LAURENŢIU URLUESCU, PREŞEDINTELE AFEER:"Plafonarea preţului energiei nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 8 octombrie 2021

"Plafonarea preţului energiei nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul"

Premierul demis Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că PNL susţine plafonarea preţurilor, după ce în urmă cu două luni excludea această variantă

Plafonarea preţului energiei electrice nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul, iar soluţia propusă de furnizori se referă la reducerea sau anularea accizei şi a taxei pe valoarea adăugată (TVA), a afirmat, ieri, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o întâlnire cu presa. Urluescu fost întrebat dacă, în opinia sa, plafonarea preţurilor la consumatori este o soluţie pentru contracararea preţurilor mari. Amintim că premierul demis Florin Cîţu a anunţat miercuri seară că Guvernul şi PNL sus­ţin plafonarea preţurilor energiei, în ciuda faptului că în urmă cu 2 luni această variantă era exclusă din start.

Urluescu a afirmat: "Orice ingerinţă în piaţă nu este o soluţie; plafonarea nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul. Aici depinde foarte mult şi cum se defineşte această «plafonare». Unele ţări spun «plafonare» şi la compensarea parţială a facturii. În al doilea rând, depinde foarte mult de cum e definită «plafonarea»: poate fi de la compensare parţială până la limitarea preţului angro, ceea ce înseamnă încurajarea exportului".

De asemenea, întrebat care ar fi soluţia optimă, el a răspuns: "AFEER a propus încă de la început reducerea sau anularea TVA şi a accizei. Astfel s-ar fi făcut simplu şi rapid o compensare directă fără a complica schema de decontare. În plus, modificarea taxării la toţi consumatorii ar fi evitat efectul indirect asupra coşului de consum".

De asemenea, Cristian Culea, membru în boardul director al Asociaţiei, a arătat că cei trei mari producători de electricitate - Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia - nu vin cu energie în piaţă pentru a răspunde la ofertele de cumpărare ale furnizorilor, ceea ce duce tot la scumpiri.

"Furnizorii vor să cumpere energia la preţul pieţei, dar volumele puse în vânzare de producători sunt mai mici şi pe termene mai scurte faţă de anul trecut. E uimitor că la acest preţ producătorii nu produc la capacitatea maximă, este un semn de întrebare. De asemenea, este de mirare că la acest preţ încă importăm energie", a afirmat Culea.

Acesta a arătat practic că există în continuare o lipsă de lichiditate în piaţă, iar din păcate producătorii nu răspund la ofertele de cumpărare de energie electrică. Potrivit acestuia, furnizorii caută mereu să cumpere energie de la producătorii care garantează livrările - hidro, nuclear şi cărbune, care produc în bandă - în condiţiile în care se doreşte evitarea riscurilor. Conform lui Culea, cererea de energie electrică va continua să crească în anii următori ceea ce necesită investiţii în capacităţi noi de producţie.

De notat că producătorii de energie din România sunt în proporţie de 85% companii de stat şi producătorii cu costuri mai reduse sunt obligaţi să vândă la preţul marginal, adică la cel mai ridicat din piaţă, apropiat de preţul de vânzare al energiei pe bază de cărbune. În general, piaţa de energie este una a vânzătorilor în care furnizorii se "luptă" pe energia scoasă la vânzare, comportament ce provine din lipsa de energie din piaţă.

Amintim că miercuri, premierul demis, Florin Cîţu, a declarat că PNL şi Guvernul susţin plafonarea preţurilor la energie în România, iar o decizie în acest sens ar urma să fie luată în prima şedinţă de guvern de după rezolvarea crizei politice.

"Referitor la preţul la energie, am văzut şi evoluţia preţurilor în ultima perioadă şi am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza, deci vom susţine plafonarea preţurilor la energie la preţurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare (...) că vom folosi plafonarea la preţurile actuale", a declarat Florin Cîţu miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

CRISTIAN BUŞOI, EUROPARLAMENTAR PNL: Comisia Europeană va veni, miercuri, cu o serie de recomandări pentru statele membre

Cristian Buşoi, europarlamentar PNL şi preşedintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul European, a anunţat vinerea trecută că, miercuri, în data de 13 octombrie, vor fi publicate de către Comisia Europeană mai multe recomandări pentru statele membre în privinţa măsurilor pentru protejarea consumatorilor. Printre acestea ar urma să fie inclusă inclusiv o plafonare a preţurilor. Buşoi nu a detaliat însă cum va funcţiona această plafonare, dacă se va realiza la producător sau la furnizor şi la ce preţ.

"Susţinerea consumatorilor vulnerabili ar trebui să se facă inclusiv din fonduri europene", a spus Buşoi.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Problema este cu totul alta

  De unde crestera asta TOCMAI IN PRAG DE IARNA CA NU TOATA ENERGIA E VIA GAZE NATURALE..... 

  Complicitatea criminala a UE( cu asistenta servitorilor de serviciu vezi demnitari din sclavele membre) alturi de companiile care isi cresc profitul exponential nu tine cont de "statistica" bietilor oameni din Spania, Italia, Romania, etc. 

  Evident economia de piata si regulile primare UE nu i-au prizonieri , doar fac victime,... 

  UE e ingrijorata de respingerea migrantilor !!!!! 

  Nu mai bine era ingrijorata de cetatenii ei, nu doar de migranti si micul % LGBT pe care il impune si il apara cu dintii pana in panzele albe...? 

  Nu am nimic cu minoritatile oricare ar fi ele , dar democratia inseamna ....a celor multi ... 

  Dar traim vremuri interesante cu tot felul de imbecili si ciocoi care nu isi vad decat interesul personal.

  Noroc bun si dormi in pace ,  

  1. Sa-mi explice cineva si mie cum de a crescut pretul la gaze cu 600% in numai 3 luni. Asteroid nu stiu sa fi czut pe Pamant, cutremure catastrofale care sa dizloce zacamintele de gaze nu am auzit sa fie si nici valuri de 25m care sa scufunde platformele de foraj...

   Atunci, care e faza, tatutzu... cine speculeaza in draci pe spinarea saracilor aceste preturi ????? 

   Nu speculeaza nimeni!!!

   Asa cum (in trecutul recent) contractele viitoare la petro (pe bursa) au cazut spre negativ asa era de anticipat si cresterea exponentiala; caci: 

   Unele CAPACITATI (etc productie, livrare, rafinare, etc) au fost reduse /inchise ca sa se poata regla PRETUL din cauza SURPLUSULUI de STOCURI. 

   Dupa "eliberarea scurta" a economiilor PE GLOB a lovit iar socul de CERERE (soc ce se acumula in umbra pe toata perioada formelor de ingradire activitati economice); colac peste pupaza a mai venitu un SOC IN PLUS DE CERERE a celor ce TOCMA FORMEAZA FAMILII PE VARFUL DE CICLU CREDIT CU ACCESARI IMOBILIARE; imobiliare ce impacteaza toata reteaua in inpuls ascendent de cerere; retea ce nu are CAPACITATI de etc forme livrare, reglare, etc necesar in raport cu VALUL de CERERE INPULSIV. 

   PRETUL SE VA REGLA in termeni REALI in ceva ani. 

   Avem stocuri de etc forem GLOBAL ce au lovit in etc forme de RETELE!!! 

   ATENTIE: STOCURI FORMATE lovesc CICLIC RETELELE. 

   Exemplu: 1 masina loveste ca impuls de cerere Reteaua DRUMURI (adica cu o masina in plus in trafic) 

   1 Casa / Apartament (locuit) loveste ca impuls de cerere Retaua Energetica, gaze, impozite, etc utilitati si servicii! 

   1 FAMILIE NOUA FORMATA (mama + tata + copil; sau tata+tata+copil; sau mama+mama+copil; sau purcel+catel+gasca) va lovii INTOTEAUNA ca impuls de cerere TOATE RETELELE ce le vor rezolva nevoiile respective. 

   Guvernele Lumii vor plafona /bloca preturile la o cota mai inalta anticipand caderea puterii de cumparare a oamenilor pe termen mediu (pe termen scurt puterea de cumparare este foarte mare si da soc de cerere in toata reteaua; nu puterea veniturilor in sine este mare ci acumularile de CASH sau etc valori ce se vor revarsa inpulsiv in piata pentru rezolvarea unor nevoii imediate; mai ales in situatii de crisa cand oamenii actioneaza impulsiv si in panica). 

   Am mai spus si in trecut: oamenii actineaza ca pondere in turma - iar "pradatorii" vor valorifica intotdeauna comportamentul turmei. 

   Ce se intampla acum in piata, este exact ce se intampla cand o turma de antilope trece un rau cu crocodili! se face squeez si va scapa cine poate - procent mare din turma scapa/raman si victime de ambele tabere; procentula victimele sunt mai mari la PRADATOR decat la TURMA; asa si in viata reala... urmeaza in 2-4 ani FALIMENTEPE ascendent, Defaulte bancare (chiar daa astazi rata creditelor neperformante este pe minim); curatarei masini vechi din piete, politici de inoire a parcului auto, politici de schimbare a comportamentelor de consum... etc. 

   semnat comenturi "cretine" 

  Treaba a fost intentionata: in pandemie, in prag de criza macro economica vi si faci liberalizare la energie.

  Pandemia ofera o scuza perfecta guvernului sa vina si sa ceara o derogare de la UE pentru treaba asta. 

  De ce nu s-a facut? Pentru ca, din contra, s-a dorit situatia de acum. 

  Toata conducerea Romaniei este anti popor. 

  1. S-a cerut expres de la UE ca_corporatiile sa fie lasate si protejate de guverne sa ia pielea de pe iobagi cu scuza ca trecem la energie verde. De asta a si venit Ursula in Romania, sa se asigure ca planul cu vacinul si factura se respecta intocmai.

  STATUL CONCUREAZĂ CU STATUL .STATUL FORȚEAZĂ CREȘTEREA PREȚULUI SE ȘTIE CUM .AICI AVEM O CARICATURĂ , BUNĂ PT. MAFIE ..

Atenţiune!
Mâine BURSA publică
Pfizergate!
• Informaţii inedite
• Declaraţii obţinute în exclusivitate BURSA

BURSA
APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6739
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1301
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8294
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4100

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb