Nu muşca mâna care te-a vaccinat!

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 3 august 2021

Nu muşca mâna care te-a vaccinat!
Cătălin Avramescu

Greta Thunberg s-a vaccinat. În mod normal, asta nu ar fi apărut la ştiri. Sunt milioane de tineri care au împlinit 18 ani şi s-au vaccinat. Dar nu în fiecare zi se vaccinează o profetă din Suedia. Aşa că presa nu a scăpat ocazia să raporteze memorabilele declaraţii ale Sfintei Greta.

Cu una dintre acestea mărturisesc, oarecum surprins, că sunt de acord. Greta Thunberg i-a îndemnat pe toţi tinerii să se vaccineze. Aici avem, într-adevăr, o problemă. Procentul de vaccinare în rândul acestora este catastrofal de scăzut. Iar asta duce la alimentarea pandemiei. Mai ales că vara mulţi tineri se simt obligaţi să trăiască într-un gen de comunism primitiv, gregar. Ceea ce favorizează infecţia.

Dar restul declaraţiilor... Jale. Greta Thunberg a deplâns ceea ce ea numeşte "distribuţia inegală" a vaccinurilor. Piesa este cunoscută pentru că a fost intens difuzată pe toate canalele Stângii. Ţările bogate, capitaliste, sunt egoiste şi ţin vaccinurile pentru ele. Iar ţările sărace, nevinovate, suferă.

Evident, totul este o mistificare. Piaţa mondială este inundată de vaccinuri. S-au donat sute de milioane de doze. De cumpărat se găsesc, ieftine pe toate drumurile. Românul are o vorbă: "Două la leu!".

Dacă vaccinurile lipsesc în Lumea a Treia, altele sunt motivele. Să luăm cazul Guatemalei. Din cei 16 milioane de locuitori au fost vaccinaţi cu două doze nici 2 (doi) la sută. Dar regimul stă pe un stoc de circa şase milioane de doze.

De ce nu le-a administrat? Din incompetenţă. Populaţia este revoltată, dar asta probabil nu va face nicio diferenţă. Guvernul din Guatemala s-a orientat mai întâi către Rusia. A contractat câteva milioane de doze de Sputnik V, pentru care oricum nu avea infrastructura necesară (vaccinul rusesc are nevoie de refrigerare profundă). Şi nu a primit decât o fracţiune din dozele contractate. Noroc cu Statele Unite, care au donat 4,5 de milioane de doze de Moderna. (Poate îi transmite cineva domnişoarei Thunberg acest amănunt).

Campania de vaccinare s-a transformat, aşadar, într-o ocazie de a marca puncte politice. Lucrul mi se pare cu deosebire bizar. Eu am crescut în anii 1970. Pe vremea aceea lumea era poate mai săracă, dar sigur mai raţională. Un vaccin era un vaccin, ceva eminamente practic. Nu găseai atâţia inspiraţi care să îţi explice despre 5G sau conspiraţiile lui Bill Gates. Te duceai, îţi făcea o injecţie şi mergeai mai departe.

Acum trebuie să ascultăm tot felul de aberaţii. Iată, spre exemplu, onor Statul Român. Mai ţineţi minte? La sfârşitul anului trecut, când au sosit primele doze de vaccinuri, toţi oficialii, de la Preşedinte în jos, ne asigurau că "am rupt gura târgului". Că avem cea mai extraordinară, nemaipomenită şi Senzaţională campanie de vaccinare. Că i-am lăsat în praf pe germani, pe olandezi şi pe francezi.

Editorialistul dumneavoastră a scris, chiar în această pagină, că ne îmbătăm cu apă rece. Că Statul, confiscat de o cleptocraţie incompetentă, nu are capacitatea administrativă să susţină o campanie de vaccinare a circa 15 milioane de oameni. Din păcate, am avut dreptate. Rata de vaccinare este acum la jumătatea mediei europene. Mai grav, nu e niciun semn că lucrurile se vor îmbunătăţi. Suntem, cu excepţia Bulgariei, la subsolul clasamentului. A decontat cineva acest eşec? Bineînţeles că nu.

Cum am ajuns aici? În ultimii ani, raţionalitatea a fost izgonită din sfera publică. Pe "reţelele sociale" au început să curgă, în valuri, tot felul de insanităţi. Totul s-a petrecut, cu complicitatea sau chiar la iniţiativa guvernanţilor, pe fondul unei de-şcolarizări brutale a societăţii.

În aceste condiţii, unii dintre strigoii trecutului au scos din nou capul. Printre aceştia este Anti-Capitalismul. Ai fi zis că falimentul socialismului, de la finele anilor '80, ar fi trebuit să îi vină de hac. Dar acum, vorba lui Marx, "un spectru bântuie Europa". În loc să fie recunoscători marilor firme capitaliste pentru că au venit, într-un timp record şi la un preţ decent, cu o gamă de vaccinuri eficiente, mulţi aleg să bată câmpii despre "distribuţia inegală".

Dar să ne mai şi înveselim. Nu totul este gri-închis. Unele întâmplări au un haz nebun. Guvernul României a donat, zilele trecute, cu titlu de "ajutor umanitar", circa 200.000 de doze Tunisiei şi 100.000 Vietnamului. Las la o parte că nu ştiu dacă cu o populaţie majoritar nevaccinată chiar ne puteam permite gestul. Ce mă surprinde este altceva. Capacitatea aproape supra-naturală a diplomaţiei româneşti de a se menţine pe linia trasată de Nicolae Ceauşescu. Au informat diplomaţii aflaţi la post că Republica Socialistă Vietnam este o dictatură brutală, care venerează mumia lui Ho Şi Min? Sau că în Tunisia tocmai a fost o lovitură de stat? Chiar nu găseam nişte guverne mai demne de generozitatea contribuabilului român?

Pe scurt, campania de vaccinare este un eşec. Dar toată lumea arată cu degetul spre alţii. Marele Capital, Oculta Mondială, George Soros, varianta Delta, Brexit, anti-vaxerii, Trump, Occidentul sau "greaua moştenire".

Era o vreme când oamenii realizau ce datorează modernităţii. Nu doar că nu se plângeau pe toate drumurile, dar mai găseau timp să celebreze Progresul. Erau vremuri când inginerii şi oamenii de ştiinţă erau eroi naţionali. Când Louis Pasteur a murit, în 1895, a fost înmormântat în catedrala Notre-Dame, cu funeralii de stat.

Acum Pasteur probabil ar fi fost pur şi simplu concediat de mediocrităţile care au ajuns să domine spaţiul academic. (Omul a interzis fumatul în institutul pe care îl conducea, ceea ce a dus la retragerea majorităţii studenţilor). Ar fi fost jucat în picioare în presă. (A experimentat direct pe un copil vaccinul antirabic care a salvat viaţa micuţului muşcat de un câine turbat). Ar fi fost denunţat de politicieni că risipeşte fondurile publice. (Reformele medicale costă). Nimeni şi nimic nu ne mai mulţumeşte.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6717
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1335
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7103
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.7148

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb