Moscova acuză autorităţile din Republica Moldova de cenzură, după decizia de a suspenda licenţa a şase posturi de televiziune

S.B.
Internaţional / 17 decembrie 2022

Moscova acuză autorităţile din Republica Moldova de cenzură, după decizia de a suspenda licenţa a şase posturi de televiziune

Moscova acuză autorităţile de la Chişinău de cenzură. Potrivit Kremlinului, decizia de a suspenda licenţa în privinţa a şase posturi de televiziune din Republica Moldova reprezintă un act de cenzură politică fără precedent, informează news.ro.

Potrivit deschide.md, Ministerul rus menţionează că decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului de acces la informaţie.

"Solicităm ca organizaţiile internaţionale relevante să facă o evaluare adecvată a ceea ce s-a întâmplat şi să ia toate măsurile adecvate pentru a remedia această situaţie inacceptabilă", se arată în mesajul Ministerului rus de Externe.

Republica Moldova va interzice temporar şase canale de televiziune pentru difuzarea de "informaţii incorecte" despre ceea ce se întâmplă în ţară şi în războiul Rusiei din Ucraina, au anunţat vineri autorităţile de la Chişinău.

Canalele îşi vor pierde licenţele pentru că au difuzat informaţii incorecte atunci când au acoperit evenimentele din Moldova şi războiul din Ucraina, a anunţat Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE). Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 şi Orhei TV.

Canalele - dintre care unele emit în limba română şi altele în limba rusă - sunt strâns legate de politicianul şi omul de afaceri Ilan Şor, care a fugit din ţară în 2019 după alegerea preşedintei Maia Sandu. Şor, aflat în exil în Israel, a susţinut protestele de la Chişinău, cerând demisia guvernului.

Interdicţia va intra în vigoare de luni, 19 decembrie, şi va dura pe durata stării de urgenţă pe care Moldova a declarat-o după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Starea de urgenţă din Republica Moldova, valabilă pe o perioadă de 60 de zile, a fost reînnoită de mai multe ori şi urmează să expire în februarie 2023.

Preşdinta Maia Sandu a reacţionat, vineri seara, la decizia CSE şi a arătat că ea se bazează pe constatările Consiliului Audiovizualului. "Păstrarea păcii şi stabilităţii în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spaţiului informaţional naţional este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancţiunilor internaţionale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului şi viaţa liniştită a cetăţenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiţie", a explicat Maia Sandu, citată de agora.md.

Şi premierul Natalia Gavriliţa a anunţat că susţine decizia CSE. "Aceste instituţii media au încălcat grav şi în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendenţios şi manipulatoriu evenimentele din ţara noastră, dar şi cele legate de războiul din Ucraina", a declarat Natalia Gavriliţa. "La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult - aceasta s-a intensificat. În situaţia în care împotriva ţării noastre se desfăşoară nu doar un război energetic, dar şi unul informaţional, avem responsabilitatea şi chiar obligaţia de a ne proteja cetăţenii şi ţara", a explicat şefa guvernului de la Chişinău.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. dupa 300 de zile ... tarziu, decizie de forma luata probabil la presiuni din exterior, legate de livrarea de energie

  Saluam decizia conducerii de la Chisinau de a urma calea EUROATLANTICA . Salutam si decizia curtii de apel bucuresti carea hotarat desfiintarea AUR si radierea acestui partid din registrul partidelor . Daca sentinta va fi mentinuta si la recursul ce urmeaza sa se judece la ICCJ va forte bine . In acest mod ROMANIA va scapa de un partid xenofob , extremist, antiNATO , antiUE si proRUSIA!

  1. Salutăm? Sunteți mulți?

   Comentariul ăsta e trimis de asociația de locatari întruniți de urgență pe scara blocului. 

   Nu uitați să semnați procesul verbal al ședinței.

   Semnat indescifrabil, un grup de tovarăși anonimi:)) 

   Salut si eu desfiintare AUR ! !! Am auzit ca george simion si toti sosocanii au dilema incotrn sa o ia ? Spre coreia de nord sau spre rusia ? Eu zic ca l-i sar potrivi si china , turcia, siria sau iran . Deci extremistii au mai multe optiuni . HA HA(..HA

   Ăsta e salutul unui locatar izolat din scara blocului vecin sau din cabina liftului blocat între etaje.

   Ca patriot și democrat adevărat are o singură hiba, ca doar nimeni nu e perfect. 

   Este extrem de extremist cu biata limbă română, dar și-o va rezolva prin întrarea în Schengen:)) 

  toacmai rusia se plange de cenzura.. bravo ipocriti si mincinosi pana-n maduva oaselor.

  1. Cei de la AUR sunt pe jar pt la urmatoarele alegeri AUR-istii nu vor mai avea ce sa voteze ca nu vor mai avea partid . Simion si sosocarii vor demonstra la BEC . Nu la biroul electoral central ci la un bec din cismigiu aproape de lac . Ha ha ha

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb