LA FINALUL CELUI DE-AL TREILEA TRIMESTRU DIN 2019:CBRE: "Stocul de birouri din Bucureşti a ajuns la 3,16 milioane de metri pătraţi"

Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare /

CBRE: "Stocul de birouri din Bucureşti a ajuns la 3,16 milioane de metri pătraţi"

Stocul de spaţii moderne de birouri din Bucureşti a ajuns la 3,16 milioane de metri pătraţi la finalul celui de-al treilea trimestru din 2019, în contextul unei populaţii de 2,11 milioane de locuitori şi al unei rate a şomajului de 1,3%, potrivit raportului Romania Office Destinations, realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE România.

La atractivitatea oraşului ca destinaţie pentru companiile care vor să îşi extindă prezenţa la noi în ţară, contribuie şi numărul de absolvenţi din Capitală, care depăşeşte 170.000 de tineri anual, din cele 32 de universităţi publice şi private.

Alina Calciu, Head of Advisory & Transaction Services, Occupier, în cadrul CBRE România, a declarat: "Bucureşti rămâne în continuare prima opţiune pentru companiile care analizează oportunitatea de a-şi extinde operaţiunile în ţara noastră. Chiar în acest moment, avem discuţii cu mai mulţi chiriaşi interesaţi să intre în România şi care au în plan să recruteze aproximativ 2.000 de persoane în total, ceea ce înseamnă o suprafaţă cumulată de birouri de aproape 20.000 de metri pătraţi. În acelaşi timp, oraşele regionale rămân atractive pentru companiile cu prezenţă consolidată în Capitală şi care au nevoie să se extindă în continuare. Remarcăm un apetit ridicat atât pentru destinaţiile deja consacrate, precum Cluj-Napoca, Timişoara sau Iaşi, precum şi pentru pieţele mai noi, cum ar fi Braşov, Craiova sau Sibiu".

Conform CBRE, în Timişoara, la finalul celui de-al treilea trimestru din 2019, stocul modern de spaţii de birouri era estimat la circa 250.000 de metri pătraţi, alţi peste 110.000 de metri pătraţi fiind planificaţi pentru finalul anului 2019 şi cursul anului 2020. Populaţia oraşului Timişoara a depăşit 700.000 de locuitori, în timp de rata şomajului este sub pragul de 1%, coborând la 0,7%. Cu şapte universităţi publice şi private, Timişoara livrează anual un număr de peste 41.000 de absolvenţi, se mai arată în raport.

În Cluj-Napoca, stocul de spaţii moderne a depăşit deja borna de 200.000 de metri pătraţi şi urmează a fi livrate în 2020 clădiri cu o suprafaţă de 23.000 de metri pătraţi, au mai arătat specialiştii, adăugând că oraşul are aproape 730.000 de locuitori şi o rată a şomajului de 1,2%, cu un număr anual de absolvenţi care se apropie de 70.000 de persoane, cu nouă universiţăţi publice şi private.

Daniela Boca, Head of Research, CBRE România, coordonatorul raportului citat, a declarat: "Interesul tot mai mare pentru marile centre universitare se reflectă tot mai mult şi în preţurile proprietăţilor. Dacă în Bucureşti chiriile prime se menţin stabile, în jurul valorii de 18,5 euro/metru pătrat/lună, în Cluj-Napoca, chiriile cerute deja au ajuns la 15 euro/metru pătrat/lună, în timp ce în Timişoara şi Iaşi, oscilează în jurul nivelului de 14 euro/metru pătrat/lună, iar în Braşov coboară la 13 euro/metru pătrat/lună. De asemenea, yieldurile clădirilor de birouri din Cluj-Napoca (8%) sunt tot mai aproape de Bucureşti (7%), în timp ce pentru Timişoara, Iaşi şi Braşov au valori similare (8,5%)".

CBRE România realizează constant studii şi rapoarte de piaţă dedicate diferitelor segmente imobiliare în care compania este activă: spaţii de birouri, spaţii de retail şi industriale, atât pentru dezvoltatori şi investitori, cât şi pentru chiriaşi sau companii care analizează intrarea pe piaţa din România.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS