Joe Biden prelungeşte moratoriul asupra datoriilor studenţeşti

G.D.
Internaţional / 23 noiembrie

Joe Biden prelungeşte moratoriul asupra datoriilor studenţeşti

Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a anunţat ieri prelungirea până în iunie a unui moratoriu asupra datoriilor pentru studiile din studenţie a milioane de americani, în aşteptarea unei reglementări în justiţie privind ştergerea parţială a acestor împrumuturi, informează AFP, conform Agerpres.

"Sunt încrezător în faptul că planul nostru de reducere a datoriei studenţeşti este unul legal, însă el este suspendat pentru că republicanii vor să-l blocheze", a notat preşedintele democrat pe Twitter. "De aceea, (Ministerul Educaţiei) prelungeşte întreruperea plăţilor lunare până pe 30 iunie 2023, perioadă în care Curtea Supremă să examineze dosarul", a adăugat el.

La sfârşitul lui august, Joe Biden a anunţat ştergerea de către guvernul federal a unei părţi din colosala datorie studenţească americană - până la 10.000 sau chiar 20.000 de dolari pentru fiecare împrumut, după caz - un proiect al cărui cost total este estimat la 400 de miliarde de dolari şi care a fost anunţat cu puţin înainte de alegerile de la mijloc de mandat.

Însă măsura a fost contestată la tribunal şi o curte de apel federală a cerut săptămâna trecută administraţiei Biden să suspende orice plată în aşteptarea unei decizii pe fond. Guvernul federal a înaintat apel împotriva deciziei la Curtea Supremă.

Administraţia Biden anunţase, odată cu această anulare a datoriei, o extindere "finală" până la sfârşitul lui decembrie 2022 a îngheţării plăţilor la împrumut, o măsură legată de pandemia de COVID-19 şi de care beneficiază circa 40 de milioane de americani după ce democratul Biden a preluat puterea la începutul lui 2021.

Însă, odată cu bătălia judiciară din jurul ştergerii parţiale a acestei datorii, unii, chiar dacă eligibili, s-ar putea să-şi reia plăţile în ianuarie, ceea ce ar fi "profund injust", a denunţat ministrul american pentru educaţie, Miguel Cardona, într-un comunicat.

Circa 26 de milioane de persoane au solicitat deja să beneficieze de această ştergere a datoriei, a adăugat Ministerul Educaţiei al SUA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Multi studenti si diplome,foarte putina

    plus valoare in occident,Chima in ultimii ani  

    a obtinut brevete si inventii totale de cca.70 %,

    ar trebui sa fie un semnal luat in serios 

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro