OPINIISuprasubscrierea nu rezolvă totul

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iunie 2021

Suprasubscrierea nu rezolvă totul

Listarea Transport Trade Services (TTS) la bursă luni, după o oferta închisă cu succes şi o aparentă bătaie pe acţiuni pe tranşa pro-rata (suprasubscriere de 27 de ori înainte de dublarea alocării iniţiale) dădea speranţe investitorilor de retail pentru o evoluţie promiţătoare. Adică, nu chiar de 3-4 ori cum au crescut acţiunile din unele plasamente private în prima zi de listare pe AeRO, dar măcar un 20-30% să se câştige faţă de preţul de închidere al IPO-ului. Ei bine, nu a fost 20-30% şi nici măcar 10%, ci abia un costeliv avans de 7,3%. Raportat la depozitele la termen sună bine după o deţinere de numai 9 zile dar, totuşi, de ce nu s-a văzut suprasubscrierea aceea colosală?

În primul rând, suprasubscrierea de pe tranşa de retail a fost pusă în oglindă cu lipsa de interes pe tranşa investitorilor instituţionali unde abia s-au subscris acţiunile integral. Faptul că grosul subscrierilor a venit de la fondurile de pensii şi Dedeman Holding, investitori consacraţi la bursă care ţintesc mai degrabă diversificarea decât randamentul pe termen mediu, spune la rândul său ceva - potenţialul companiei de a-şi surprinde repede actionarii nu este foarte mare. Drept dovadă, oferta s-a închis la 19,2 lei, foarte aproape de pragul minim. Apoi, ancora de 21 lei, limita maximă a intervalului de subscriere din oferta (19-21 lei), a functionat ca un capac pentru cotaţiile din prima zi. Dacă institutionalii n-au forţat nota şi s-au oprit la 19,2 lei de ce ar face-o retailul?, s-au gândit mulţi.

În al doilea rând, piaţa a intuit că a existat o mică manevră în modul cum a fost concepută oferta. Cum am spus într-un articol anterior, impresia lăsată era că s-a urmărit mai mult suprasubscierea decât maximizarea preţului. De altfel, nici nu ar fi avut cum să se încerce majorarea preţului, de vreme ce din consultările cu investitorii mari managerul ofertei putea deduce că abia se acoperă respectiva tranşă. Astfel încât retailul a fost împărţit în două tranşe, una cu subscriere garantată şi una cu subscrire pro-rata (de două ori mai mică!). De ce nu invers? ne putem pune întrebarea acum. Era evident că tranşa cu acţiunile cu subscriere garantată se va epuiza prima, dar cu toate acestea a fost şi cea mai consistentă. Cine nu apucase acţiuni în această subdiviziune era trimis să supraliciteze în subtranşa cu alocare pro-rata şi să aducă cât mai multi bani dacă dorea să se aleagă totuşi cu ceva. Ei bine, nu s-a ales cu mare lucru, cei 7% profit din prima zi trebuind raportaţi la întreaga suma deplasată pentru IPO-ul în cauză. De exemplu, cineva care adusese 80.000 de lei se alegea cu 290 de acţiuni pe tranşa pro-rata în final, pe care vânzându-le în prima zi mai rămânea cu un profit puţin peste 330 de lei (am scăzut şi comisioanele brokerului). E mai bine decât la bancă, dar nu atât de bine încât să merite efortul subscrierii în aceste condiţii.

Lecţia care trebuie învăţată de aici de micii investitori este că suprasubscrierea nu garantează automat creşterile explozive la listare. Contează la fel de mult în ce condiţii se obţine suprasubscrierea în cauză. Mulţi au descoperit o reţetă ce pare câştigătoare şi supralicitează dar piaţa s-a lămurit că interesul real e mult mai mic şi nu mai premiază chiiar orice listare închisă aparent triumfalist. Vezi şi cazul Agroloand Agribusiness, plasament privat închis după o suprasubscriere de 15 ori, dar care nu a mai repetat creşterile fulminante din cazul Safetech (acţiunile se apreciau în primele minute de traznactionare, marţi, cu "numai" 40% faţă de o creştere de 4 ori în cazul Safetech în primele minute de la listare).

Opinia Cititorului ( 29 )

 1. Comparati mere cu pere. Fostele srl uri au venit la BVB prin plasamente private de cateva mil lei, cu mici excepții au depășit 10mil lei. La TTS vorbim de 60 mil lei numai pe retail. Ofertele publice au fost și vor fi suprasubscrise pe retail de zeci de ori ptr faptul ca intermediarii și băncile subscriu ptr clienți în baza scrisorilor de garanție, împrumut etc., mai pe românește cl nu pune banul efectiv. Nu este o subscriere reala.Ca sa crești pretul și să l menții la o oferta de 300 mil lei iti trebuie ceva capital. Cel mai probabil TTS nu va avea reteta fericirii ptr investitorii de retail MCs uri cu gratuite și bani și nu e nici IT ca SAFE (plasament privat de 2.5 mil lei)sa cumperi de 4 ori mai scump că are perspective bune!!!!!?????....de aici și volumele in scădere .semnificativă fata de prima zi.

  Asa cum notam si la articolul anterior al autorului referitor la TTS, sa nu le cantam prohodul micilor investitori doar pentru ca n-au prins alocari semnificative in cadrul vreunui IPO / PP.

  Acestia au acum ocazia sa incarce "fara numar" direct din piata, doar sa vrea. La cotatiile actuale, diferenta fata de pretul din IPO al TTS este modica. 

  Pentru speculatorii care alearga dupa "easy money", atat de multi la BVB, listarea TTS ar trebui sa fie o lectie (pe care Bursa ne-a predat-o si in anii trecuti). 

  Pentru investitorii pe termen lung, e suficient sa se uite la Dedeman / fonduri de pensii si sa traga propriile concluzii. 

  Multumesc pentru articole; la mai multe!

  1. Care diferenta modica si in ce sens? Pretul e binisor mai mic decat cel la care se inghesuiau cei din retail sa subscrie=21 lei. Acolo erau obligati dar nici nu stiau ei la cat se face tranzactia in final. Deci putea fi si 21 sau 20,5.Daca presupunem ca multi vedeau TTS ca investitie inseamna ca pretul de piata e mai jos decat cel pe care ei il considerau atat de fezabil incat suorasubscriau la el cu tot ce aveau si cat de repede puteau.

   Cred ca lectia este ca pretul de piata a scazut rapid sub cel la care se inghesuia retailul ca la tigai.  

   E o lectie veche, predata de mai multe ori in decursul timpului. E noua doar pentru investitorii care au intrat in "scoala BVB" in ultimul an.

   REIT este aproape de pretul ofertei private de 0,22

   Este pe BVB o stire de ieri de la ora 18:18 care notifica pretul de referinta pentru astazi: 0.2335 lei. N'am inteles manevra.

   Corect, am vazut si eu, insa tot asa: nu am inteles care e ideea.niciun document in spate, nimic. cica pana la formarea unui nou pret de referinta. foarte ciudat!

   Cititi si voi hotararile AGA.Azi e ex-date,se tripleaza numarul de actiuni prin majorare.Normal sa se ajusteze pretul.

   iar daca intreaba cineva de ce nu scade si pretul in piata tot de atatea ori,raspunsul este fiindca e imobiliara de tip REIT,capitalizarea sta foarte aproape de valoarea contabila.....cati bani se baga in majorare,tot asa cresc si cap.proprii.Nu e ca la altele unde daca profitul e tot ala si nr. de actiuni se tripleaza,pretul scade la aproape o treime.

   Drepturile pentru majorare se vor incarca in 22,06 iar pretul de subscriere pt cei care au drepturi de preferinta va fi 0,20 adica pretul nominal. De aceeea a scazut si s-a stabilit pretul de referinta la 0,2335

   O actiune la 0,3 plus doua subscrise la 0,2 este 0,7/3 = 0,2335 

   Multumesc pentru informare. N'am urmarit hotararile, comunicatele lor, nu detin actiuni la REIT.

   La cat de multe date, majorari sunt pe AeRo ar trebui sa'mi lipesc un calendar pe perete in dormitor ca sa'l citesc seara si dimineata : ) 

   REIT ca de altfel si Firebyte sunt scam uri BRK.....unde BRK e acționar principal atenție mărită.

   Și dacă cumperi la 0,22 nu rezolvi mare lucru.Nu vei putea vinde,decăt în pierdere,BRK e majoritar.La 0,22 au făcut dilution...reducere de preț a acțiunii.BRK ului î i convine de minune.Atenție la firmele.listate unde BRK e acționar majoritar.Băieții BRK sunt mai ași decăt cei de la Bittnet.

   Bine faci că nu ai luat REIT....e un scam marca BRK,la fel ca și FRB

   Nu te aventura în REIT,e un scam marca BRK

  Adica, ce visa lumea, ca o sa sparga gura targului si ajunge 30 in prima zi dupa ce a fost cumparat la 19.2?

  TTS e o companie veche, batrana care are o nisa relativ interesant. E mai degraba un soi de "blue chip" obosit decat ceva care sa aiba o crestere spectaculoasa. 

  Asadar, nu vad de ce nu ar fi intr-un portofoliu dar nici nu va oferi mari castiguri. 

  Cat despre supra-subcriere, eu stiam din star ca o sa primesc 1/10. Deci am "suprasubcris" tinand cont de asta. Poate daca datele despre subcriere nu ar fi publice ar rezulta alte numere. Din din moment ce se vede clar ce oridine sunt deschise (si apare in presa suprasubcrierea) ultimele ordine vor fi facute tinand cont de asta. 

  Din pacate nu toti brokerii ofera linii de credit cum se aude pe aici. 

  Se pastreaza banii pentru ONE imobiliara secolului care va face Impact sa para o pocnitoare amatoare. Averi albite asta sunt listarile astea, cine o sa mai caute dezgroape cum si-au facut portofoliu Capitanu si garda lui cu ochi albastri? unde a fost retrocedare dubioasa facuta de anrp ion oltean imbarligat cu crinuta dumitrean , cumparare de drepturi litigioase la 5% din valoare , puzuri cu bloc de 10 etaje in cartier de case cu strada de 5 metri latime etc etc

  1. TTS nu a aborbit si delistat o firma de stat. Ca apoi sa revina pe bursa?

   Probabil si acolo daca sapi descoperi chestii. Nu au ministru in actionari? 

   Daca ar fi sa o iei dupa asta nu mai cumperi nimic pe BVB. Majoritatea sunt de stat cu bube in cap. Cele 100% privat sunt cateva.  

   Si BT are un fost ministru actionar principal.

  ... si acest IPO va ajunge rapid sa scada sub limita pragului minim de subscriere ...

  a se vedea Sphera , Digi , si multe cate altele ! ziceti-le voi pe restul ... ca sa afle si novicii ca

  astfel de IPO-uri la BVB nu sunt decat TZEPE patentate si deja cu traditie ! 

  1. corect! sa nu se mai listeze nimic, sa ramanem cu banci-petrol-buleftrica-sife

   ... nu cred ca zis nimeni sa nu mai fie listari ... sa fie , nsa la preturi realiste , nu avioane si rakete fara legatura cu realitatea economica sau bursiera !

   nu iti place pretul? nu te obliga nimeni sa participi. novicilor de la NN le-a placut se pare. evident nu este genul aero care sa it aduca jdemii % randament pe an doar din promisiuni, dar la pretul de oferta TTS a fost chiar ieftina tinand cont de perspectivele deschise de planurile UE de creste nivelul transportului pe apa in detrimentul celui rutier

   o sa creasca ... dupa ce anunta ... achizita

   Au anuntat-o. Se va întâmpla exact ca la EL. Scade spre 17 , 18 lei și din toamna începe sa urce. Peste 1 an va fi în jur de 22 lei.

   ce achizitie au anuntat?

   nu a anuntat nimik. au aparut cititorii in valuri

   nu a anuntat nimik. au aparut cititorii in valuri

   Corect

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro