PENTRU NEACOPERIREA CU SERVICII DE VOCE PÂNĂ LA GRADUL ASUMAT PRIN LICENŢETelekom, Vodafone şi Orange, sancţionaţi de ANCOM

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 28 august 2018

Telekom, Vodafone şi Orange, sancţionaţi de ANCOM

În timp ce Telekom a fost amendat cu 500.000 de lei, ceilalţi doi operatori au primit avertismente

Telekom: "Analizăm concluziile ANCOM şi vom decide paşii următori"

Vodafone România: "Vodafone respectă toate obligaţiile privind acoperirea cu servicii de voce impuse de ANCOM"

Orange nu a dorit să comenteze pe subiect

Operatorii de telefonie mobilă Telekom, Vodafone şi Orange au fost sancţionaţi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pentru neacoperirea cu servicii de voce, la nivel de ţară, până la gradul asumat prin licenţe, a anunţat ieri autoritatea, într-un comunicat.

Acesta subliniază că, în perioada ianuarie-iulie 2018, ANCOM a derulat o amplă campanie de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce, în cadrul căreia s-au efectuat măsurători în 12.786 de localităţi locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane. Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, a declarat: "Campania de măsurători a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligaţia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puţin 98% din populaţia României, obligaţie asumată prin licenţe. Rezultatele campaniei de măsurători privind acoperirea cu servicii de voce sunt următoarele: Orange România - 97,56% din populaţie, Telekom România Mobile Communications - 96,8% din populaţie şi Vodafone România - 97,80% din populaţie. Pentru că niciunul dintre operatorii de telefonie mobilă nu a atins valoarea stabilită prin licenţe şi ţinând cont de gradul de îndeplinire a obligaţiei, ANCOM a sancţionat contravenţional Orange România şi Vodafone România cu avertisment şi Telekom România Mobile Communications cu amendă în cuantum de 500.000 de lei".

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Telekom România ne-au transmis: "În acest moment, analizăm concluziile incluse în documentul comunicat de către ANCOM şi, pe baza acestei analize, vom decide paşii următori".

Referitor la comunicatul ANCOM, reprezentanţii Vodafone România fac următoarele precizări: "Vodafone respectă toate obligaţiile privind acoperirea cu servicii de voce impuse de către ANCOM prin licenţa de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele publice de comunicaţii electronice şi de servicii de co-municaţii electronice.

Evaluările periodice realizate de Vodafone privind acoperirea sunt riguroase şi respectă întocmai metodologia tehnică şi cerinţele prevăzute în licenţă. Cele mai recente evaluări de acest tip au relevat faptul că Vodafone România asigură servicii pentru mai mult de 98% din populaţia ţării, aşa cum avea obligaţia potrivit licenţei.

Rezultatele măsurătorilor ANCOM ilustrează faptul că Vodafone Româ-nia are cea mai mare acoperire cu servicii de voce din ţară, existând o diferenţă foarte mică, de 0,2%, faţă de obligaţia prevăzută în licenţa de acoperire cu peste 98% cu servicii de voce. Acest rezultat are la bază măsurători care respectă doar parţial metodologia de predicţie şi de măsurare prevăzută de licenţă.

Vodafone România îşi exprimă în continuare deschiderea de a demara un proces comun cu ANCOM, prin care să fie realizate măsurători care urmăresc în totalitate cerinţele metodologice stabilite în licenţă, astfel încât rezultatele să reflecte cu acurateţe realitatea".

Reprezentanţii Orange nu au dorit să comenteze pe subiect.

Obligaţia de a acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel puţin 98% din populaţia României, prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, este prevăzută în licenţele de utilizare a spectrului radio ale celor trei operatori care deţineau deja reţele 2G sau 3G în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz la momentul desfăşurării licitaţiei, subliniază sursa citată, care aminteşte că licenţele au fost acordate în cadrul licitaţiei de spectru din anul 2012.

Pentru operatorii care deţineau reţele 3G doar în banda de 2100 MHz, cum este cazul RCS&RDS, acesta are aceeaşi obligaţie, dar cu termen de realizare până la data de 5 aprilie 2019.

Conform comunicatului citat, acoperirea cu servicii de voce a fost calculată de ANCOM ca raportul dintre suma populaţiei acoperite şi suma populaţiei măsurate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro