Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

PENTRU 2019:Grupul MOL - rezultat operaţional EBITDA în scădere cu 9% faţă de anul anterior

Melania Agiu
Piaţa de Capital /

Grupul MOL - rezultat operaţional EBITDA în scădere cu 9% faţă de anul anterior

Grupul MOL a raportat, pentru 2019, un rezultat operaţional EBITDA de 598 milioane de dolari, în trimestrul al patrulea, rezultatul pentru întreg anul atingând 2,44 miliarde dolari, peste ţinta orientativă actualizată, dar în scădere cu 9% faţă de anul anterior, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Anul trecut, producţia din segmentul Upstream a înregistrat o creştere secvenţială în trimestrul al patrulea şi a rămas aproape neschimbată la nivelul întregului an 2019, la 111 mii bep/ zi, uşor peste ţinta orientativă.

Din cauza scăderii preţurilor ţiţeiului şi gazului natural, rezultatul EBITDA, din trimestrul al patrulea, a fost cu 17% sub nivelul din 2018.

Explorarea şi producţia au rămas activităţile generatoare de numerar pentru Grupul MOL, înregistrând un flux de numerar liber simplificat masiv de aproape 700 milioane de dolari în 2019.

În 2020, în segmentul Upstream, MOL şi-a propus să finalizeze cu succes achiziţia şi să integreze activele ACG, care vor contribui la creşterea producţiei cu 20.000 de barili pe zi; în acelaşi timp, MOL va continua să maximizeze generarea de valoare şi flux de numerar în segmentul Upstream prin operarea eficientă a activelor existente.

Rezultatul operaţional EBITDA, pe segmentul Downstream, a scăzut cu 13%, la 866 milioanede dolari, reflectând în totalitate mediul macroeconomic mai dificil.

În trimestrul al patrulea, rezultatul operaţional EBITDA a scăzut cu 21% faţă de perioada corespunzătoare din 2018, la 191 milioanede dolari, în condiţiile în care marjele de rafinare şi cele din segmentul petrochimic s-au redus la finalul anului trecut. Totuşi, marjele de rafinare au revenit pe creştere în ianuarie-februarie 2020. Cererea de carburanţi în regiune a rămas foarte solidă în 2019, înregistrând o creştere de 3,4%, care a sprijinit sectorul Downstream.

"Proiectul de construcţie a fabricii de polioli se află în parametrii de timp şi buget planificaţi; lucrările majore de construcţie au avansat în 2019, iar proiectul este finalizat în proporţie de 50% în acest moment.

O decizie finală de investiţii a fost adoptată şi în ceea ce priveşte proiectul de modernizare a Rafinăriei Rijeka, cu scopul de a transforma segmentul Downstream al INA într-un business sustenabil şi profitabil. Proiectul include construcţia unei unităţi de transformare a rezidurilor petroliere care utilizează tehnologia de cocsificare întârziată, a cărei finalizare este programată pentru 2023.", se arată în comunicat.

Segmentul Consumer Services a fost "sectorul vedetă" în 2019, rezultatul EBITDA pe acest segment înregistrând o creştere anuală de 30% în trimestrul al patrulea (24% exprimat în dolari), încheind astfel încă un an cu o creştere solidă de două cifre a venitului. Segmentul Consumer Services a atins anul trecut câteva borne importante, inclusiv generarea de către segmentul non-carburanţi a 30% din marja totală. Dezvoltarea accelerată a conceptului non-carburanţi a continuat: numărul staţiilor reamenajate pentru a include spaţii Fresh Corner a crescut la 877, de la 687 în urmă cu un an.

Rezultatul EBITDA, pe segmentul Gas Midstream, a înregistrat 71 milioanede dolari, în creştere cu 48% faţă de anul precedent, în condiţiile în care cererea de capacitate de transport de gaze a crescut semnificativ pe fondul incertitudinilor privind acordul de tranzit dintre Rusia şi Ucraina.

Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale au scăzut cu peste 10%, în condiţiile în care consumul propriu tehnologic şi pierderile din reţea s-au redus, aceeaşi tendinţă fiind înregistrată şi de preţul gazului natural.

Zsolt Hernadi, CEO şi Chairman al MOL, a comentat rezultatele:"Am livrat rezultate financiare robuste în 2019, chiar uşor peste ţinta orientativă actualizată pentru EBITDA, în pofida mediului extern dificil. Am atins, de asemenea, câteva borne importante de-a lungul drumului nostru de transformare până în 2030. Am aprobat achiziţia de active upstream în Azerbaijan, am finalizat 50% din proiectul nostru fanion de polioli, iar businessul de Consumer Services a avut încă un an record. Cu bazele noastre solide şi în pofida incertitudinilor globale în creştere, privim 2020 cu optimism. Cu ajutorul noilor active, ne aşteptăm la creşterea rezultatului EBITDA la aproximativ 2,5 miliarde de dolari, pe baza cadrului nostru macro pe termen mediu privind un preţ al ţiţeiului Brent de aproximativ 60 de dolari pe baril şi a unei perspective conservatoare privind sectorul petrochimic. Astfel, ar trebui să obţinem un flux de numerar suficient pentru a acoperi investiţiile în proiectele noastre strategice."

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS