Lupta politică

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 13 august 2021

Cornel Codiţă

Doamne, cît de generoasă e viaţa cu noi... uneori. Iaca, pe marea scenă a politichiei noastre, zilele acestea, se derulează, gratis, o nouă secvenţă din seria Momente şi Schiţe. Alte momente şi alte schiţe decît cele din paginile scrise deja de Caragiale. Rupte, însă, vorbă cu vorbă, rînd cu rînd şi filă cu filă din lumea lui. Şi din realitatea noastră imediată, desigur! Domnii Orban şi Cîţu, candidaţi cu "încărcătură politică" serioasă, se luptă pentru şefia PNL şi, pe cale de consecinţă, pentru viitorul lor. Nu doar cel politic. Bătălia a ajuns la faza "expoziţie publică cu schelete bine conservate şi grijuliu împarfumate, pentru utilizări cu bătaie lungă, de timp şi ţel, ascunse prin te miri ce dulapuri". De exemplu, dulapul domnului Cîţu se află tocmai în America nebuniilor sale de tinereţe. Cine s-ar fi gîndit că o să mai caute cineva pe acolo, tocmai acum cînd domnul cu pricina e deja ditai Prim Ministru şi "biministru" de finanţe? Dulapul domnului Orban e colea, mai aproape. Şi de noi şi de Cotroceni. Tot cu tinereţe şi tot cu accidente, dintre care cel mai semnificativ, umblă vorba prin tîrg, nu este nici cionirea relativ uşoară a autoturismului condus de domnul Orban cu autoturismul condus de un "John Doe" oarecare şi nici uşoara rănire, cu o uşoară spitalizare a unui pieton aflat din nefericire prin împrejurimi, ci telefonul dat în chiar febra accidentului de către domnul Orban, la Cotroceni, de unde i s-a spus să meargă liniştit acasă, că de restul se ocupă cine trebuie, la ordin, la timp şi fără crîcnire. Chiar şi într-un stat tînăr constituţional, ca al nostru, toate acestea nu ar trebui să fie motive de ranchiună şi vendetă personală. Dar, sunt! De unde şi replica lui Caţavencu: "Stimabile, nu ştiu pentru ce dumneata mă prigoneşti de la o vreme... Ce ai cu mine? Suntem în faţa alegătorilor, stimabile: or, nu încape pică; să luptăm; dumneata o să-ţi pui candidatura, o ştim; eu ţi-o declar că mi-o pui pe a mea... luptă electorală! Şi ştim că lupta electorală este viaţa popoarelor... De ce te revolţi contra adevărului? În contra Dreptului? Oneste bibere, onorabile! (aprobări din partea grupului)".

Va să zică, misterul este cu totul şi cu totul dezlegat. Este vorba despre luptă politică. Între cine şi cine? Între Cîţu şi Orban? Haida, de! Ei sunt doar păpuşile trase pe sfori din cutia de bîlci. Atunci? O fi bătălia dintre adepţii şi susţinătorii "liberalismului social" şi cei ai "liberalismului sălbatic"? Nu începeţi să rîdeţi, vă rog, că pe urmă nu vă mai puteţi opri! O fi bătălia dintre PNL-ul "tabăra Iohannis" şi PNL-"tabăra Băsescu"? Păi, pînă mai ieri erau aceeaşi tabără, de cînd se făcură două şi pe deasupra şi încăierate? Chiar aşa... nu se potriveşte! O fi bătălia dintre... dar ce mai contează între cine şi cine e! Important este că avem bătălie, adică viaţă politică! Şi, după cum tocmai învăţarăm, de la Caragiale, bătălia electorală este viaţa popoarelor. Slavă domnului, poporul acesta nu o să moară niciodată. El are viaţă veşnică! Se vor găsi întotdeauna două sau mai multe tabere care să se ia la harţă, ori chiar de gît pentru o bucată de ciolan. Şi, de cînd e România românie, ciolan se găseşte mereu, ba chiar cu carne multă pe dînsul. Singura problemă care întunecă oarecum orizontul nostru atît de clar, din punct de vedere politic, desigur, este răspunsul la întrebarea "ce fel de viaţă"? Ce fel de viaţă asigură poporului o astfel de "luptă electorală"? La orice privire aruncată împrejur, răspunsul este evident. Cea pe care o duceţi. Dumneavoastră, ei şi... ceilalţi! Despre ceilalţi nu trebuie să ne mai facem prea multe griji! Au avut grijă să îşi ia şi să pună deoparte cît să le ajungă pentru "un trai decent" vreo două-trei generaţii. Nu la Bucureşti sau Slobozia, ci la Monte Carlo, Londra sau Paris, ca să nu mai pomenesc despre San Jose, Miami sau Insulele Virgine. Cît despre dumneavoastră, ce să zic? Lucrurile par la fel de clare. Salarii nu, adică renumeraţie da, dar după buget, coane Fănică, mică să trăiţi; pensii nu, adică da... dar nu ştie nimeni cît şi cînd şi cînd se termină de tot mărunţişul din puşculiţă; aia nu, aia nu... unde te mai duci mă beţivule la ora asta... stai mă acasă...! Mă rog, dacă ai alte gînduri, n-ai decît să te duci unde vezi cu ochii şi să-ţi cauţi pe acolo binele pe care n-ai cum să-l vezi vreodată la faţă, în locurile astea unde te-ai născut. Cam aceasta este politica şi prin consecinţe directe şi viaţa poporului pe la noi!

Mai rămîne un singur mister de dezlegat. De ce zice Caţavencu "oneste bibere" în loc de "Honeste vivere"... alterum non laedere, suum cuique tribuere? Superficialitatea istorică a lecturii textelor caragialiene a expediat problema făcînd din Caţavencu un arhetip al "sfertodoxului" zilelor noastre. Nimic, însă, din comportamentul personajului caragialian nu trădează golul de cultură profesională care îi este, astfel, atribuit. Caţavencu este avocat cu acte în regulă, iar facultăţile muncitoreşti la seral, ori diplomele pe bani la privaţi nu fuseseră încă inventate!!!

Opinia Cititorului ( 26 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

 1. sinteti singurul care ati spus explicit , ca asa zisii actori ai scenei politice , respectiv cele doua muhaiele , catu si orban sint doar doua papusi dezlanate care se scalambaie dupa cum se trag sforile . asa sint toti , care mai de care mai penibili . uitati-va putin ce lideri avem , ciolacu , barna , ciolos ... bleah ! cum poti progresa cu asemenea nevertebrate in frunte ?! mai grav este ca si papusarii nu-s departe de ei , ba-s si mai ticalosi !

  1. Si totul ni se datoreaza noua...pentru ca se alege pe lista si nu uninominal. Nu mai alegeti liste si doar independenti. Chiar daca esti membru PNL, PSD, etc, candidezi independ sa vezi atunci cata sustinere ai. Daca esti ales, aderi la ce grup parlamentar vrei. Fara liste nu mai face trafic de influenta presedintele partidului sa vezi securisti de Bucuresti pe lista la TM, CJ sau SB. In plus e mai greu sa cumperi/santajezi 400 de independenti fata de un presedinte de partid. Ne amintim cum a...

   mai omule de pe alta planeta ! noi alegem ? cei care manevreaza viata politica si alegerile ne pun de 30 de ani sa alegem intre sida si cancer , chiar esti legat la ochi ? oamenii onesti nu au acces la varful puterii , decat cei patati si santajabili !

   Pentru ca alegi ce ti se pune pe lista...tocmai asta incerc sa spun...nu mai votezi lista ci doar candidati independenti. In felul acesta se vor decide si oamenii cinstiti sa candideze. Evident ca cei de pe liste sunt trecuti prin "filtrul" securitatii

   pai asta incerc si eu sa-ti spun ca independentii aia de care vorbesti n-au nici o sansa sa fie alesi . ai impresia ca securitatea canta la mandolina ? chiar daca i-ar alege lumea vine sts si spune ca respectivul a avut 5 voturi din care 4 anulate . alegerile din 2009 cand Satan a castigat al doilea mandat este cel mai clar exemplu dar si ultimile europarlamentare si parlamentare.

   si-ti mai dau un ex . de ce un politician ca Maria Grapini , femeie desteapta si fara nici o urma de suspiciune de dosar de orice fel , nu este bagata in seama ? in schimb barna , ciolos , ciolacu si lista de gunoaie este lunga , fac si desfac in politica romaneasca . pentru ca nu poate fi santajata si controlata cu nimic si in plus nu este in linia bulangiilor de la bruxelles .

  ...

  1. daca te chinuie talentul , incearca la o revista de profil , si scuteste-ne !

   Ti-ai gasit! Asta e o celebra imbecila de pe site-ul Bursa, data afara de Make in suturi, iar ea, cu o nesimtire atroce, se declara indragostita de Cornel Codita, care nu are nici o vina in imprejurare.

   Esti dezinformata

   Draga fata! 

   Amândoi aveți dreptate... Salomeea este extrem de talentată și foarte îndrăgostită, însă de poemele sale exotice ,ezoterice, din păcate și f. f. kilometrice. Foarte bine că i se închide portița... să își pună talentul în slujba țării, un cântec pentru Eurovision să câștigăm și noi o dată, Să organizăm Eurovisionul la...

   Esti o mincinoasa gretoasa care se da la orice barbat, doar-doar o scapa-o de povara. Dar e prea tarziu! Nu s-ar mai atinge de tine nici un lepros batran cu dubla bronhopneumonie scuturat de tuse tabacica.

   Salomeeo, cat vei mai manji articolele domnului Codita?! Ne este scarba de comentariile tale nerusinate si din cauza lor incepem sa evitam editorialele domnului Codita.

   sau buni creștini, hinduși, budiști,cte-etc...

   Voi, în sfânta zi de defilare LGBT+Q , a celor ce vor fi, ce vor dăinui, după următoarea eră glaciară și după câteva potopuri și Sodoma - Gomora... Voi nepăsători și la năcazu' premierului Câțu ... luptați acum împotriva Salomeei, o virtuală sfântă ocrotitoare a unei turme mari de căței?!  

   Prostia si rautatea e mare!NU am vazut vreun comentariu inteligent de la voi! Atat puteti, limitati dar aroganti!

   Mereu mi-am dorit sa fiu sfanta Vineri care sa aiba grija de animalele padurii, Autorul ma numea mereu fata mosului, stia ce stia. Nu e virtute dar ncii rusine sa ai grija de catei aruncati de oameni fara suflet elevat. E asa frumos sa ai grija de animale care iubesc neconditionat. Ma satur cand ii hranes, imi hranesc sufletul. Deci nu sunt ei o povara. Daca dragoste nu e nimic nu. Drahostea nu se vede nu se atinge se simte,,asa ca nu putem minti, iubirea este plasmatica si se simte, Simti...

   Niciodata nu e prea tarziu pentru nimic!Timpul nu exista este un construct!

   Ne innobilez, nu le mnajesc dar doar pentru cine poate sa le guste mesajul. Poemele ascund teoria totului.

   Natura omului este una armoniaosa, de ce va comportati precum animalele prada? gat de harta, de batjocura fat de semenii vostri. Rusine pentru specia umana, suntem o singura rasa, rasa umana de pe aceasta planeta, casa, nava noastra comuna din spatiu.Cine a inventat tabere care sa in caiere a fost un geniu dar unul al raului, care sa controleze...divide et impera.Unitatea si pace asunt conceptele cheie care vor rezolva la nivel spiirtual toate problemele. Nu e suficienta iubirea...

   Eu inteleg ce vrei sa spui,dar poemele nu-si au locul aici,nu este o revista literara.Daca il iubesti pe domnul Codita ca fiind fostul tau profesor atunci respecta-l,nu-i strica articolele cu niste comentarii(daca le pot numi asa)paralele cu subiectul.Mergi pe subiect si nu se va mai lega nimeni de tine altfel avem senzatia ca profiti de articolele domnului Codita pentru a-ti face publicitate!

   Nu am nevoie de asa ceva, doar sa ma pot exprima liber in felul meu. Editorialele ma inspira si poemele mele inspira.Am postat mai inainte despre fizia cuantica. Acum postez despre fizica sufletului, despre teoria totalitatii pe care am descoperit-o de curand, ea pune semnul egal intre stiinta si spiritualitate, scopul fiind comun de gasire a adevarului creatiei omului, micul univers dar si aunicosului. Am promis ca fac cadou spiritual si ma tin de promisiune. Aceasta teorie poate oferi...

   Poemele lui Eminescu m-au inspirat si ele ascund teoria relativitatii dar tot de la editorialele domnului profesor mi se trage. Ele imi hranesc sufletul e de datoria mea de a da inapoi ce mi se ofera. Asta e legea Universului a da pentru a primi energie.

   Am fost in turnee internationale in Europa si sunt cunoscuta...nu asta e telul ci dorinta de a eleva sufletul umanitatii! fara elevarea sufletului nu putem gasi solutii la toate injustitiile sociale, la lumea asta rau croita, pe dos! Acesta... 

   A zborului de-ngemănate stele ...Glossa

   Zbor de-ngemănate stele, 

   Spirală prin zbor de soarte, 

   Toate-n lume-s doar himere, 

   Toate-s dor, dureri sau moarte. 

   Trec suflete ca ceaţa-n zare, 

   Ca un vis renasc spre voi, 

   Suntem stele călătoare 

   Nu mai suntem în nevoi... 

   Viaţa-i zbor! Aripi de fluturi, 

   Transmut din larvă deodată, 

   Către alte începuturi, 

   Mister ne-nţeles vreodată.

   Ca un vis m-am... 

   Heraclit a spus că totul în lume determină legea luptei contrariilor. Orice eveniment sau proces mărturisește acest lucru. Acționând în același timp, opuse creează o anumită stare de tensiune. Ea determină ceea ce se numește armonia interioară a lucrurilor, baza dezvoltarii, asemenea celor doua stele gemene ce se unesc si formeaza gaura neagra, motorul reciclarii materiei in univers.

  ... dara ce-ar fi politica fara cearta?! ... dar ce-ar fi noul reality show (spectacol al "realitatii") fara certa?! ... in comunism nu pre aveam spectacole politice si tot au cazut ... inca e bine; interesanta este noua retorica a lui orban ... in rest, nu va temeti ... acelasi spectacol ca pe peste tot ... sunt chiar curios cum va rezista noul comunistoism in parteneriat privat ... ai' de secolu' trecut or rezistat vreo 45 de ani pentru ca trbuia sa sustina doar nomenclatura...

  Imbuibați pe-a noastră jale! 

  Imbuibați pe-a noastră jale! 

  Al strămoșilor blestem. 

  Ciuma ne duce la vale. 

  Sufletul vă e-n infern. 

  Cântul lui Orfeu ne fie, 

  Morții să ni-i putem trezi! 

  Și ne-ați pus sub pază vie. 

  Oasele le-or putrezi! 

   

  Voi ce stați doar pe fotolii 

  Și în jilțul guvernării, 

  Voi ce vă hrăniți orgolii

  Doar din durerile Țării,... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6356
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2368
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9010
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.0661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb