Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

Ministerul Mediului închide gropile de gunoi neconforme

Ziarul BURSA #Companii #Mediu /

Ministerul Mediului închide gropile de gunoi neconforme

Ministerul Mediului a demarat, începând de ieri, Programului privind închiderea depozitelor de deşeuri municipale neconforme, iar primăriile pot depune cereri de finanţare în următoarele două luni.

Ţara noastră a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru neîdeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deşeuri. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt în continuare deschise, deşi România avea obligaţia de a le închide şi a le reabilita până la 16 iulie 2009. CJUE a reiterat ideea că statele membre au obligaţia de a recupera şi a elimina deşeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deşeurilor.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, le-a cerut primarilor să se implice activ în rezolvarea acestei probleme: "Vă rog să acordaţi toată atenţia acestui demers, extrem de important, nu numai pentru comunitatea dumneavoastră, ci şi pentru România şi să nu ezitaţi, în situaţia în care vă confruntaţi cu dificultăţi în elaborarea dosarului, să ne solicitaţi sprijinul, pentru a vă putea încadra în termenul stabilit". Potrivit ministerului: "Minis­terul mediului a identificat soluţia prin care se va finanţa închiderea depozitelor de deşeuri municipale neconforme, care fac obiectul Cauzei C-301/17, Comisia Europeană împotriva Româ­niei. Astfel, prin Ordinul ministrului mediului nr.233/2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 230/26.03.2019, a fost aprobat Ghidul de finanţare a Programului privind închiderea depozitelor de deşeuri municipale neconforme din: Tuzla, Braşov, Zărneşti, Râşnov, Făgăraş, Săcele, Victoria, Codlea, Vatra-Dornei, Uricani, Orşova şi Huşi, potrivit prevederilor căruia, începând cu data de 10 aprilie a.c., în termen de două luni, pot fi depuse documentaţiile necesare obţinerii finanţării".

Finanţarea va fi asigurată din Fondul pentru mediu, în procent de până la sută la sută din cheltuielile eligibile.

Sunt considerate cheltuieli eligibile studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de execuţie, lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier, dirigenţia de şantier, TVA aferentă proiectului, dar şi cheltuieli diverse şi neprevăzute. Se poate primi finanţare pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme care deţin decizia etapei de încadrare sau acordul de mediu pentru realizarea proiectului de închidere a depozitului emise de autoritatea pentru protecţia mediului.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS