursa? De ce provocari are nevoie BNR pentru a dovedi ca este un organism viu si nu unul mort, tinut in viata de catre strainii care nu doresc sub nici o forma dezvoltarea economiei romanesti?

   Bvb este privata. Sa se descurce cu manageri privati si buni. Aveti?

   Nici o banca privata din Romania nu cere. In schimb ei, au primit totul gratis si acum Iar cer. Pana cand? Munciti, de aceea ati adus un polonez de la stat? Sa ceara?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

20 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1289
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3552
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.0441

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
ROMANIAN ENERGY DAY 2020
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie