Investitorii pot subscrie titluri de stat Fidelis, începând de astăzi

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie

Investitorii pot subscrie titluri de stat Fidelis, începând de astăzi

English Version

Dobânzile anuale sunt situate între 6% şi 7% pentru tranşele în lei, respectiv 4% şi 5% pentru cele în euro

Investitorii care vor să cumpere titluri de stat Fidelis ce vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) o pot face începând de astăzi şi până în data de 17 aprilie, conform informaţiilor disponibile pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

Oferta este croită în cinci tranşe, două în euro şi trei în lei - ce include şi una destinată donatorilor de sânge. Pentru tranşele în lei, Ministerul Finanţelor oferă o dobândă fixă de 6% în cazul emisiunii cu scadenţa în aprilie 2025, respectiv o dobândă anuală de 6,85% în cazul emisiunii cu scadenţa în aprilie 2027.

În cazul tranşei donatorilor de sânge, maturitatea este de un an (aprilie 2025) şi dobânda de 7%.

Oferta se derulează într-o perioadă cu inflaţie ridicată, dar care dă semne decelerare. Pentru trimestrul al doilea al acestui an, BNR prognozează o inflaţie de 5,7%, care va coborî la 4,7% în trimestrul al patrulea, respectiv 3,5% în ultima parte a anului viitor.

Pentru tranşele în euro din oferta Fidelis ce începe astăzi, dobânzile sunt de 4% pentru titlurile cu maturitatea de un an şi 5% anual pentru cele cu maturitatea de cinci ani. Conform ultimelor estimări, Banca Centrală Europenă indică o inflaţie de 2,3% în acest, care va coborî la 2% în 2025 şi la 1,9% în 2026.

Valoarea nominală a unui titlu Fidelis este de 100 lei, respectiv 100 euro. Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti în data de 23 aprilie.

Subscrierea minimă este de 5.000 lei pentru tranşele în moneda naţională, cu excepţia tranşei donatorilor de sânge, pentru care pragul minim este de 500 lei. În cazul tranşelor în moneda europeană, subscrierea minimă este de 1.000 euro.

Pe tranşa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sânge începând cu data de 1 septembrie 2023 şi/sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis.

Oferta primara de vânzare a titlurilor de stat Fidelis este intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari).

Prin ultima emisiune Fidelis încheiată în decembrie anul trecut, Finanţele au strâns de la populaţie 1,8 miliarde lei sau 360,3 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. La dobanzi real negative pe care le ofera, subscrierile vor fi din ce in ce mai mici, tendinta manifestata inca de anul trecut.

  1. Dar avem ceva alternative pentru investitorul mic, ce nu vrea sa riste pe actiuni inca? Doar opinii negative si atat vad aici

   Sigur, TS sunt o alternativa cu avantaj minuscul la depozitele bancare. Constatarea de la pct 1 ramane valabila insa, dobanzile in scadere atrag din ce in ce mai putini bani. O fi secat balta, sau mai mare daraua decat ocaua?

  Cum am mai scris aici, problema este ca bancile au un comision de retragere si administrare pe care isi rezerva dreptul sa-l modifice cum vor fara sa te poti opune. Astfel ca eu de la 0,5 am ajuns dupa 2 ani la 1,5 si sunt convins ca nu se vor opri aici. De aceea eu nu mai investesc in asa ceva!

  Avantaje majore sunt la rata Dobanzii (mai ales la EUR), impozitare si faptul ca dobanda acumulata se incaseaza si daca titlurile sunt vandute inainte de scadenta.

  Dezavantaje ar fi: lichiditate relativ scazuta si comision platit la broker in caz de vanzare. 

  1. Chiar si la euro dobanda e mica, mai ales daca tinem seama ca leul s-a depreciat cu mai putin 1%/an fata de euro in ultimii 3 ani, si cel mult 1%/an in ultimii 6. In conditiile astea dobanda la euro nu e cu nimic mai buna decat cea la leu, mai ales daca mugurel dainuie in continuare la benerel

   Eu ma refeream strict la pros and cons in a investi in Titluri de Stat vs Depozite/conturi de economii bancare in aceasta perioada.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb