Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

NATO 15: în căutarea unui nou sanctuar de coerenţă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Un deceniu şi jumătate după ce România a devenit parte la Tratatul Atlanticului de Nord, două lucruri sunt evidente. Primul, din punct de vedere politic, instituţia numită NATO nu mai este astăzi, nici pe departe, aceeaşi cu cea care ne-a deschis porţile acum cincisprezece ani. Al doilea, gradul de securitate al lumii, în general, şi al ariei geopolitice în care România se găseşte, în special, descrie, în toată această perioadă, o curbă descendentă. Ca rezultat, arborescenţa riscurilor de securitate a devenit mai bogată şi presează în mult mai mare măsură asupra dinamicii politice în ţările membre, respectiv, în relaţiile dintre ele.

Cum poate o instituţie care nu a schimbat nici măcar o virgulă din textul său fondator să se schimbe atît de mult într-un deceniu şi jumătate? Răs­punsul trebuie căutat în dinamica politică la nivel global şi în consecinţele acesteia. La vremea cînd România devenea parte a NATO, ceva se schimbase deja, radical, în postura organizaţiei: relaţia cu Rusia. Spre deosebire de era războiului rece, în care URSS era, oficial, competitorul-inamic în plan militar şi politic, cel căruia NATO trebuia să fie pregătită să-i facă faţă, inclusiv prin angajarea componentei nucleare a puterii sale militare, Rusia a primit statutul de competitor-cooperant, ceea ce reducea aproape de zero posibilitatea unei confruntări militare.

Acest unic fapt a dus la modificarea structurii instituţionale a NATO pentru a face loc Consiliului de cooperare cu Rusia, Parteneriatului special cu Ucraina şi, pînă la integrarea efectivă, Parteneriatului pentru pace cu ţările foste membre ale Tratatului de la Varşovia. Pentru a consolida politica sa de recuperare forţată a statutului rezervat altă dată, la nivel strategic, URSS, regimul putinian a sacrificat fără nici o ezitare relaţia de cooperare cu NATO, aducînd-o din nou în postura vremurilor războiului rece, aceea de inamic ireductibil. Premisele politice care prezidaseră relaţiile SUA-URSS în era Gorbaciov, respectiv SUA-Rusia erei Elţîn, au fost rapid şi total dizolvate. De atunci, atît Statele Unite cît şi actorii majori ai scenei europene sunt în căutarea "cheiei" de resetare a relaţiilor cu Kremlinul. Nu-i de mirare că nimeni nu o găseşte; ea zace în adîncurile Puţului fără fund, unde a zvîrlit-o Vladimir Putin acum mai bine de zece ani, nu fără un surîs sarcastic în colţul gurii. Al doilea tronson al schimbărilor politice fundamentale în cadrul NATO priveşte chiar relaţia transatlantică, SUA-Europa. O relaţie fără fisură, chiar dacă cu nenumărate probleme, în timpul războiului rece şi în perioada primului deceniu după marea reunificare a continentului european. Noua şi, acum cincisprezece ani, nu tocmai uşor vizibila axă de tensiune creată: Washing­ton-Berlin. Londra a aderat spontan, de partea americană, desigur! Tensiunea ţinută diplomatic sub control în timpul celor două mandate Obama, a "explodat" fără menajamente în faţa doamnei Merkel, de la prima întîlnire oficială cu Trump. De atunci, adică în ultimii doi ani, inconsistenţele şi incoerenţele politice ale administraţiei Trump nu au făcut decît să adauge semnificativ la decredibilizarea relaţiilor transatlantice şi la slăbirea garanţiilor americane pentru securitatea Europei, parte esenţială, constitutivă, a Tratatului care stă la baza NATO. Dacă mai era nevoie de vreo dovadă a consecinţelor dezastruoase care au rezultat din slăbirea politică a NATO, atunci este suficient să amintim că Rusia putiniană a ales exact această perioadă critică în istoria alianţei pentru a "rezolva" anexarea Crimeei, parte integrantă a teritoriului de stat al Ucrainei, statut de drept internaţional recunoscut, ca atare, în toate tratatele la care Ucraina şi Rusia sunt parte, inclusiv tratatul lor bilateral, din 1997 (Tratat de prietenie, cooperare şi parteneriat!!!). În sfîrşit, să mai consemnăm şi consecinţele rupturii instituţionale a Marii Britanii de Uniunea Europeană, care va afecta, la rîndul ei, pe termen lung, coerenţa politică a NATO.

Dacă ar face cineva evaluarea statutului de securitate al României, referindu-se la condiţiile de acum 15 ani, ar trebui să spună, fără ezitare şi cu deplină îndreptăţire, că am făcut un pas uriaş înainte, în teritoriul unui tip special de securitate colectivă consolidată, fără precedent în istoria noastră, care include, simultan, trei elemente: relaţia strategică cu SUA, apartenenţa la NATO, respectiv la Uniunea Europeană. Dacă facem aceeaşi evaluare de securitate, cu referire, de data aceasta, la arbores­cenţa îmbogăţită a factorilor de insecuritate dezvoltaţi în acest deceniu şi jumătate, atunci este inevitabil să recunoaştem că tensiunile din zona imediată de vecinătate, Ucraina şi spaţiul Mării Negre, la care se adaugă evoluţiile politice din Turcia pe aceeaşi direcţie a inconsistenţei şi slăbirii coerenţei NATO, au contribuit şi contribuie la acutizarea fără precedent a tensiunilor specifice scenariilor de conflict în care România este vizată sau ar putea fi absorbită. După o lungă perioadă istorică, România este obligată, de realităţile lumii sale imediate, să se pregătească pentru eventualităţi conflictuale care o vizează direct şi fără echivoc.

Dacă o va face mai bine ca altă dată, cînd n-a făcut-o mai deloc, ori rău de tot, asta vom şti, poate, peste alt deceniu şi jumătate. Dacă vom mai avea acest răgaz, desigur!

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Suntem In căutarea "cheiei" de resetare a relaţiilor cu Kremlinul.

  1. Tehnologiile psihoinformaţionale în slujba comunităţii mondiale

   Utilizând cele mai avansate tehnologii psihoinformaţionale (tehnologii PSY-I), specialiştii au capacitatea de a forma de la disnţă (de la orice distanţă) condiţiile meteo, pot modifica clima, pot exercita o influenţă pozitivă asupra magmei Pământulu, pot crea în mod eficient şi favorabil o stare de armonie la nivelul conştiinţei sociale, pot creşte potenţialul energetic al omului, pentru o viaţă activă, sănătoasă, fericită şi plină de împliniri 

   Aveţi șansa să deveniţi primii din lume prevestitori şi lideri ai unei noi ere evoluţioniste a omenirii. Prin desfășurarea acestui seminar unic, profesorul Ignatenko vă va oferi fiecăruia cele mai vechi și mai noi CHEI informaţionale pentru a lucra cu matricele motivaţiei succesului. Aceste chei au fost testate în laboratoare închise timp de peste 50 de ani şi au obţinut recunoaştere mondial 

   Lucrând în mod regulat cu matricele (2-3 minute de 2 ori pe zi), în sistemul uman este lansat un mecanism natural de materializare de 100% a programelor pozitive, care accelerează în mod multiplu procesul de punere în aplicare practică a acestora. Acest lucru permite atingerea scopului propus într-un mod extrem de rapid, cu un consum minim de timp și efort fizic. În procesul de lucru cu matricele, omul dezvoltă un stereotip spiritual și moral stabil de gândire, vorbire și acţiune pozitivă, care îi permite, acasă și la locul de muncă, să elimine generarea și consumul de informaţie negativă. Matricele vă vor ajuta să vă creaţi viaţa prosperă la care aveţi toate drepturile, la care visaţi și pentru care vă programaţi gândurile. Fie ca această viaţă să fie fericită! 

   Psihoinformaţio logia – ştiinţa mileniului trei 

   Această ştiinţă, alături de metodele practice ale cosmoeniopsihologiei, este utilizată tot mai des pentru dezvoltarea capacităţilor omului. După cum au arătat cercetările teoretice şi experimentale, ştiinţa poate fi utilizată în calitate de abordare ecologic pură, complexă, cosmoumanistă pentru soluţionarea celor mai complicate probleme vital-esenţiale ale comunităţii mondiale. 

  Formarea egregorului pacii 

  Transformarea incoerentelor in sanctuar al Coerentei Sa meditam pentru un sanctuar al coerentei, sa-l vizualizam in fiecare seara la ora 21 si15 si sa ne concentram ca decidentii si societatea civila sa actioneze coerent. 

  1.inconsistenţele şi incoerenţele politice ale administraţiei Trump nu au făcut decît să adauge semnificativ la decredibilizarea relaţiilor transatlantice şi la slăbirea garanţiilor americane pentru securitatea Europei - Adminustratie coerenta americana, fara Trump 

  2.Consecintele Anexarii Crimeei, parte integrantă a teritoriului de stat al Ucrainei - inlocuirea lui Putin cu un lider pacifist

  3.Consecinţele rupturii instituţionale a Marii Britanii de Uniunea Europeană va afecta, la rândul ei, pe termen lung, coerenţa politică a NATO- fara Brexit 

  1. With Britain halfway out the EU door, European leaders such as France's Emmanuel Macron and Germany's Angela Merkel have started to talk EU strategic autonomy, as far reaching as a prospective EU army.

   But Europe is torn between the heavy reliance on the Americans and the strive for emancipation. 

   And another elephant in the NATO room, just like in the EU, is the issue of "shared values". 

   The preamble to the treaty commits members to “safeguard the freedom, common heritage and civilisation of their peoples, founded on the principles of democracy, individual liberty and the rule of law”. 

   Trump's attitude of disapproval towards multilateralism which European have learned to hold dear, is mirrored in growing authoritarian or populist tendencies in NATO members like Turkey, Hungary, Italy and Poland. 

  ch arles O. Lerche

  Concepts of International Politics 

  Emergence: Dimensions of a New World Order 

  Healing the Body Politic

  Toward the Most Great Justice: Elements of Justice in the New World Order 

  As the Baha’i writings point out, we need a wider, more inclusive loyalty, a commitment toward the ideal of establishing a just, peaceful civilization—which will help us solve our local, regional and global problems and live in harmony and cooperation. We do need to take care of ourselves, our families, solidify our jobs and place in society, of course—but not at the expense of others, not for solely personal advantages, and not by burying our heads in the sand and closing our eyes to others’ cries for help.

  “The advantage of the part is best reached by the advantage of the whole:” contemplate that concept for a moment. Can we say that this concept also applies to one’s dealings with his or her fellow human beings? Do we decide not to love another person because of their skin tone, or education level, or ethnic origin, or nationality, or religion? Or can we love another person simply because of their humanity? 

  By looking beyond these outward traits, these physical ch aracteristics combined with history, love can come to the surface, the same love Christ had for his apostles and the Jewish people; the same love that he sacrificed his life for on the cross; the same love demonstrated by all the prophets for their followers and for the people of the age in which they appeared. That love is real and exists. It only need be summoned fr om our hearts to appear: 

  … through the zeal and ardour of the pure of heart, the darkness of hatred and difference will be entirely abolished, and the light of love and unity shall shine; this world shall become a new world; things material shall become the mirror of the divine; human hearts shall meet and embrace each other; the whole world become as a man’s native country and the different races be counted as one race. – Abdu’l-Baha, Abdu’l-Baha in London, p. 38. 

  ... abordarile neoliberale au servit chinei! ... iugoslavia, irak, cecenia, georgia samd. au tensionat relatiile cu kremlinul ... trump a fost "impiedicat" mediatic in sarcinile sale de conducator al statelor unite ... doi ani pierduti degeaba, in scandaluri contrafacute pentru a acoperi un sistem corupt ...

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS