OMV Petrom vrea să acorde dividende speciale de 1,87 miliarde lei

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 19 iunie

OMV Petrom vrea să acorde dividende speciale de 1,87 miliarde lei

Compania şi-a actualizat politica de dividende şi estimează o alocare de circa 50% din fluxurile de trezorerie aferente activităţilor de exploatare, faţă de 40% cât era până acum

Conducerea OMV Petrom (SNP) a convocat acţionarii, în data de 25 iulie, cu propunerea distribuirii de dividende speciale de 1,87 miliarde lei, respectiv 0,03 lei pe titlu, conform unui raport al producătorului de petrol şi gaze publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

OMV Petrom a acordat deja dividende în acest an, astfel încât, propunerea unei alocări speciale va conduce la un dividend/acţiune total distribuit de 0,0713 lei (inclusiv dividendul de bază de 0,0413 lei aprobat de acţionari în aprilie), echivalentul unui randament total de 12,4%, calculat pe baza preţului de închidere al acţiunii SNP din data de 29 decembrie 2023, de 0,5745 lei pe titlu, potrivit raportării de la BVB.

În cazul în care va fi aprobat, ar fi al treilea dividend special consecutiv distribuit de OMV Petrom, se mai menţionează în document.

De asemenea, compania şi-a actualizat politica de dividende, oferind o nouă îndrumare privind distribuţiile totale, respectiv o alocare de circa 50% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare în fiecare an până în 2030, faţă de 40% cât era până acum.

"Se preconizează că strategia noastră 2030 va genera un flux de trezorerie extins semnificativ care va susţine planurile de investiţii şi un dividend extrem de competitiv. În acest context, ne actualizăm politica de dividende şi oferim o nouă îndrumare privind distribuirea dividendelor", se menţionează în raportul companiei de ieri de la BVB.

Astfel, politica de dividende este după cum urmează: "OMV Petrom se angajează să asigure acţionarilor o rentabilitate competitivă pe perioada ciclului de afaceri, inclusiv plata unui dividend crescător, în concordanţă cu performanţa financiară şi necesarul de investiţii, având în vedere soliditatea financiară pe termen lung a companiei. Într-un mediu de piaţă favorabil şi la discreţia conducerii, ar putea fi distribuite şi dividende speciale, cu condiţia ca planurile de investiţii ale companiei să fie finanţate".

Potrivit raportului, compania îşi menţine obiectivul de a-şi creşte dividendul de bază pe acţiune cu 5% - 10% pe an până în 2030.

"În plus, compania oferă o nouă îndrumare de a distribui dividende totale (de baza şi speciale) între 40-70% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare în fiecare an până în 2030. Dividendele totale se estimează că vor reprezenta aproximativ 50% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare, în medie, pentru perioada 2022-2030 (40% înainte), în scenariul de bază privind preţurile", se arată în raport.

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. on their way out

    1. Sic transit gloria mundi.

      Acri strugurii.

      Asta mi s-a parut si mie, sunt unii investitori care au o problema cu SNP si TLV. Dau dividend anual, ba TLV da si gratuite si ei sunt tot nemultumiti.

      Au probleme investitorii care nu au intrat la 0.5, respectiv la 20 lei. Li s-a parut scump.

      Acum... viseaza catastrofe, sa cumpere si ei la preturile de vara 2023. 

      In Planul de Sustenabilitate pana in 2030 au reintarit ca pana in 2030 vor creste dividendele cu 10% si daca se poate vor acorda si div. Speciale. Deci div. cu randament de peste 10% pana in 2030.

      Vor ca sa scada pretul, ca sa cumpere si ei mai ieftin.

    hai brokerimea....inca +15%, hai sus cu cotatiile, vrem sa descarcam

    1. De ce sa descarci? Mai este pana in 2030, crezi ca nu poate atinge si sau depasi 1?

      Vinzi closca cu puii de aur(SNP)?

      Buna intrebare, si ce sa cumperi in schimb? ETF? Fond de indici?Nu te atrage dividendul asta destul de decent cu care poti face niste lucruri in casa, sa calatoresti sau sa-l reinvestesti si sa iti pastrezi banii de salariu pentru alte oportunitati?

      Ești invidios pe cei care au fost,, isteți,,

      Daca sunt sprijiniti intern, vor realiza usor investitia Neptun Deep din resurse interne.

      Pe langa asta investesc puternic in regenerabile, in decarbonizare, in statii electrice, s.a.m.d. 

      Pe langa faptul ca peste 51% este detinut de OMV , restul este in proprietatea Statului (20%), fonduri de pensii romanesti, Sifuri, persoane fizice romane, adica actionari interni.

    Nu stiam de ce au crescut actiunile SNP in ultimele zile, de la 0,7 la 0,75.

    1. Au crescut pentru ca investitorii au incredere in ei.

      Au un plan de dezvoltare bine pus la punct, ofera randamente bune si comunica investitorilor asa cum trebuie sa faca o companie listata la bursa. 

    imbulzit gusterii in primele 3 minute dup-aia cand au aparut vanzatorii s-au linistit rpd, si ei si cotatia. retailul la noi chiar se crede destept :))

    1. Acum 2 ani am facut si eu la fel. Piata a inchis la 0.46 si seara au anuntat un dividend special de 0.045. Am cumparat la deschidere pe la 0.485 dupa care a inchis seara pe la 0.47 si apoi, in zilele urmatore, au mers incet spre 0.52.

      acum o sa mearga incet catre 1-1.2. Asta pana in iarna ca pe urma bate spre 2.

      Crezi? Nu te deranjeaza ca da un dividend sub asteptari?Putea sa dea 0.045. Nu ma intelege gresit, nu imi vand pozitia dar nici nu as mai cumpara. Stau pe cash si astept.

      Azi a fost zi de corecție și totuși SNP a crescut. Va închide luna la 0.8, veți vedea. Acum 2 ani, când am investit în primele active, am vrut să cumpăr doar SNP. Ah, cât regret acum! Am tot acumulat, în schimb, și nu vreau să-l mânii pe Dumnezeu, sunt mulțumit. Pe cei care se plâng de dividendul suplimentar eu chiar nu-i înțeleg... E cadou, băieți, puteau să nu-l dea. Ați mai primit anul acesta un dividend, plus creșterea substanțială a acțiunii. Ce nu vă ajunge?

      Albert in ce ai mai investit?Parca spuneai BRD, ai ceva pe AERO?

      Legat de nemultumiri, nu puteau sa nu-l dea, au anuntat de pe 01.02 intentia pentru dividend special, tot ce am spus este ca putea sa fie 0.045, 50% in plus.  

      Salut! Pe aero am doar Comvex, dar am ordin de vânzare pe ei. M-am retras de pe f. multe acțiuni, inclusiv Snn, H2o, Sng, Pe și am cumpărat Tlv, Snp, Sfg, Tbm, Alu și Brd. Prin toamnă, mă apuc iar de cumpărat Snn și H2o, în funcție de preț și raportări.

      Mersi mult de raspuns. Imi place SFG dar pare prea scumpa, pana si insiderii vind.

      Sfg va ajunge la 40 de lei, vei vedea, și va tot raporta profit. Mie îmi convine să o țin, o am la pret mediu de 27 de lei.

      se va intoarce in 25

      dar snp va trece de 1 leu. in cativa ani

      In cativa ani o sa poti cumpara tu singur tot SNP-ul:-)

      De ce spui asta? datorita pretului mai scazut la energie electrica?

      Era un articol recent - cel mai bogat om din Ucraina construieste un parc solar, de ce crezi ca vine la noi? Nu este potential aici cu energia?

      Mai ales ca SNP diversifica si solar, eolian, energie electrica,statii de reincarcare, biocombustibili. Mi-ar place sa tin SNP pe termen lung, nu mai mult de 25% din portofoliu cum sfatuieste Buffet. 

      Bvo ai punctat bn

      Ai dreptate.

      Fata de companii similare, actiunea nu este scumpa.

      Daca si celelalte soc. de pe bursa s-ar comporta la fel cu actionrii , am avea cotatii mai bune si la acestea. 

      Normal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb