ICT

JOHAN MEYER, MANAGER DE PORTOFOLIU FONDUL PROPRIETATEA:"Sperăm să obţinem o primă faţă de VUAN în viitorul nu prea îndepărtat"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie

"Sperăm să obţinem o primă faţă de VUAN în viitorul nu prea îndepărtat"

Johan Meyer, CEO al al Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portfoliu al Fondului Proprietatea, speră să obţină un discount din ce în ce mai scăzut şi chiar o primă faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) în viitorul nu prea îndepărtat. Acesta a mai afirmat, ieri, în cadrul conferinţei de presă ce a urmat celor două adunări ale acţionarilor, că listarea Hidroelectrica este încă la început şi că pentru moment Fondul va continua programele de răscumpărare pentru reducerea discountului faţă de VUAN.

Meyer a afirmat: "Ce trebuie să luăm în considerare în evaluarea dis­countului este în primul rând aşteptarea listării Hidroelectrica. Continuă să se facă progrese în această privinţă, dar încă este nevoie, după cum ştiţi, de modificarea legii care interzice vânzarea activelor statului, care noi sperăm că va fi finalizată cât mai rapid posibil pentru a porni pregătirile pentru IPO-ul companiei. Încă există discounturi semnificative aplicate în evaluarea unei entităţi nelistate precum Hidroelectrica, ceea ce înseamnă că valoarea pentru Fondul Proprietatea continuă să fie considerabil mai mare, deci discountul adevărat continuă să fie mult mai mare decât ce vedem în cifrele pentru VAN-ul (Valoarea Activului Net - n.r.) Fondului Proprietatea. Deci pentru moment are sens în continuare să derulăm programul de răscumpărare. Avem de asemenea companii precum Aeroporturi Bucureşti, care au avut un impact sever asupra evaluării firmei din cauza performanţelor slabe cauzate de pandemie. Vom avea o redresare cândva în timp şi deci din perspectiva programului de răs­cumpărare continuă să aibă sens pentru noi să utilizăm o parte din fondurile aflate la dispoziţia noastră în programul de răscumpărare. Cred că întrebarea mai importantă aici este ce se întâmplă după eventuala listare a Hidroelectrica. Este un subiect pe care îl vom aborda în consultările noastre cu acţionarii când va fi timpul. Sperăm să obţinem un discount foarte scăzut şi chiar o primă în viitorul nu prea îndepărtat. Cred că este foarte multă valoarea care poate fi scoasă din activele din portofoliu şi asta va fi reflectat în VAN pe termen scurt spre mediu".

Managerul Fondului are mandat din partea acţionarilor de a implementa mecanisme de control al discountului destinate creşterii valorii portofoliului Fondului. De menţionat că în debutul lunii aprilie, acţiunile Fondul Proprietatea s-au tranzacţionat cu o primă de aproape 3% faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (raportat pentru luna februarie), în condiţiile în care, după căderea din februarie-martie 2020 cauzată de şocul Covid-19, titlurile FP au dezvoltat un trend ascendent pe parcursul căruia au marcat noi şi noi maxime istorice. În prezent, acţiunile FP se tranzacţionează cu un discount de circa 6% la un VUAN de circa 1,8166 lei.

În privinţa procesului listării Hidroelectrica, Johan Meyer a afirmat că acesta este sprijinit şi de acţionarul majoritar şi că există numeroşi investitori dornici să investească în Hidroelectrica.

"Suntem încă la început. Cred că sunt câţiva paşi cheie care trebuie făcuţi. După cum am spus, necesită modificarea legislaţiei ce interzice vânzarea activelor statului, este un pas critic în proces. Hidroelectrica are 2 acţionari, Ministerul Energiei ca acţionar majoritar şi Fondul Proprietatea ca acţionar minoritar. Procesul în sine va fi derulat de companie şi sprijinit de acţionari. Ce este notabil de subliniat aici este că există sprijin din partea Ministerului Energiei, din partea companiei şi de asemenea din partea acţionarului minoritar. Toţi factorii implicaţi acţionează împreună să avanseze IPO-ul. Primii paşi care au fost deja realizaţi sunt stabilirea consultanţilor legali şi consultanţilor de equity care vor oferi sprijin cu viitoarea structură a IPO-ului înainte să ajungem la alegerea băncilor de investiţii şi să vorbim despre evaluări. Dar acesta este un proces care va fi derulat de companie şi sprijinit de acţionari. Cu privire la posibili investitori, cred că putem conta pe mulţi dintre investitorii Fondului Proprietatea, pe fondurile române de pensii în special, dar şi pe investitori internaţionali. De aceea, în eforturile noastre de relaţii cu investitorii, suntem foarte dornici să expunem echipa de management a Hidroelectrica la viitori investitori. Acest proces continuă să fie în desfăşurare", a spus Johan Meyer.

Acesta a mai precizat că Aeroporturi Bucureşti, societatea ca operează mai multe aeroporturi din ţară printre care şi Otopeni, are nevoie de o modificare a structurii costurilor pentru a asigura existenţa resurselor financiare în vederea redresării companiei.

"Aeroporturi Bucureşti se confruntă cu o situaţie unică în acest moment, cel puţin din perspectiva portofoliului nostru. Este compania care se confruntă cu cel mai direct impact ca urmare a pandemiei, ca orice companie care necesită prezenţa fizică a persoanelor ca să deruleze afacerea... Aeroporturi a fost sever afectată şi continuă să fie de către evoluţia pandemiei, nivelul scăzut al zborurilor şi al pasagerilor, şi cum am văzut cu câteva industrii - hoteliere şi de divertisment -, singurul mod în care o asemenea afacere poate să rămână pe fundamente solide pe termen lung este să modificăm structura costurilor afacerii pe termen scurt ca să ne asigurăm că are resursele financiare disponibile pentru atunci când situaţia va începe să se normalizeze. Continuăm să dialogăm cu diversele Ministere, în acest caz cu Ministerul Transporturilor, şi cred că este nevoie în mod critic de membri de board şi profesionişti independenţi care să fie numiţi (în companiile de stat) sub legislaţia privind guvernanţa corporativă şi de luarea de acţiuni corespunzătoare pentru modificarea costurilor de bază ale afacerii pentru a asigura stabilitatea financiară şi pentru a pregăti compania de o redresare îndelungată", a afirmat Meyer.

Acţionarii FP au aprobat ieri distribuirea unui dividend de 0,072 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de circa 4,2% faţă de preţul de ieri al acţiunii. Este un dividend special, în condiţiile în care, Fondul Proprietatea a încheiat anul 2020 cu o pierdere de 103 milioane de lei. De asemenea, acţionarii au mai aprobat alocarea sumei de 671,94 milioane de lei la alte rezerve, în vederea acoperirii rezervelor negative estimate să apară din anularea acţiunilor răscumpărate în cel de-al unsprezecelea program derulat de fond în 2020. Tot ieri, acţionarii FP au mai aprobat propunerea reducerii capitalului social prin anularea a 797,96 milioane de acţiuni, răscumpărate anul trecut, dar şi continuarea mandatului Franklin Templeton International Services ca administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondului şi a contractului de administrare încheiat între Franklin Templeton Internaţional Services şi Fond.

Fondul Proprietatea a încheiat anul 2020 cu o pierdere de 102,98 milioane de lei, faţă de un profit net de aproape 3,13 miliarde lei în 2019, îndeosebi pe fondul înregistrării unei pierderi nete neralizate aferente participaţiilor la valoare justă prin profit sau pierdere de 1,103 miliarde de lei, în urma impactului negativ al pandemiei Covid-19 asupra activităţii economice şi pieţelor de capital la nivel global.

Capitalizarea bursieră a Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 12,33 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CE ATATA VORBARIE , SI PALAVRAGEALA ??? MA SI ENERVEAZA , MINCINOSUL ASTA !!! EL NU STIE CA LEGEA CU VANZARILE MINORITARE ALE STATULUI ROMAN PE BURSA , A CAZUT IN SENATUL ROMANIEI , DIN CAUZA LUI DANIEL ZAMFIR , CARE E CICA PRESEDINTELE COMISIEI ECONOMICE ??? CINE A PUS UN COMUNIST , CA SEF , ACOLO ??? CE STIE ALA , DE PIATA DE CAPITAL ??? LUI ALA , PUNETI-I INTREBARI , DESPRE INVATATURILE TOVARASULUI LENIN , CATRE POPOR !!! CA LA ASTA , STIE SA RASPUNDA !!! CINE A PUS UN TEMBEL , CA SEF ACOLO ??? SI CA EL , IN PARLAMENTUL ROMANIEI , SANT NENUMARATI !!! LA FEL DE TEMBELI , CA SI EL !!! CUM SA FACA BURSA ROMANEASCA PASI INAINTE , INTR-O TARA PLINA DE DINOZAURI COMUNISTI ??? REVENIND LA MEYER , MINCINOSUL A PROMIS DE NENUMARATE ORI , CA ATUNCI CAND DISCONTUL FONDULUI AJUNGE LA 15 % FATA DE VUAN , O SA INCEAPA SA CUMPERE ACTIUNI NOI , PENTRU DEZVOLTAREA SI INTARIREA ACESTUIA !!! EL A SPUS , EL A AUZIT !!! SI EU !!! CA EU , NU-L UIT !!! PALAVRAGESTE ATATA !!! DE CAND A VENIT IN ROMANIA , A BAUT SI EL DIN CANA , DUPA GUVERNANTII NOSTRII !!! REZULTATUL , AL VEDETI SI VOI : S-A TAMPIT !!!

    Dle Meyer esti bun,ce să zic ,dar Doros de la Sif2 e si mai bun,EVER!

    Lăsând gluma dle Meyer, tot respectul, dar ăștia de la Sifuri vă puteau lua că exemplu dar " noi suntem români "! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro