PREMIERĂ: pe 16 noiembrie are loc primul târg educaţional dedicat liceelor de elită din străinătate. Zeci de licee internaţionale de top vin la Bucureşti să îşi cunoască viitorii elevi

R.S.
Media-Advertising / 12 noiembrie

PREMIERĂ: pe 16 noiembrie are loc primul târg educaţional dedicat liceelor de elită din străinătate. Zeci de licee internaţionale de top vin la Bucureşti să îşi cunoască viitorii elevi

Din ce în ce mai mulţi părinţi din România iau în considerare studiile liceale în străinătate pentru copiii lor. Din datele Integraledu reiese că există o creştere a interesului pentru licee în străinătate de la an la an, în topul preferinţelor situându-se cele din Marea Britanie. Alte destinaţii europene spre care se îndreaptă elevii sunt Elveţia, Germania, Austria, Italia, Franţa, Belgia şi Portugalia.

Pe 16 noiembrie vor fi reprezentate la Bucureşti 40 de licee internaţionale de top, din 10 ţări europene şi SUA. Evenimentul este unul în premieră pentru piaţa educaţională din ţara noastră şi va aduce reprezentanţii liceelor de elită faţă în faţă cu părinţii şi tinerii interesaţi de astfel de opţiuni educaţionale, din ce în ce mai căutate, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Pe lângă ţările cu care ne-am obişnuit deja, există noi destinaţii de studiu liceal cum ar fi Irlanda şi Spania, care încep să devină populare datorită preţurilor competitive şi burselor oferite, dar şi pentru programele educaţionale performante cu predare în limba engleză. Pe de altă parte, pentru aceste destinaţii nu este necesară viza de studiu. În calitate de consultanţi educaţionali observăm în ultimii ani chiar o creştere a interesului pentru SUA, liceele oferind, pe lângă programa naţională şi programul International Baccalaureate. În plus, instituţiile de învăţământ pot oferi ajutoare financiare, facilităţi moderne de studiu şi academii sportive, mulţi dintre absolvenţi obţinând apoi burse la facultăţi americane", explică Alexandra Bădescu, deputy country manager IntegralEdu, potrivit comunicatului.

Către ce tipuri de licee internaţionale se îndreaptă tinerii români? Care sunt cerinţele pentru admitere?

Elevii români care aleg să urmeze un liceu în străinătate sunt interesaţi în primul rând de programe educaţionale care oferă flexibilitate în alegerea materiilor de studiu şi a gradului de aprofundare al acestora.

"Spre exemplu, programa britanică A-levels oferă posibilitatea de specializare încă din timpul liceului, elevii din ultimii doi ani de liceu aprofundând un minim de trei materii de studiu, pe care le aleg în funcţie de preferinţe, abilităţi şi domeniul pe care doresc să-l urmeze la facultate. Este important de menţionat faptul ca elevii români pot studia în limba engleză şi în alte ţări în afară de Marea Britanie", precizează Raluca Niculae, managerul departamentului de tabere şi licee din străinătate IntegralEdu.

Pe de alta parte, în alegerea liceului se acordă o mare atenţie activităţilor extracurriculare oferite, care înlesnesc explorarea diferitelor domenii academice dar şi vocaţionale.

"Admiterea la liceele de elită din străinătate a devenit mai competitivă după pandemie, drept urmare şi pregătirea în vederea admiterii trebuie începută din timp. După o perioadă lungă de studiu online, interesul pentru şcolile internaţionale a crescut semnificativ. A crescut astfel şi numărul de candidaţi pe un loc la şcolile selective dar şi gradul de dificultate al admiterii. Candidaţii sustin probe de admitere în funcţie de clasa pentru care aplică şi programul educaţional pe care doresc să-l urmeze. Astfel, sunt testaţi la limba străină, matematică, uneori şi alte ştiinţe, în funcţie de profilul liceului. De asemenea, li se pot aplica teste specifice pentru identificarea abilităţilor cognitive, verbale, non-verbale şi numerice, susţinând şi interviuri de admitere. În acest context, rolul consultantului educaţional devine foarte important atât în identificarea din timp a liceului potrivit cât şi în pregătirea admiterii. Este indicat ca pregătirea admiterii să înceapă cu cel puţin un an înainte de plecarea la studii în străinătate, cu teste preliminarii administrate de experţii IntegralEdu, pregătirea interviului, vizitarea campusurilor pre-selectate, participarea la tabere educaţionale pentru familiarizarea candidatului cu şcoala şi programul de studiu", mai explică Raluca Niculae, managerul departamentului de tabere şi licee din străinătate IntegralEdu.

Bursele acordate de licee pot acoperi şi chiar depăşi 50% din taxa anuală, în unele cazuri.

Anual, majoritatea şcolilor şi liceelor independente îşi alocă bugete pentru a oferi burse de merit candidaţilor cu abilităţi speciale dovedite la admitere cât şi pe durata studiilor. Cuantumul burselor variază pornind de la 5% reducere din taxele de şcolarizare ajungând şi chiar depăşind 50% reducere din taxele anuale, în unele cazuri.

Participanţii la târg află despre burse oferite de unele licee în colaborare cu IntegralEdu. În plus, cei care încep procedura de admitere imediat după participarea la târg pot beneficia de anularea taxei de aplicaţie. Aceste oferte sunt o oportunitate excelentă pentru cei care doresc să aplice pentru studii în licee prestigioase şi să economisească resurse financiare, având totodată sprijinul necesar în procesul de admitere.

Tipurile de burse de merit sunt academice, sportive sau artistice şi se acordă elevilor care dau dovadă de performanţe deosebite într-una dintre aceste arii. Bursa academică se oferă în urma testării candidatului la una, două sau chiar la toate materiile pe care urmează sa le studieze, în funcţie de programul de studiu şi de şcoală. Pentru bursa sportivă se ia în calcul palmaresul competiţional al candidatului pe lângă probele sportive, iar pentru acordarea burselor artistice este foarte important portofoliul candidatului. În plus, unele instituţii acordă ajutor financiar elevilor foarte bine pregătiţi, pentru a le înslesni accesul la o educaţie de calitate.

"Din ce în ce mai multe şcoli de tip boarding school oferă elevilor internaţionali posibilitatea de experimentare a cursurilor şi facilităţilor din campus, oferind programe de integrare academică ce presupun participarea elevului la cursuri alături de ceilalţi elevi ai şcolii şi cazarea în campus pentru câteva zile, până la câteva săptămâni. Liceele prezente la târg vor comunica tipurile de burse şi programele de ajutor financiar pentru anul de studiu 2025-2026", precizează Raluca Niculae, managerul departamentului de tabere şi licee din străinătate, în cadrul IntegralEdu.

Menţionăm că taxele de şcolarizare pentru licee independente din Marea Britanie pornesc de la 12.000 GBP/ an şi pot ajunge la 35.000 GBP/an, costuri depinzând de anul de studiu şi în unele cazuri de numărul de materii. Taxele pentru pensiunea completă (boarding) diferă în funcţie de mulţi factori: vârsta copilului, tipul de cazare (în campus, reşedinţă studenţească, familie gazdă), tipul de camera ales (individuală, comună cu baie proprie sau baie comună). În Spania, taxele anuale de şcolarizare ale liceelor independente pornesc de la aprox. 8.800 EUR, în Irlanda- de la aprox. 4970 EUR, iar în Germania de la aprox. 17.500 EUR, se menţionează în comunicat.

Ce se întâmplă la târgul liceelor de elită de la Hotel Marmorosch?

Vizitatorii târgului pot asista la paneluri de discuţii pentru a afla informaţii generale despre studiul gimnazial şi liceal în străinătate, direct de la reprezentanţii instituţiilor, părinţi şi alumni. De asemenea, familiile participă la întâlniri individuale cu reprezentanţii liceelor şi experţii IntegralEdu şi sunt ghidaţi în ceea ce priveşte alegerea instituţiei potrivite pentru copil.

La această ediţie a târgului vor fi prezente unele dintre cele mai performante licee din Marea Britanie, primele 3 licee clasate în topul britanic al rezultatelor absolvenţilor la examenele A-levels, licee premiate pentru performanţa academică, în domenii precum STEM dar şi media, film/TV, arta/ design/ fotografie.

Liceele oferă pensiune completă în campus sau în reşedinţa studenţească, academii sportive, zeci de activităţi extracurriculare din care elevii sa aleagă în funcţie de preferinţe şi abilităţi, pregătire extracurriculară pentru admiterea la cele mai bune universităţi, studiouri de artă şi creaţie muzicală, programe de voluntariat excursii de studiu etc. Campusurile sunt impresionante şi foarte diferite, de la tradiţionalul boarding school britanic "Harry Potter style" la clădiri ultra-moderne amplasate în centrul Londrei şi programe pilot care folosesc inteligenţa artificială în activitatea de predare- învăţare.

Sunt prezente la târg şcoli internaţionale clasate în topurile academice din Spania, Italia şi Portugalia, care oferă programe de studiu în limba engleză şi facilităţi complete pentru studiu şi practicarea sporturilor inclusiv la nivel de performanţă. Costurile competitive şi rezultatele absolvenţilor susţin atractivitatea acestor destinaţii.

Din Elveţia vor fi prezente unele dintre cele mai cunoscute licee internaţionale din zonele urbane Lausanne, Geneva şi Montreux, recunoscute pentru multitudinea de programe de studiu oferite (Swiss Maturite, French Baccalaureate, International Baccalaureate, US High School Diploma etc). Mai mult decât atât, la târg vor participa licee ale căror campusuri sunt amplasate în zona montană, celebră pentru activităţile de iarnă, licee performante atât pe plan academic cât şi pe plan sportiv.

Licee din Wisconsin, New York şi Pasadena se îndreaptă către elevii români, oferind burse de merit şi financial aid, programe speciale de pregătire în vederea admiterii la facultăţile din SUA, curriculum naţional sau internaţional şi campusuri impresionante.

Participanţii la eveniment beneficiază de reduceri de până la 30% la taberele educaţionale organizate în unele dintre campusurile liceelor participante.

C

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E ASA BUNA EDUCATIA WOKE OCCIDENTALA DE AU PORNIT LA VANATOARE DE CREIERE IN RASARIT , ACOLO LA EI NU MAI GASESC ! cunosc caz concret cum se duc la directoarea liceului sa-i spuna ce elevi buni are apoi trateaza cu parintii .

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7307
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.8676

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb